Bułeczki z konfiturą z czerwonej cebuli
Bułeczki z konfiturą cebulową wbrew pozorom nie są typowo wytrawne. Cebula podczas przygotowywania wydobywa swoją słodycz. Koniecznie wypróbuj ten przepis!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie ciasta drożdżowego na bułeczki:
-
Krok 1
Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, sól i cukier, wszystko przemieszaj.
-
Krok 2
Dodaj ciepłą wodę i oliwę. Ciasto zagnieć do uzyskania sprężystej masy. Kulkę ciasta przełóż do miski, którą wcześniej wysmaruj olejem, by nie obsychało.
-
Krok 3
Przykryte ściereczką odstaw na godzinę do piekarnika podgrzanego do 30°C. W tym czasie przygotuj konfiturę.
Konfitura z czerwonej cebuli:
-
Krok 4
Czerwoną cebulę pokrój w piórka. Żurawinę namocz w occie balsamicznym. Podsmaż na patelni z dodatkiem łyżki oliwy, mieszając od czasu do czasu, aż zmięknie.
-
Krok 5
Kiedy zacznie puszczać soki, podlej winem oraz zaprawą z żurawiny, dodaj cukier, miód i przyprawy (należy pamiętać, by temperatura nie była zbyt wysoka).
-
Krok 6
Duś do zgęstnienia na małym ogniu przez około pół godziny. Przestudź.
Przygotowanie bułeczek:
-
Krok 7
Kiedy ciasto wyrośnie, podziel je na 6 porcji, z każdej utocz kulkę i delikatnie rozciągnij.
-
Krok 8
Na środek ciasta wyłóż przygotowaną konfiturę.
-
Krok 9
Bułeczki układaj na posmarowanej olejem blaszce, odstaw do wyrośnięcia na pół godziny.
-
Krok 10
W tym czasie nagrzej piekarnik na 220°C. Wyrośnięte brzegi bułeczek posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz około 15 minut.
-
Magda poleca
Rękawica kuchenna wykonana z wysokiej jakości platynowego silikonu. Ułatwi wyjmowanie gorących potraw i ciast z piekarnika.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-drozdzowe/buleczki-z-konfitura-z-czerwonej-cebuli |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze