1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta drożdżowe
  4. Drożdżowe ciasto maślane z migdałami

Drożdżowe ciasto maślane z migdałami

drożdżowe ciasto maślane z migdałami ułożone w piramidkę na talerzyku - wszystkiego słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Zapraszam po przepis na drożdżowe ciasto maślane z migdałami. Jest ono bardzo maślane i lekkie. Płatki migdałów nadają mu delikatnej chrupkości i przyjemnego, orzechowego smaku. Zapewniam, że kiedy wypróbujesz mój przepis, nie zechcesz wrócić do tradycyjnego ciasta drożdżowego z kruszonką. ❤️ Drożdżowe ciasto maślane jest także doskonałym pomysłem na szybkie śniadanie. Osobiście polecam zjeść kosteczkę ciasta z kubkiem ciepłego mleka. 😄

Czy wiesz, jak upiec idealne ciasto drożdzowe?


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie drożdżowego ciasta maślanego:

  • Krok 1

    Do rondelka przelej mleko i dodaj masło. Podgrzewaj do rozpuszczenia się masła, odstaw do przestudzenia.

    rondelek z mlekiem i masłem na palniku kuchenki
  • Krok 2

    Mąkę i drożdże wymieszaj z cukrem, cukrem wanilinowym i szczyptą soli. Na końcu dodaj jajko i letnie mleko z masłem.

    miska z mąką, mleko z masłem i jajko
  • Krok 3

    Wszystkie składniki wymieszaj mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta.

    uformowane ciasto drożdżowe w misce, mikser z mieszadłami do ciasta drożdżowego
  • Krok 4

    Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

    miska przykryta ściereczką
  • Krok 5

    Formę o wymiarach 25 x 35 cm wysmaruj masłem.

    prostokątna czarna forma wysmarowana masłem
  • Może się przydać

    Szeroki wybór prostokątnych form do pieczenia ciast znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego.

    Może się przydać
  • Krok 6

    Wyrośnięte ciasto wyjmij z miski na blat oprószony mąką, krótko zagnieć i rozwałkuj na wielkość blaszki. 

    kula ciasta drożdżowego na blacie oprószonym mąką,  obok wałek drewniany
  • Krok 7

    Ciasto owiń na wałku i przełóż do formy. Odstaw do ponownego wyrośnięcia na około 15 minut. Piekarnik rozgrzej do 190°C.

    forma wypełniona ciastem drożdżowym, obok wałek
  • Krok 8

    Posypanymi mąką palcami zrób wgniecenia w cieście w odległości 3 cm od siebie. Wgłębienia wypełnij małymi kawałkami masła.

    forma z ciastem drożdżowym i powtykanymi w nie kawałkami masła
  • Krok 9

    Cukier wymieszaj z cukrem wanilinowym i płatkami migdałowymi i równomiernie posyp nimi ciasto.

    forma z ciastem drożdżowym posypanym mieszanką cukru i płatków migdałowych, obok miseczka z płatkami migdałowymi z cukrem
  • Krok 10

    Blachę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 20 minut.

    forma z maślanym ciastem drożdżowym posypanym migdałami
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-drozdzowe/drozdzowe-ciasto-maslane-z-migdalami

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej