Drożdżówka zawijana z twarogiem i śliwkami
Drożdżówka zawijana z twarogiem i śliwkami to tradycyjne, puszyste ciasto drożdżowe, przygotowane w niecodzienny sposób. Delikatny wypiek, skrywający w sobie twarożek z nutą słodkiej wanilii i dodatkiem pysznych śliwek węgierek. Wypróbuj ten przepis
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie ciasta drożdżowego:
-
Krok 1
Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, sól, cukier i dokładnie wymieszaj.
-
Krok 2
Mleko podgrzej, aby było ciepłe, ale nie gorące. Do suchych składników dodaj jajko, żółtko i ciepłe mleko. Wyrabiaj ciasto przez chwilę, aż składniki dobrze się połączą, a następnie stopniowo wlewaj roztopione masło i dalej wyrabiaj na gładkie i elastyczne ciasto.
-
Krok 3
Uformuj ciasto w kulę, włóż do miski podsypanej lekko mąką i przykryj miskę ściereczką. Odstaw na ok. 1,5 h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (aż podwoi objętość).
Nadzienie do drożdżówki:
-
Krok 4
Twaróg rozgnieć z cukrem, cukrem z wanilią i żółtkiem na jednolitą masę.
Zawijanie ciasta drożdżowego z twarogiem:
-
Krok 5
Okrągłą formę, o średnicy 24 cm, wyłóż papierem do pieczenia (samo dno). Gdy ciasto już wyrośnie wyjmij je na oprószony mąką blat i rozwałkuj na prostokąt 30 x 40 cm. Podziel go na 3 pasy (o wymiarach 10 x 40 cm), wzdłuż każdego wyłóż porcję twarogu.
-
Krok 6
Następnie zwiń delikatnie, niezbyt ciasno, każdy pas z twarogiem w rulon i ułóż je w formie na kształt ślimaka, łączeniem do dołu.
-
Krok 7
Śliwki umyj i przekrój na połówki, usuń pestki. Wetknij śliwki w ciasto, przykryj ciasto ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 30-40 min. W tym czasie nagrzej piekarnik do temperatury 180°C.
-
Krok 8
Gdy ciasto już wyrośnie wstaw je do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 40-45 min. Po upieczeniu przestudź i posmaruj wierzch lukrem lub posyp cukrem pudrem.
-
Natalia poleca
Kratka do studzenia i dekorowania wypieków - niezastąpiony gadżet w każdej kuchni!
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-drozdzowe/drozdzowka-zawijana-z-twarogiem-i-sliwkami |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze