1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Wegańskie
  4. Wegańska babka marmurkowa

Wegańska babka marmurkowa

Wegańska babka marmurkowa z wanilią i ciemnym kakao na białym talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
Wegańska babka marmurkowa z wanilią i ciemnym kakao na białym talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Klasyk w wersji roślinnej🌿, czyli wegańska babka marmurkowa 🦓 Puszysta, wilgotna i nieziemsko pyszna! Przygotowana jak klasyczne, ucierane ciasto babkowe, ale tym razem bez jajek i mleka. 

Jak uzyskać efekt marmuru w przekroju ciasta? Gotową masę wystarczy podzielić na dwie części i do jednej dodać kakao. Keksówkę wypełniamy masami naprzemiennie, tworząc warstwy. Na koniec całość można przemieszać widelcem lub drewnianym patyczkiem, tworząc tzw. esy floresy 😉

Wegańska babka marmurkowa to idealny przepis, jeśli chcecie zachęcić kogoś do wegańskiej diety - ciasto zachwyci nawet najbardziej zagorzałych fanów tradycyjnych wypieków.

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker oraz Bosch.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Wegańska babka marmurkowa:

  • Krok 1

    Margarynę wegańską utrzyj razem z cukrem trzcinowym i cukrem z wanilią. W czasie ubijania do napoju sojowego, dodaj łyżeczkę octu.

    Margaryna roślinna, cukier trzcinowy i cukier z wanilią Dr. Oetkera w misie robota kuchennego firmy Bosch.
  • Krok 2

    Gdy masa będzie już utarta, dodawaj po trochę napoju sojowego i dalej ucieraj.

    Ucieranie margaryny z cukrem trzcinowym w robocie kuchennym firmy Bosch. Obok napój sojowy w pojemniku.
  • Krok 3

    Mąkę pszenną wymieszaj z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. 

    W misie ucieranie mokrej masy. Obok mąka pszenna wymieszana z ziemniaczaną, a obok proszek do pieczenia.
  • Krok 4

    Następnie do margaryny z cukrem i napojem sojowym, dodaj wymieszane suche składniki i dobrze wymieszaj.

    Wymieszana masa na babkę wegańską.
  • Krok 5

    Do połowy masy dodaj kakao i wymieszaj. Keksówkę o długości 25 cm wyłóż papierem do pieczenia.

    Wymieszane ciasto z kakao.
  • Krok 6

    Nałóż do keksówki najpierw jasne ciasto, potem ciemne i tak na zmianę. Patyczkiem do szaszłyków zrób w cieście zygzakowaty ruch, tak żeby połączyło się jasne i ciemne ciasto. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 55-60 minut.

    Wegańskie ciasto marmurkowe przed upieczeniem, w keksówce.
  • Marta poleca

    Idealna foremka do pieczenia pysznych ciast i chlebów! Dzięki specjalnej powłoce ciasto po upieczeniu można z łatwością wyjąć z formy.

    Marta poleca
  • Krok 7

    Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia.

    Upieczona wegańska babka marmurkowa.
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/weganskie/weganska-babka-marmurkowa

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej