Sernik cappuccino
Sernik cappuccino ☕ to aromatyczny deser o kawowym smaku. Chrupiący spód z ciasteczek nadaje mu pyszną, maślaną nutę. Masę serową wzbogaciłam o aromatyczne espresso, co nadaje ciastu zdecydowanego smaku. Dla wzbogacenia kawowego smaku i aromatu, sernik przełamałam bardzo intensywną, kawową galaretką. Wierzch ciasta udekorowałam ubitą śmietanką, tartą czekoladą i cynamonem. Uczta dla podniebienia! :) Serdecznie zapraszam po przepis! ❤️
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Spód na sernik cappuccino:
-
Krok 1
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.
-
Marta poleca
Szeroki wybór tortownic znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego. Jesteśmy pewni jakości naszych produktów, dlatego na serie Tradition oraz Black Trend dajemy aż 5 lat gwarancji! :)
-
Krok 2
Herbatniki drobno pokrusz i dodaj do nich roztopione masło. Dokładnie wymieszaj i wyłóż na dno formy. Wyrównaj masę ciasteczkową łyżką i wstaw do lodówki.
Masa serowa cappuccino:
-
Krok 3
Do gorącego espresso dodaj żelatynę i wymieszaj, aż do rozpuszczenia się. Przestudź.
-
Krok 4
Twaróg i cukier puder umieść w misie miksera. Zmiksuj do połączenia się składników. Do masy dodaj śmietankę i miksuj do uzyskania puszystej konsystencji.
-
Krok 5
Pod koniec ubijania cienkim strumieniem dolewaj letnie lub zimne espresso z żelatyną.
-
Krok 6
Gotową masę serową przełóż na ciasteczkowy spód. Włóż do lodówki na około godzinę do stężenia.
Galaretka kawowa do sernika cappuccino:
-
Krok 7
Zaparz espresso. Do gorącej kawy dodaj żelatynę. Wymieszaj do rozpuszczenia i odstaw do przestudzenia.
-
Żelatyna uniwersalna od Dr. Oetkera 20 g
Bardzo klarowna uniwersalna żelatyna od Dr. Oetkera - idealna do przygotowania deserów, ciast i galaretek, ale także dań wytrawnych - mięs, ryb i warzyw.
-
Krok 8
Schłodzoną galaretkę wylej na masę serową. Pozostaw w lodówce na kolejną godzinę do stężenia.
Dekoracja:
-
Krok 9
Schłodzoną śmietankę ubij z cukrem pudrem. Przełóż do rękawa cukierniczego i za pomocą tylki z okrągłą końcówką nałóż śmietankę na ciasto.
-
Może się przydać
Szeroki wybór tylek znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego!
-
Krok 10
Czekoladę zetrzyj na tarce. Ciasto posyp cynamonem i czekoladowymi wiórkami. Sernik cappuccino podawaj schłodzony.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/serniki-na-zimno/sernik-cappuccino |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze