1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta drożdżowe
  4. Pączki z budyniem i owocowym lukrem

Pączki z budyniem i owocowym lukrem

pączki nadziewane budyniem waniliowym i polane czerwonym lukrem truskawkowo-malinowym przygotowanym z liofilizowanych owoców - Wszystkiego Słodkiego
pączki nadziewane budyniem waniliowym i polane czerwonym lukrem truskawkowo-malinowym przygotowanym z liofilizowanych owoców - Wszystkiego Słodkiego
Zespół Wszystkiego Słodkiego - zdjęcie profilowe
Zespół Wszystkiego Słodkiego Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Pączki z budyniem i owocowym lukrem 🍩 to przepis, którego nie możesz przegapić - zwłaszcza kiedy Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami! Mięciutkie ciasto, wewnątrz waniliowy budyń, a to wszystko polane pysznym, truskawkowo-malinowym lukrem...🍓 Po prostu palce lizać. Pączki smakują wyśmienicie i ładnie się prezentują, a to wszystko za sprawą lukru, którego kolor uzyskałam dzięki liofilizowanym owocom. Tak wykorzystane owoce nie tylko nadają naturalnego i wyrazistego koloru, ale również pysznie smakują! Koniecznie wypróbuj przepis, jestem pewna, że będziesz do niego wracać regularnie! 😃

↪️ Zobacz przy okazji nasz poradnik: Drożdże suszone instant - wszystko, co musisz o nich wiedzieć!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Budyń waniliowy na nadzienie do pączków:

  • Krok 1

    Śmietankę razem z cukrem, cukrem z wanilią i ok. 150 ml mleka umieść w rondelku, ustaw na średniej mocy palnika i podgrzewaj do zagotowania.

    Pozostałą część mleka wymieszaj z proszkiem budyniowym i dodaj do rondelka, jak tylko mleko ze śmietanką się zagotują. Mieszaj energicznie do zagotowania i zgęstnienia budyniu.

    Następnie przełóż go do miski, przykryj folią spożywczą tak, aby dotykała budyniu i odstaw do wystudzenia, a następnie schłodzenia do lodówki.

    budyń waniliowy na nadzienie do pączków w szklanej misce
  • Może się przydać

    Ubijaczka (rózga kuchenna) w stylu retro z drewnianą rączką - idealna do ubijania jajek, kremu, mieszania ciast, kaszy manny czy budyniu.

    Może się przydać

Ciasto na pączki z budyniem i owocowym lukrem:

  • Krok 2

    Masło rozpuść i odstaw do wystudzenia. Przesianą mąkę wraz z drożdżami umieść w misce i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj cukier, sól, jajka, mleko oraz spirytus i zagnieć ciasto do połączenia się składników. Wlej roztopione i wystudzone masło i ponownie zagnieć.

    mąka i sól w dużej misce, obok opakowanie drożdży suszonych instant dr. oetkera, jajka i cukier w osobnych miseczkach, mleko w szklance, rozpuszczone masło w rondelku i spirytus w kieliszku
  • Krok 3

    Wyrabiaj ciasto, aż stanie się gładkie i miękkie (na końcu przygotowane ciasto powinno być nieco klejące).

    wyrobione ciasto drożdżowe na pączki w misce
  • Krok 4

    Miskę z gotowym ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1,5 h do wyrośnięcia.

    wyrośnięte ciasto drożdżowe na pączki z budyniem i owocowym lukrem w misce
  • Krok 5

    Po tym czasie wyjmij je na blat oprószony mąką i rozwałkuj na grubość ok. 1,5 cm. Szklanką o średnicy ok. 8 cm powycinaj z ciasta kółka, posmaruj je całe olejem i pozostaw pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia w cieplym miejscu na około 1 h.

    Do garnka wlej olej, rozgrzej go do ok. 175°C. Wrzucaj partiami krążki ciasta, smaż do uzyskania jasnobrązowego koloru. Uważaj, aby tłuszcz nie rozgrzał się za bardzo, bo wtedy pączki na zewnątrz będą mocno spieczone, a w środku surowe.

    wycinanie krążków z ciasta drożdżowego na pączki za pomocą szklanki
  • Krok 6

    Gotowe pączki wykładaj na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Kiedy nieco ostygną, każdy pączek nadziewaj budyniem, np. przy pomocy rękawa cukierniczego i ostro zakończonej tylki przeznaczonej do nadziewania.

    usmażone pączki na talerzu oraz budyń waniliowy do nadziewania pączków w rękawie cukierniczym z końcówką do nadziewania
  • Może się przydać

    Szeroki wybór worków cukierniczych o różnych rozmiarach znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego. :)

    Może się przydać

Owocowy lukier:

  • Krok 7

    Liofilizowane owoce zmiksuj lub mocno rozgnieć na pył, wymieszaj z cukrem pudrem, sokiem z cytryny i gorącą wodą. Gotowym lukrem polej pączki.

    lukier truskawkowo-malinowy do pączków z budyniem, przygotowany z liofilizowanych owoców, cukru pudru, soku z cytryny i gorącej wody
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-drozdzowe/paczki-z-budyniem-i-owocowym-lukrem

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej