1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Serniki na zimno
  4. Sernik cappuccino

Sernik cappuccino

sernik cappuccino na zimno na ciasteczkowym spodzie, z galaretką kawową i bitą śmietaną, posypany startą czekoladą i cynamonem - wszystkiego słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Sernik cappuccino ☕ to aromatyczny deser o kawowym smaku. Chrupiący spód z ciasteczek nadaje mu pyszną, maślaną nutę. Masę serową wzbogaciłam o aromatyczne espresso, co nadaje ciastu zdecydowanego smaku. Dla wzbogacenia kawowego smaku i aromatu, sernik przełamałam bardzo intensywną, kawową galaretką. Wierzch ciasta udekorowałam ubitą śmietanką, tartą czekoladą i cynamonem. Uczta dla podniebienia! :) Serdecznie zapraszam po przepis! ❤️


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Spód na sernik cappuccino:

  • Krok 1

    Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. 

  • Marta poleca

    Szeroki wybór tortownic znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego. Jesteśmy pewni jakości naszych produktów, dlatego na serie Tradition oraz Black Trend dajemy aż 5 lat gwarancji! :)

    Marta poleca
  • Krok 2

    Herbatniki drobno pokrusz i dodaj do nich roztopione masło. Dokładnie wymieszaj i wyłóż na dno formy. Wyrównaj masę ciasteczkową łyżką i wstaw do lodówki.

Masa serowa cappuccino:

  • Krok 3

    Do gorącego espresso dodaj żelatynę i wymieszaj, aż do rozpuszczenia się. Przestudź. 

  • Krok 4

    Twaróg i cukier puder umieść w misie miksera. Zmiksuj do połączenia się składników. Do masy dodaj śmietankę i miksuj do uzyskania puszystej konsystencji. 

  • Krok 5

    Pod koniec ubijania cienkim strumieniem dolewaj letnie lub zimne espresso z żelatyną. 

  • Krok 6

    Gotową masę serową przełóż na ciasteczkowy spód. Włóż do lodówki na około godzinę do stężenia.

Galaretka kawowa do sernika cappuccino:

  • Krok 7

    Zaparz espresso. Do gorącej kawy dodaj żelatynę. Wymieszaj do rozpuszczenia i odstaw do przestudzenia. 

  • Żelatyna uniwersalna od Dr. Oetkera 20 g

    Bardzo klarowna uniwersalna żelatyna od Dr. Oetkera - idealna do przygotowania deserów, ciast i galaretek, ale także dań wytrawnych - mięs, ryb i warzyw.

    Żelatyna uniwersalna od Dr. Oetkera 20 g
  • Krok 8

    Schłodzoną galaretkę wylej na masę serową. Pozostaw w lodówce na kolejną godzinę do stężenia.

Dekoracja:

  • Krok 9

    Schłodzoną śmietankę ubij z cukrem pudrem. Przełóż do rękawa cukierniczego i za pomocą tylki z okrągłą końcówką nałóż śmietankę na ciasto. 

  • Może się przydać

    Szeroki wybór tylek znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego!

    Może się przydać
  • Krok 10

    Czekoladę zetrzyj na tarce. Ciasto posyp cynamonem i czekoladowymi wiórkami. Sernik cappuccino podawaj schłodzony.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/serniki-na-zimno/sernik-cappuccino

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej