Cynamonowy serniczek na zimno z musem śliwkowym
💜 Ciemny, ciasteczkowy spód z delikatną i puszystą cynamonową warstwą jest przełamany lekko kwaskowym musem śliwkowym, co daje pyszny efekt. :) To prosta propozycja na cynamonowy serniczek na zimno z musem śliwkowym - gdy potrzebujesz czegoś słodkiego na jesienne weekendy! 🍁
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Mus śliwkowy do serniczka:
-
Krok 1
Możesz przygotować go dzień wcześniej. Obrane i wypestkowane śliwki włóż do głębokiego rondelka i miksuj przez chwilę blenderem.
-
Krok 2
Następnie rondelek ustaw na średniej mocy palnika, dodaj cukier i gotuj około 30-40 minut, aż sok nieco odparuje, a całość lekko zgęstnieje i nabierze pięknego koloru.
-
Krok 3
Jeszcze gorącą masę przetrzyj przez sito, żeby pozbyć się skórek i odstaw do wystudzenia.
Spód ciasteczkowy:
-
Krok 4
Do tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.
-
Może się przydać
Szeroki wybór tortownic znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego. Jesteśmy pewni jakości naszych produktów, dlatego na serie Tradition oraz Black Trend dajemy aż 5 lat gwarancji! :)
-
Krok 5
Ciasteczka pokrusz dokładnie w blenderze. Do ciastek dodaj kakao i roztopione masło, następnie wymieszaj wszystko do uzyskania „mokrego piasku”.
-
Krok 6
Całość wysyp równomiernie do formy. Dociskając, utwórz spód serniczka. Wstaw do lodówki.
Masa na serniczek cynamonowy:
-
Krok 7
Żelatynę umieść w rondelku, zalej niewielką ilością zimnej wody i odstaw do napęcznienia.
-
Krok 8
Schłodzoną śmietankę umieść w misce, dodaj cukier puder, cukier wanilinowy i ubijaj mikserem na najwyższych obrotach. Gdy śmietanka zacznie gęstnieć i nabierać puszystości, dodawaj partiami serek mascarpone i cynamon - dalej ubijaj do uzyskania sztywnego, puszystego kremu.
-
Krok 9
Żelatynę w rondelku ustaw na niewielkiej mocy palnika i podgrzewaj do jej rozpuszczenia (nie gotuj!). Do rozpuszczonej żelatyny dodaj 2-3 łyżki kremu i wymieszaj, a następnie przelej do całej masy i szybko dokładnie zmiksuj.
-
Żelatyna uniwersalna od dr. oetkera 20 g
Bardzo klarowna uniwersalna żelatyna od Dr. Oetkera - idealna do przygotowania deserów, ciast i galaretek, ale także dań wytrawnych - mięs, ryb i warzyw.
-
Krok 10
Cynamonową masę wyłóż na ciasteczkowy spód, wyrównaj i wstaw do schłodzenia na kilka godzin.
Śliwkowy wierzch na serniczek na zimno:
-
Krok 11
Gdy masa sernikowa nieco stężeje, 2 łyżeczki żelatyny umieść w małym rondelku i zalej niewielką ilością zimnej wody – odstaw do napęcznienia. Po około 5-10 minutach rondelek postaw na niewielkiej mocy palnika, aby żelatyna się rozpuściła (nie gotuj!).
-
Krok 12
Do żelatyny dodaj kilka łyżek musu śliwkowego i wymieszaj. Następnie dodaj do całej porcji musu i dokładnie wymieszaj, po czym wylej na cynamonową masę. Odstaw do lodówki do stężenia.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/serniki-na-zimno/cynamonowy-serniczek-na-zimno-z-musem-sliwkowym |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze