Pączki z budyniem i owocowym lukrem
Pączki z budyniem i owocowym lukrem 🍩 to przepis, którego nie możesz przegapić - zwłaszcza kiedy Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami! Mięciutkie ciasto, wewnątrz waniliowy budyń, a to wszystko polane pysznym, truskawkowo-malinowym lukrem...🍓 Po prostu palce lizać. Pączki smakują wyśmienicie i ładnie się prezentują, a to wszystko za sprawą lukru, którego kolor uzyskałam dzięki liofilizowanym owocom. Tak wykorzystane owoce nie tylko nadają naturalnego i wyrazistego koloru, ale również pysznie smakują! Koniecznie wypróbuj przepis, jestem pewna, że będziesz do niego wracać regularnie! 😃
↪️ Zobacz przy okazji nasz poradnik: Drożdże suszone instant - wszystko, co musisz o nich wiedzieć!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Budyń waniliowy na nadzienie do pączków:
-
Krok 1
Śmietankę razem z cukrem, cukrem z wanilią i ok. 150 ml mleka umieść w rondelku, ustaw na średniej mocy palnika i podgrzewaj do zagotowania.
Pozostałą część mleka wymieszaj z proszkiem budyniowym i dodaj do rondelka, jak tylko mleko ze śmietanką się zagotują. Mieszaj energicznie do zagotowania i zgęstnienia budyniu.
Następnie przełóż go do miski, przykryj folią spożywczą tak, aby dotykała budyniu i odstaw do wystudzenia, a następnie schłodzenia do lodówki.
-
Może się przydać
Ubijaczka (rózga kuchenna) w stylu retro z drewnianą rączką - idealna do ubijania jajek, kremu, mieszania ciast, kaszy manny czy budyniu.
Ciasto na pączki z budyniem i owocowym lukrem:
-
Krok 2
Masło rozpuść i odstaw do wystudzenia. Przesianą mąkę wraz z drożdżami umieść w misce i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj cukier, sól, jajka, mleko oraz spirytus i zagnieć ciasto do połączenia się składników. Wlej roztopione i wystudzone masło i ponownie zagnieć.
-
Krok 3
Wyrabiaj ciasto, aż stanie się gładkie i miękkie (na końcu przygotowane ciasto powinno być nieco klejące).
-
Krok 4
Miskę z gotowym ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1,5 h do wyrośnięcia.
-
Krok 5
Po tym czasie wyjmij je na blat oprószony mąką i rozwałkuj na grubość ok. 1,5 cm. Szklanką o średnicy ok. 8 cm powycinaj z ciasta kółka, posmaruj je całe olejem i pozostaw pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia w cieplym miejscu na około 1 h.
Do garnka wlej olej, rozgrzej go do ok. 175°C. Wrzucaj partiami krążki ciasta, smaż do uzyskania jasnobrązowego koloru. Uważaj, aby tłuszcz nie rozgrzał się za bardzo, bo wtedy pączki na zewnątrz będą mocno spieczone, a w środku surowe.
-
Krok 6
Gotowe pączki wykładaj na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Kiedy nieco ostygną, każdy pączek nadziewaj budyniem, np. przy pomocy rękawa cukierniczego i ostro zakończonej tylki przeznaczonej do nadziewania.
-
Może się przydać
Szeroki wybór worków cukierniczych o różnych rozmiarach znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego. :)
Owocowy lukier:
-
Krok 7
Liofilizowane owoce zmiksuj lub mocno rozgnieć na pył, wymieszaj z cukrem pudrem, sokiem z cytryny i gorącą wodą. Gotowym lukrem polej pączki.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-drozdzowe/paczki-z-budyniem-i-owocowym-lukrem |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze