Tiramisu bez jajek
Niektórzy ortodoksyjni wielbiciele włoskiej kuchni twierdzą, że doskonałe tiramisu możemy zjeść tylko i wyłącznie w Italii. Czyżby? 😉 Dzięki dostępności jakościowych składników (nierzadko wręcz MADE IN ITALY) we własnej kuchni możesz przygotować cudownie kremowe tiramisu. W moim przepisie - w wersji bez dodatku jajek. Deser ten jest połączeniem biszkoptów, kakao, waniliowego kremu na bazie serka mascarpone oraz kawy. A dzięki dodatkowi Marsali jest niesamowicie aromatyczny i wyjątkowy.
Tiramisu bez jajek możesz przygotować w blaszce, szklanej formie lub po prostu w wysokich szklankach lub kieliszkach. Deser nie wymaga pieczenia, lecz kilku godzin chłodzenia w lodówce.
Moja rada? Przygotuj tiramisu wieczorem, odstaw na całą noc do lodówki, a rano możesz cieszyć sięjego smakiem. Buon appetito! - jak mawiają Włosi. 😊
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Układanie nasączonych biszkoptów do tiramisu:
-
Krok 1
Wystudzoną kawę wymieszaj z winem. Nasącz w niej krótko biszkopty i ułóż na dnie formy o wymiarach 35 cm x 25 cm.
Krem z mascarpone i śmietanki do tiramisu bez jajek:
-
Krok 2
Śmietankę przelej do misy, dodaj serek mascarpone, pastę waniliową i przesiany cukier puder. Ubij do uzyskania kremowej konsystencji. Połowę kremu przełóż na pierwszą warstwę biszkoptów.
Na kremie ułóż kolejną warstwę nasączonych biszkoptów.
-
Krok 3
Drugą porcję kremu przełóż do worka cukierniczego z ozdobną końcówką i udekoruj wierzch tiramisu.
-
Może się przydać
Zestaw 4 tylek do wykonania kwiatów i płatków róż, przystosowany specjalnie na potrzeby osób leworęcznych. Pasuje do każdego rękawa cukierniczego marki Wilton.
-
Krok 4
Wierzch tiramisu posyp przesianym kakao. Deser najlepiej smakuje po odstawieniu na co najmniej kilka godzin do lodówki.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-bez-pieczenia/tiramisu-bez-jajek |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze