Bułeczki drożdżowe z owocami
Ciasto, z którym wiąże się wiele moich najwspanialszych i najbardziej radosnych wspomnień to ciasto drożdżowe. Zamykając oczy czuję ten jedyny w swoim rodzaju, maślany zapach, który sprawia, że wszyscy domownicy niepostrzeżenie pojawiają się w kuchni, spoglądając łakomym wzrokiem na jeszcze gorące ciasto drożdżowe 😍 Na bazie mojego klasycznego przepisu, powstały drożdżowe bułeczki nadziewane jesiennymi owocami, orzechami i świeżym tymiankiem, który nadał im bardzo wyrazistego smaku! Jeszcze tylko kilka listków bazylii na wierzch i pałaszujemy! 😊
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie ciasta drożdżowego:
-
Krok 1
Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, cukier i sól.
-
Krok 2
Do miseczki wbij jajka i wymieszaj z wodą.
-
Krok 3
Przelej do miski i zagnieć na jednolite ciasto.
-
Krok 4
Dodaj roztopione masło i ponownie zagnieć. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Serek waniliowy:
-
Krok 5
Ricottę wymieszaj z pastą waniliową i cukrem pudrem.
Nadzienie:
-
Krok 6
Owoce pokrój na kawałki.
Kruszonka:
-
Krok 7
Mąkę przesiej do miski, dodaj pokrojone na kawałki zimne masło i cukier.
-
Krok 8
Zagnieć na kruszonkę.
Przygotowanie bułeczek:
-
Krok 9
Wyrośnięte ciasto przełóż na blat oprószony mąką, lekko zagnieć i podziel na 3 części.
-
Krok 10
Każdą z nich rozwałkuj na placki i wyłóż na formie wyłożonej papierem do pieczenia.
-
Magda poleca
Dobra blacha do pieczenia to podstawa w każdej kuchni. Doskonale się sprawdzi do wypieków ciast czy ciasteczek. Łatwa w czyszczeniu oraz równomiernie rozprowadza ciepło, dzięki czemu wypieki będą równo wypieczone. Polecam!
-
Krok 11
Na bułkach poukładaj pokrojone owoce oraz serek ricotta.
-
Krok 12
Wszystkie bułki posyp kruszonką. Na gruszki posyp kawałki orzechów włoskich i polej miodem, na figi posyp tymianek.
-
Krok 13
Przed pieczeniem przykryj jeszcze raz ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20 minut. Piecz około 20 minut w nagrzanym piekarniku w 180˚C. Po upieczeniu bułki pokrój na kawałki. Bułeczki z brzoskwiniami posyp kawałkami świeżej bazylii.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-drozdzowe/buleczki-drozdzowe-z-owocami |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze