Tort bez pieczenia
Szukasz pomys艂u na tort馃巶, ale piekarnik nie jest Twoim sprzymierze艅cem? Wypróbuj przepis na tort bez pieczenia! Idealna propozycja na letnie przyj臋cie, a tak偶e ratunek dla tych, którzy z przygotowaniem tradycyjnego biszkoptu s膮 ciut na bakier 馃槈
Spód do tortu bez pieczenia przygotujesz z pokruszonych herbatników i mas艂a - to 艣wietny patent, aby w szybki i 艂atwy sposób uzyska膰 smaczn膮 baz臋 do ciasta. G艂ówn膮 rol臋 w torcie gra warstwa z krystaliczn膮 galaretk膮 dr. Oetkera - zanurzone w niej 艣wie偶e, soczyste owoce s膮 pi臋knie wyeksponowane, a waniliowo-truskawkowy馃崜 smak galaretki nadaju deserowi charakteru.
Wypróbuj przepis na tort bez pieczenia i sprawd藕 jak przygotowa膰 efektown膮 dekoracj臋, czyli galaretkowe diamenty z owocami. Tort w takiej oryginalnej ods艂onie zachwyci Twoich go艣ci!馃槷鉂わ笍
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudno艣ci
- 艁atwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie spodu do tortu bez pieczenia:
-
Krok 1
Herbatniki pokrusz w malakserze na drobny piasek, dodaj roztopione mas艂o i wymieszaj.
-
Krok 2
Dno tortownicy o 艣rednicy 24 cm wy艂ó偶 papierem do pieczenia i wysyp na ni膮 mas臋 z herbatników. Doci艣nij, aby uzyska膰 równy spód i wstaw do lodówki.
-
Krok 3
Zagotuj 1 litr wody. Dodaj 2 opakowania galaretki krystalicznej i dok艂adnie wymieszaj, a偶 ca艂kowicie si臋 rozpuszcz膮. Odstaw do ostygni臋cia.
-
Krok 4
Na przygotowany spód z herbatników wylej kilka 艂y偶ek t臋偶ej膮cej gajaretki, tak, by wy艂o偶y膰 na cienk膮 warstw臋 owoce, które po ostawieniu na kilka chwil do lodówki, przyklej膮 si臋 i nie b臋d膮 p艂ywa膰.
-
Krok 5
Na roz艂ó偶one owoce przelej oko艂o 750 ml przygotowanej wcze艣niej galaretki, lekko ju偶 t臋偶ej膮cej, odstaw ciasto do lodówki, aby st臋偶a艂o.
-
Krok 6
Galaretk臋 krystaliczn膮 rozpu艣膰 w 500 ml zagotowanej wody i dok艂adnie wymieszaj. Cienk膮 warstw臋 przelej do prostok膮tnego naczynia. Gdy galaretka zacznie t臋偶e膰, pouk艂adaj w niej owoce, zachowuj膮c równe odst臋py. Odstaw do zastygni臋cia.
Pozosta艂膮 cz臋艣ci膮 galaretki przykryj zastygni臋te owoce i odstaw do lodówki. Gotow膮 galaretk臋 pokrój na sze艣ciany, tworz膮c owocowe diamenty do dekoracji tortu.
-
Galaretka krystaliczna Dr. Oetker
Galaretka krystaliczna smak truskawka-wanilia Dr. Oetkera to idealna dekoracja do sernik贸w na zimno i bia艂ych mas.
-
Krok 7
艢mietank臋 z ekstraktem z wanilii zagotuj i zdejmij z ognia. Dodaj pozosta艂e 250 ml galaretki przygotowanej na pocz膮tku przepisu i dok艂adnie wymieszaj. Odstaw do przestudzenia.
-
Krok 8
Na warstw臋 z owocami wylej mas臋 ze 艣mietanki i odstaw do st臋偶enia.
-
Krok 9
Kostki z owocami umie艣膰 na gotowym torcie.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-bez-pieczenia/tort-bez-pieczenia |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie doda艂 偶adnych zdj臋膰, b膮d藕 pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze