1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta bez pieczenia
  4. Tiramisu bez jajek

Tiramisu bez jajek

tiramisu bez jajek z mascarpone i śmietaną na talerzyku - wszystkiego słodkiego
tiramisu bez jajek z mascarpone i śmietaną na talerzyku - wszystkiego słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 5 ocen

Niektórzy ortodoksyjni wielbiciele włoskiej kuchni twierdzą, że doskonałe tiramisu możemy zjeść tylko i wyłącznie w Italii. Czyżby? 😉 Dzięki dostępności jakościowych składników (nierzadko wręcz MADE IN ITALY) we własnej kuchni możesz przygotować cudownie kremowe tiramisu. W moim przepisie - w wersji bez dodatku jajek. Deser ten jest połączeniem biszkoptów, kakao, waniliowego kremu na bazie serka mascarpone oraz kawy. A dzięki dodatkowi Marsali jest niesamowicie aromatyczny i wyjątkowy.

Tiramisu bez jajek możesz przygotować w blaszce, szklanej formie lub po prostu w wysokich szklankach lub kieliszkach. Deser nie wymaga pieczenia, lecz kilku godzin chłodzenia w lodówce.

Moja rada? Przygotuj tiramisu wieczorem, odstaw na całą noc do lodówki, a rano możesz cieszyć sięjego smakiem. Buon appetito! - jak mawiają Włosi. 😊


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Układanie nasączonych biszkoptów do tiramisu:

  • Krok 1

    Wystudzoną kawę wymieszaj z winem. Nasącz w niej krótko biszkopty i ułóż na dnie formy o wymiarach 35 cm x 25 cm.

    w szklanej prostokątnej formie żaroodpornej warstwa nasączonych w mieszance kawy z winem Marsala podłużnych biszkoptów Savoiardi do tiramisu

Krem z mascarpone i śmietanki do tiramisu bez jajek:

  • Krok 2

    Śmietankę przelej do misy, dodaj serek mascarpone, pastę waniliową i przesiany cukier puder. Ubij do uzyskania kremowej konsystencji. Połowę kremu przełóż na pierwszą warstwę biszkoptów.

    Na kremie ułóż kolejną warstwę nasączonych biszkoptów.

    w szklanej prostokątnej formie żaroodpornej warstwa nasączonych w mieszance kawy z winem Marsala podłużnych biszkoptów Savoiardi, na nich warstwa kremu waniliowego oraz druga warstwa nasączonych biszkoptów
  • Krok 3

    Drugą porcję kremu przełóż do worka cukierniczego z ozdobną końcówką i udekoruj wierzch tiramisu.

    w dużej formie tiramisu bez żółtek udekorowane na wierzchu kremem waniliowym za pomocą worka cukierniczego z ozdobną końcówką
  • Może się przydać

    Zestaw 4 tylek do wykonania kwiatów i płatków róż, przystosowany specjalnie na potrzeby osób leworęcznych. Pasuje do każdego rękawa cukierniczego marki Wilton.

    Może się przydać
  • Krok 4

    Wierzch tiramisu posyp przesianym kakao. Deser najlepiej smakuje po odstawieniu na co najmniej kilka godzin do lodówki.

    deser tiramisu bez jajek w dużej formie posypany przesianym przez sitko kakao ciemnym od dr. oetkera
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-bez-pieczenia/tiramisu-bez-jajek

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej