1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta drożdżowe
  4. Bułeczki cynamonowe (rollsy)

Bułeczki cynamonowe (rollsy)

bułeczki cynamonowe (tzw. cynamonki) rollsy na papierze do pieczenia - wszystkiego słodkiego
bułeczki cynamonowe (tzw. cynamonki) rollsy na papierze do pieczenia - wszystkiego słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 5 ocen

Bułeczki cynamonowe (rollsy), inaczej cynamonki to wypiek, który przywędrował do nas ze Skandynawii, gdzie tradycyjnie jadane są jako dodatek do kubka gorącej, czarnej kawy.

Ich przygotowanie nie wymaga magicznych umiejętności cukierniczych. Wbrew przeciwnie! Wykorzystując podstawowe składniki takie jak mąka, mleko, drożdże i cukier tworzysz bazę z ciasta drożdżowego, które po wyrośnięciu i rozwałkowaniu smarujesz cynamonowo-cukrowym nadzieniem, zawijasz w roladki i… tniesz w poprzek na plasterki.

Cynamonki możesz układać na blasze do pieczenia w regularnych odstępach lub blisko siebie. W drugiej opcji otrzymasz wersję cynamonowego „rwanego” ciasta. Bułeczki cynamonowe (rollsy) najlepiej smakują jeszcze ciepłe z cytrynowym lukrem lub polewą na bazie kremowego serka.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie bułeczek cynamonowych (cynamonek):

  • Krok 1

    Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, cukier i sól.

    Składniki na cynamonki tj. drożdże, cukier, mąka i sół
  • Krok 2

    Dodaj ciepłe mleko i jajka- w temperaturze pokojowej.

  • Krok 3

    Pod koniec dodaj rozpuszczone masło i zagniataj do połączenia się składników.

  • Wszystkiego Słodkiego poleca

    Masło Kerrygold jest wyśmienite nie tylko do pieczywa, idealnie nadaje się do gotowania, pieczenia, wzbogacania zup i sosów. Całkowicie naturalne, nie zawiera konserwantów oraz sztucznych dodatków. Masło wytwarzane jest na bazie śmietanki z mleka krowiego. Charakteryzuje je pełna zawartość tłuszczu 82%, kremowy smak oraz wysoka zawartość beta karotenu.

    Wszystkiego Słodkiego poleca
  • Krok 4

    Ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia, na około godzinę.

  • Krok 5

    Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

  • Krok 6

    Wyrośnięte ciasto zagnieć lekko zagnieć, uformuj kulkę i podziel na dwie części.

Nadzienie cynamonowe:

  • Krok 7

    Rozpuszczone masło wymieszaj cukrem, cynamonem i pastą z wanilii.

  • Krok 8

    Obie porcje ciasta rozwałkuj na prostokąt o grubości około 3 mm i posmaruj cynamonowym nadzieniem.

  • Krok 9

    Z prostojąta utocz wałek.

  • Krok 10

    Podziel go nożem na około 2 centymetrowe paski.

    Pokrojone ciasto na cynamonki z nadzieniem
  • Krok 11

    Każdą z części wyłóż na formę do pieczenia ciastek. Bułeczkę lekko dociśnij, by nieco ją uformować w okrągły kształt. Przykryj ściereczką i odstaw do ponowanego wyrośnięcia na około 20-30 minut w ciepłe miejsce.

    Przed pieczeniem posmaryj wymieszanym jajkiem z wodą.

    Cynamonki przed pieczeniem
  • Magda poleca

    Praktyczna forma do pieczenia z powłoką nieprzywierającą, która idealnie przewodzi ciepło, dzięki czemu wypieki są równomiernie wypieczone.

    Magda poleca

Lukier do bułeczek cynamnowych:

  • Krok 12

    Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180°C i piecz około 20 - 25 minut, do zrumienienia.

    Przesiany cukier puder wymieszaj z wrzącą wodą i sokiem z cytryny. Bułeczki polej przygotowanym lukrem.

    Gotowe upieczone bułeczki cynamonowe (cynamonki) z lukrem
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-drozdzowe/buleczki-cynamonowe-rollsy

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej