1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta drożdżowe
  4. Warkocz drożdżowy

Warkocz drożdżowy

dwa warkocze drożdżowe z kruszonką na drewnianej desce, obok słoiczek dżemu i dwie szklanki z mlekiem - Wszystkiego Słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Słodki warkocz drożdżowy z kruszonką to przepis, którego nie mogło zabraknąć wśród naszych propozycji na drożdżowe wypieki. Cóż może być lepszego na niedzielne śniadanie albo na podwieczorek ze szklanką mleka? 😄

Jeśli lubisz ciasta drożdżowe, zobacz także nasze wskazówki, jak upiec idealne ciasto drożdżowe.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie warkocza drożdżowego:

  • Krok 1

    Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, cukier, cukier wanilinowy i sól i dokładnie wymieszaj.

  • Drożdże suszone instant Dr. Oetker

    Drożdże suszone instant można stosować do wszystkich rodzajów ciast drożdżowych (z wyjątkiem ciężkich z bakaliami). Wystarczy dodać je do mąki i wymieszać - bez przygotowywania rozczynu!

    Drożdże suszone instant Dr. Oetker
  • Krok 2

    Następnie dodaj jajko, wodę i roztopione masło. Ciasto starannie zagniataj przez kilka minut. Może się trochę kleić.

  • Krok 3

    Po zagnieceniu ciasta przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny do podwojenia objętości ciasta.

  • Krok 4

    Wyrośnięte ciasto zagnieć ponownie i podziel na 4 równe części. Jeżeli będzie zbyt klejące, podsyp je lekko mąką. Każdą z części podziel jeszcze raz, tym razem na 3 równe części i uformuj z nich 3 wałki o długości około 27 cm.

  • Krok 5

    Zapleć z nich warkocze tradycyjną metodą, a końce sklej i podwiń pod spód. Z każdą porcją ciasta postępuj tak samo.

  • Krok 6

    Warkocze ułóż na dwóch blaszkach z wyposażenia piekarnika wyłożonych papierem do pieczenia i odstaw do ponownego wyrośnięcia na około 20 minut. W tym czasie piekarnik nagrzej do temperatury 180°C.

Kruszonka:

  • Krok 7

    Mąkę, cukier, cukier wanilinowy i masło zagnieć na kruszonkę.

  • Krok 8

    Wyrośnięte warkocze posmaruj jajkiem roztrzepanym z wodą i posyp kruszonką. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 25 minut. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-drozdzowe/warkocz-drozdzowy

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej