Jagodzianki z cytrynowym lukrem
Jagodzianki to moje ulubione drożdżówki! Zawsze przygotowuję je, gdy przychodzi sezon na jagody. Są delikatne, puszyste, po prostu pyszne. :) Smak jagód otulony drożdżowym ciastem i podkreślony przez cytrynowy lukier - mniam! 💜 Spróbuj koniecznie jagodzianek z mojego przepisu.💜
Chcesz wiedzieć więcej? Zobacz naszą poradę Jak upiec idealne ciasto drożdżowe.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto na jagodzianki:
-
Krok 1
Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, cukier puder, cukier wanilinowy oraz sól i wymieszaj.
-
Drożdże suszone instant Dr. Oetker
Drożdże suszone instant można stosować do wszystkich rodzajów ciast drożdżowych (z wyjątkiem ciężkich z bakaliami). Wystarczy dodać je do mąki i wymieszać - bez przygotowywania rozczynu!
-
Krok 2
Mleko lekko podgrzej, masło rozpuść i odstaw do przestudzenia.
-
Krok 3
Do mąki dodaj jajka i ciepłe mleko i zacznij wyrabiać ciasto.
-
Krok 4
Pod koniec dodaj rozpuszczone masło i wyrabiaj, aż będzie elastyczne i przestanie lepić się zbyt mocno do rąk.
-
Krok 5
Ciasto na jagodzianki przełóż do miski i przykryj czystą ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi objętość (na około godzinę).
Formowanie jagodzianek:
-
Krok 6
Wyrośnięte ciasto zagnieć jeszcze raz, po czym podziel je na 11 równych części.
-
Krok 7
Jagody wymieszaj z cukrem, cukrem wanilinowym i bułką tartą.
-
Krok 8
Kawałek ciasta ułóż na dłoni i lekko je rozciągnij, a na środek nasyp kopiastą łyżkę jagód. Zlep ciasto, starając się nadać mu podłużny kształt. Tak przygotuj wszystkie jagodzianki.
-
Krok 9
Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i układaj jagodzianki zlepieniem do dołu. Zachowaj spore odstępy tak, aby nie posklejały się w czasie pieczenia i ponownie odstaw do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmaruj wyrośnięte bułeczki jajkiem rozmąconym z wodą.
-
Krok 10
Jagodzianki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez ok. 20 minut.
-
Może się przydać
Rękawica kuchenna w stylu Retro od Dr. Oetkera z pewnością ułatwi wyjmowanie gorących potraw i ciast z piekarnika, a przy tym pięknie się prezentuje. 👀
Lukier cytrynowy:
-
Krok 11
Wymieszaj cukier puder z wodą i sokiem z cytryny. Jeszcze ciepłe jagodzianki polej przygotowanym lukrem.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-drozdzowe/jagodzianki-z-cytrynowym-lukrem |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze