Cynamonki
Cynamonki, czy inaczej ślimaczki cynamonowe (a także cynamonowe bułeczki czy cinamon rolls) to ujmująca prostotą i smakiem słodka drożdżowa bułeczka z cynamonowym nadzieniem. Zobacz krok po kroku jak przygotować idealne ciasto drożdżowe używając suszonych drożdży instant i stworzyć te pulchne, przepyszne cuda 😍
Cynamonki świetnie smakują solo - wyjęte prosto z piekarnika, rumiane i obłędnie pachnące. Połączenie masła, drożdży i cynamonu to mieszanka niezwykle apetyczna i ciężko jej się oprzeć. Dodaj cynamon mielony i rozkoszuj sie słodko-korzennym aromatem😍 Warto też cynamonki oblać polewą z serka Philadelphia słodko-słony smak polewy idealnie komponuje się ze słodkim nadzieniem naszych bułeczek.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie ciasta drożdżowego na cynamonki:
-
Krok 1
Mąkę wymieszaj z drożdżami. W misie miksera umieść ciepłe mleko z cukrem, solą i żółtkami. Wyrób ciasto używając końcówki z hakiem.
-
Krok 2
Dodaj miękkie masło w 2 partiach i wyrabiaj, aż składniki całkowicie się połączą.
-
Krok 3
Ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny do podwojenia objętości.
-
Krok 4
Ciasto rozwałkuj na kształt prostokąta. Rozpuść masło i przesmaruj nim rozwałkowane ciasto.
-
Krok 5
Cynamon wymieszaj z cukrem.
-
Krok 6
Posmarowane masłem ciasto posyp mieszanką cukru i cynamonu.
-
Krok 7
Zwiń ciasto w rulon i podziel na 12 części.
-
Krok 8
Każdą część ułóż na blaszce w równych odstępach i odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut. Piecz w temperaturze 170°C, około 20 minut.
-
Może się przydać
Blacha wentylowana Wilton idealnie sprawdzi się do pieczenia ciastek i mniejszych wypieków. Nieprzywierająca powłoka sprawia, że cynamonki nie przywierają do blaszki, a dzięki systemowi Recipe Right Air ciepło jest równomiernie rozprowadzone.
Polewa z serka Philadelphia:
-
Krok 9
W misie miksera umieść masło z cukrem pudrem i utrzyj do uzyskania białej, puszystej masy. Dodaj serek i utrzyj ponownie do połączenia. Dodaj mleko i ekstrakt z wanilii i wymieszaj.
-
Krok 10
Upieczone i wystudzone cynamonki oblej polewą.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-drozdzowe/cynamonki |
Przepis w Waszym wykonaniu
1 / 1
Komentarze