1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Serniki na zimno
  4. Cynamonowy serniczek na zimno z musem śliwkowym

Cynamonowy serniczek na zimno z musem śliwkowym

cynamonowy serniczek na zimno na kakaowym spodzie z herbatników, z sernikową masą cynamonową oraz wierzchem z musu śliwkowego - Wszystkiego Słodkiego
Zespół Wszystkiego Słodkiego - zdjęcie profilowe
Zespół Wszystkiego Słodkiego Autor Zaktualizowano:
5/5 3 oceny

💜 Ciemny, ciasteczkowy spód z delikatną i puszystą cynamonową warstwą jest przełamany lekko kwaskowym musem śliwkowym, co daje pyszny efekt. :)  To prosta propozycja na cynamonowy serniczek na zimno z musem śliwkowym - gdy potrzebujesz czegoś słodkiego na jesienne weekendy! 🍁


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Mus śliwkowy do serniczka:

  • Krok 1

    Możesz przygotować go dzień wcześniej. Obrane i wypestkowane śliwki włóż do głębokiego rondelka i miksuj przez chwilę blenderem.

  • Krok 2

    Następnie rondelek ustaw na średniej mocy palnika, dodaj cukier i gotuj około 30-40 minut, aż sok nieco odparuje, a całość lekko zgęstnieje i nabierze pięknego koloru.

  • Krok 3

    Jeszcze gorącą masę przetrzyj przez sito, żeby pozbyć się skórek i odstaw do wystudzenia.

Spód ciasteczkowy:

  • Krok 4

    Do tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.

  • Może się przydać

    Szeroki wybór tortownic znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego. Jesteśmy pewni jakości naszych produktów, dlatego na serie Tradition oraz Black Trend dajemy aż 5 lat gwarancji! :)

    Może się przydać
  • Krok 5

    Ciasteczka pokrusz dokładnie w blenderze. Do ciastek dodaj kakao i roztopione masło, następnie wymieszaj wszystko do uzyskania „mokrego piasku”.

  • Krok 6

    Całość wysyp równomiernie do formy. Dociskając, utwórz spód serniczka. Wstaw do lodówki.

Masa na serniczek cynamonowy:

  • Krok 7

    Żelatynę umieść w rondelku, zalej niewielką ilością zimnej wody i odstaw do napęcznienia.

  • Krok 8

    Schłodzoną śmietankę umieść w misce, dodaj cukier puder, cukier wanilinowy i ubijaj mikserem na najwyższych obrotach. Gdy śmietanka zacznie gęstnieć i nabierać puszystości, dodawaj partiami serek mascarpone i cynamon - dalej ubijaj do uzyskania sztywnego, puszystego kremu.

  • Krok 9

    Żelatynę w rondelku ustaw na niewielkiej mocy palnika i podgrzewaj do jej rozpuszczenia (nie gotuj!). Do rozpuszczonej żelatyny dodaj 2-3 łyżki kremu i wymieszaj, a następnie przelej do całej masy i szybko dokładnie zmiksuj.

  • Żelatyna uniwersalna od dr. oetkera 20 g

    Bardzo klarowna uniwersalna żelatyna od Dr. Oetkera - idealna do przygotowania deserów, ciast i galaretek, ale także dań wytrawnych - mięs, ryb i warzyw.

    Żelatyna uniwersalna od dr. oetkera 20 g
  • Krok 10

    Cynamonową masę wyłóż na ciasteczkowy spód, wyrównaj i wstaw do schłodzenia na kilka godzin.

Śliwkowy wierzch na serniczek na zimno:

  • Krok 11

    Gdy masa sernikowa nieco stężeje, 2 łyżeczki żelatyny umieść w małym rondelku i zalej niewielką ilością zimnej wody – odstaw do napęcznienia. Po około 5-10 minutach rondelek postaw na niewielkiej mocy palnika, aby żelatyna się rozpuściła (nie gotuj!).

  • Krok 12

    Do żelatyny dodaj kilka łyżek musu śliwkowego i wymieszaj. Następnie dodaj do całej porcji musu i dokładnie wymieszaj, po czym wylej na cynamonową masę. Odstaw do lodówki do stężenia.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/serniki-na-zimno/cynamonowy-serniczek-na-zimno-z-musem-sliwkowym

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej