Ciasto Brzdąc
Jeśli Wasze dzieci wydłubują z każdego ciasta nawet najmniejszy kawałek owoca - pora postawić na proste i klasyczne rozwiązanie! 🍰Ciasto brzdąc - czyli nic innego, jak jasny, puszysty biszkopt przełożony kremem kakaowym na bazie ubitej śmietanki. Prosto? A jak smacznie!
Dziecięce urodzinki, kinderbal, a może odrobina słodyczy z okazji Dnia Dziecka? Ciasto brzdąc sprawdzi się na każdą z tych okazji. Pokochają je także dorośli i zniknie z patery w mgnieniu oka. Wierzch ciasta możesz oprószyć kakao lub udekorować kolorową posypką!🎊
Zobacz mój przepis na szybkie i proste ciasto brzdąc!👶🏼🧸
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch oraz Mąka Polka.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Biszkopt
-
Krok 1
Białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywno dodając stopniowo cukier i cukier z wanilią.
-
Krok 2
Żółtka wymieszaj z wodą, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
-
Krok 3
Przelej powoli żółtka. Na końcu wmieszaj delikatnie suche składniki.
Na dno formy o wymiarach 22 x 33 cm wyłóż papier do pieczenia.
-
Krok 4
Masę biszkoptową przełóż do formy, wyrównaj. Piecz w nagrzanym piekarniku do 170°C około 45 minut.
-
Krok 5
Upieczony biszkopt odstaw do całkowitego wystudzenia.
-
Krok 6
Biszkopt przekrój na dwa blaty i nasącz ponczem.
Krem kakaowy
-
Krok 7
Schłodzoną śmietankę ubij pod koniec dodając przesiany cukier puder wymieszany z śmietan fixami i kakao.
-
Krok 8
Kremem przełóż dwie warstwy ciasta. Szpatułką utwórz zygzaczki tworząc obłoczki.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-przekladane/ciasto-brzdac |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze