Ciasto Kilimandżaro
Zapraszam Was w kulinarną podróż w samo serce dzikiej Afryki 🐘🦁🐒 Ciasto Kilimandżaro swoją nazwą nawiązuje do najwyższej góry Tanzanii, a jego kopulasty kształt przypomina górski szczyt 🗻
W środku skrywa się śmietankowy krem pełen brzoskwiń 🍑🍑🍑 Czekoladowe ciasto należy przekroić na dwie części - wierzchnią część tniemy na równe trójkąty i układamy w jednakowych odstępach na kremowej kopułce.
Ciasto Kilimandżaro dzięki swojemu oryginalej formie z powodzeniem może zastąpić urodzinowy torcik 😊
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch oraz Kerrygold.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Czekoladowe ciasto:
-
Krok 1
W garnuszku umieść pokrojone masło, kakao, wodę i pokrojoną czekoladę.
-
Krok 2
Na niskiej mocy palnika rozpuść składniki, mieszając od czasu do czasu. Odstaw do przestudzenia.
-
Krok 3
Jajka z cukrem ubij na jasną, puszystą masę.
-
Krok 4
Dodaj masę czekoladową, na końcu wmieszaj suche składnki.
-
Krok 5
Spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia i przelej ciasto.
-
Krok 6
Piecz w 170°C przez około 35 minut, do suchego patyczka.
-
Może się przydać
Tortownica Tradition o średnicy 24 cm. Wykonana z wysokiej jakości blachy i pokryta specjalną powłoką zapobiegającą przywieraniu. Praktyczna w użytkowaniu i łatwa w utrzymaniu czystości. Gwarancja: 5 lat.
Krem brzoskwiniowy:
-
Krok 7
Brzoskwinie z puszki pokrój na drobną kostkę. Dwa kawałki pozostaw do dekoracji ciasta. Syrop odstaw do przygotowania masy żelatynowej.
-
Krok 8
Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Do szklanego naczynia przelej 150 ml podgrzanego syropu z brzoskwiń i zmiksuj z zawartością opakowania żelatyny deserowej. Pozostałą część syropu pozostaw do nasączenia biszkoptu.
-
Krok 9
Do masy żelatynowej przełóż pokrojone brzoskwinie.
-
Krok 10
Upieczone ciasto przekrój na dwa blaty, dolny nasącz syropem z brzoskwiń.
-
Krok 11
Masę śmietanową z brzoskwiniami przełóż na nasączony spód, tworząc półkulę. Górną część biszkoptu pokrój na trójkąty. Na osiem lub dwanaście kawałków.
-
Krok 12
Kawałki biszkoptu poukładaj dookoła ciasta. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-czekoladowe/ciasto-kilimandzaro |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze