1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta drożdżowe
  4. Bułeczki drożdżowe z owocami

Bułeczki drożdżowe z owocami

bułki drożdżowe z kruszonką
bułki drożdżowe z kruszonką
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Ciasto, z którym wiąże się wiele moich najwspanialszych i najbardziej radosnych wspomnień to ciasto drożdżowe. Zamykając oczy czuję ten jedyny w swoim rodzaju, maślany zapach, który sprawia, że wszyscy domownicy niepostrzeżenie pojawiają się w kuchni, spoglądając łakomym wzrokiem na jeszcze gorące ciasto drożdżowe 😍 Na bazie mojego klasycznego przepisu, powstały drożdżowe bułeczki nadziewane jesiennymi owocami, orzechami i świeżym tymiankiem, który nadał im bardzo wyrazistego smaku! Jeszcze tylko kilka listków bazylii na wierzch i pałaszujemy! 😊


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie ciasta drożdżowego:

  • Krok 1

    Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, cukier i sól.

    mąka w misce z suchymi drożdżami
  • Krok 2

    Do miseczki wbij jajka i wymieszaj z wodą.

    roztrzepane jaka z woda w miseczce
  • Krok 3

    Przelej do miski i zagnieć na jednolite ciasto.

    zagniecione ciasto drożdżowe
  • Krok 4

    Dodaj roztopione masło i ponownie zagnieć. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

    zagniecione ciasto drożdżowe

Serek waniliowy:

  • Krok 5

    Ricottę wymieszaj z pastą waniliową i cukrem pudrem.

    serek ricotta w miseczce

Nadzienie:

  • Krok 6

    Owoce pokrój na kawałki.

    pokrojone owoce na desce dewnianej

Kruszonka:

  • Krok 7

    Mąkę przesiej do miski, dodaj pokrojone na kawałki zimne masło i cukier.

    pokrojone masło z cukrem i mąką w miseczce
  • Krok 8

    Zagnieć na kruszonkę.

    kruszonka w miseczce

Przygotowanie bułeczek:

  • Krok 9

    Wyrośnięte ciasto przełóż na blat oprószony mąką, lekko zagnieć i podziel na 3 części.

    wyrośnięte ciasto drożdżowe
  • Krok 10

    Każdą z nich rozwałkuj na placki i wyłóż na formie wyłożonej papierem do pieczenia.

    uformowane ciasto drożdżowe na blaszce
  • Magda poleca

    Dobra blacha do pieczenia to podstawa w każdej kuchni. Doskonale się sprawdzi do wypieków ciast czy ciasteczek. Łatwa w czyszczeniu oraz równomiernie rozprowadza ciepło, dzięki czemu wypieki będą równo wypieczone. Polecam!

    Magda poleca
  • Krok 11

    Na bułkach poukładaj pokrojone owoce oraz serek ricotta.

  • Krok 12

    Wszystkie bułki posyp kruszonką. Na gruszki posyp kawałki orzechów włoskich i polej miodem, na figi posyp tymianek.

  • Krok 13

    Przed pieczeniem przykryj jeszcze raz ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20 minut. Piecz około 20 minut w nagrzanym piekarniku w 180˚C. Po upieczeniu bułki pokrój na kawałki. Bułeczki z brzoskwiniami posyp kawałkami świeżej bazylii.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-drozdzowe/buleczki-drozdzowe-z-owocami

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej