Ciasto kokosowe a'la Bounty
Wyglądem przypomina nieco klasyczną wuzetkę lub kremowy torcik na kakaowym biszkopcie, jednak w smaku… czekoladowo-kokosowe ciasto bez mleka i jajek, przebija wszystko i jest niczym rozpływający się w ustach batonik bounty.
Czekoladowy spód jest miękki, wilgotny i bardzo aromatyczny. To wszystko dzięki dodatkowi ciemnego kakao, charakteryzującego się intensywnym i bogatym smakiem. Biszkopt to jednak dopiero preludium dla kokosowego kremu, stanowiącego serce ciasta. Nie zawiera jajek oraz mleka krowiego, co ucieszy osoby na diecie bezlaktozowej. 😊 Do jego przygotowania potrzebujesz kokosa razy TRZY. W postaci wiórek kokosowych, kokosowego oleju oraz bazy, którą stanowi mleczko kokosowe.
Jeszcze tylko czekoladowa polewa z gorzkiej czekolady i… pyszne ciasto kokosowe gotowe! 🥥 Poznaj sprawdzony przepis na ciasto kokosowe a'la Bounty!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto czekoladowe bez mleka i jajek:
-
Krok 1
Spód tortownicy o średnicy 20 cm 🛒 wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180°C.
-
Krok 2
W misce wymieszaj cukier z mąką pszenną, kakao, proszkiem do pieczenia i solą.
-
Krok 3
Do wymieszanych suchych składników dodaj napój sojowy i olej.
-
Krok 4
Wymieszaj składniki za pomocą rózgi kuchennej. Uwaga: mieszaj tylko do połączenia składników.
-
Krok 5
Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 20 minut, do suchego patyczka. Gotowe ciasto odstaw do wystudzenia.
-
Może się przydać
Wiórki Kokosowe 200g od Bakal — bogate w witaminy i minerały.
Krem kokosowy:
-
Krok 6
Do garnka przełóż wiórki kokosowe Bakal, mleczko kokosowe, olej kokosowy i cukier. Podgrzewaj na średniej mocy palnika, do momentu aż olej kokosowy się rozpuści.
-
Krok 7
Masę kokosową przełóż na wystudzone czekoladowe ciasto i delikatnie wyrównaj. Odstaw do lodówki na godzinę.
Polewa z mleczka kokosowego i czekolady:
-
Krok 8
Do garnka dodaj ciemną czekoladę i mleczko kokosowe. Podgrzewaj na małej mocy palnika, mieszając, do momentu, aż czekolada w pełni się rozpuści.
-
Krok 9
Jeszcze ciepłą polewę przełóż na schłodzone ciasto kokosowe.
-
Krok 10
Odstaw na minimum godzinę do lodówki.
-
Krok 11
Schłodzone ciasto wyciągnij z foremki. Przed podaniem możesz dodatkowo posypać je wiórkami kokosowymi.
-
Wszystkiego Słodkiego poleca
Czekolada 811 Callebaut to jedna z najczęściej używanych i preferowanych ciemnych czekolad na całym świecie. Ma mocny kakaowy smak i doskonałą harmonię słodyczy, świeżych nut czerwonych owoców i przyjemnej goryczki. Czekolada 811 ma bardzo delikatną, aksamitnie rozpływającą sie w ustach konsystencję i jest wykonana w 100% z masła kakaowego (bez innych tłuszczów roślinnych).
Porada:
⭐ Jeśli chcesz żeby przepis był bezglutenowy zamiast mąki pszennej do ciasta czekoladowego dodaj: 40 g mąki owsianej, 30 g skrobi ziemniaczanej i 30 g mąki kukurydzianej.
⭐ Dodaj chrupkości dekorując bezikami Mona Lisa 🛒 wyprodukowanymi bez dodatku jajek.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/bez-jajek/ciasto-kokosowe-ala-bounty |
Przepis w Waszym wykonaniu
1 / 1
Komentarze