Bułeczki cynamonowe (rollsy)
Bułeczki cynamonowe (rollsy), inaczej cynamonki to wypiek, który przywędrował do nas ze Skandynawii, gdzie tradycyjnie jadane są jako dodatek do kubka gorącej, czarnej kawy.
Ich przygotowanie nie wymaga magicznych umiejętności cukierniczych. Wbrew przeciwnie! Wykorzystując podstawowe składniki takie jak mąka, mleko, drożdże i cukier tworzysz bazę z ciasta drożdżowego, które po wyrośnięciu i rozwałkowaniu smarujesz cynamonowo-cukrowym nadzieniem, zawijasz w roladki i… tniesz w poprzek na plasterki.
Cynamonki możesz układać na blasze do pieczenia w regularnych odstępach lub blisko siebie. W drugiej opcji otrzymasz wersję cynamonowego „rwanego” ciasta. Bułeczki cynamonowe (rollsy) najlepiej smakują jeszcze ciepłe z cytrynowym lukrem lub polewą na bazie kremowego serka.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie bułeczek cynamonowych (cynamonek):
-
Krok 1
Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, cukier i sól.
-
Krok 2
Dodaj ciepłe mleko i jajka- w temperaturze pokojowej.
-
Krok 3
Pod koniec dodaj rozpuszczone masło i zagniataj do połączenia się składników.
-
Wszystkiego Słodkiego poleca
Masło Kerrygold jest wyśmienite nie tylko do pieczywa, idealnie nadaje się do gotowania, pieczenia, wzbogacania zup i sosów. Całkowicie naturalne, nie zawiera konserwantów oraz sztucznych dodatków. Masło wytwarzane jest na bazie śmietanki z mleka krowiego. Charakteryzuje je pełna zawartość tłuszczu 82%, kremowy smak oraz wysoka zawartość beta karotenu.
-
Krok 4
Ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia, na około godzinę.
-
Krok 5
Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
-
Krok 6
Wyrośnięte ciasto zagnieć lekko zagnieć, uformuj kulkę i podziel na dwie części.
Nadzienie cynamonowe:
-
Krok 7
Rozpuszczone masło wymieszaj cukrem, cynamonem i pastą z wanilii.
-
Krok 8
Obie porcje ciasta rozwałkuj na prostokąt o grubości około 3 mm i posmaruj cynamonowym nadzieniem.
-
Krok 9
Z prostojąta utocz wałek.
-
Krok 10
Podziel go nożem na około 2 centymetrowe paski.
-
Krok 11
Każdą z części wyłóż na formę do pieczenia ciastek. Bułeczkę lekko dociśnij, by nieco ją uformować w okrągły kształt. Przykryj ściereczką i odstaw do ponowanego wyrośnięcia na około 20-30 minut w ciepłe miejsce.
Przed pieczeniem posmaryj wymieszanym jajkiem z wodą.
-
Magda poleca
Praktyczna forma do pieczenia z powłoką nieprzywierającą, która idealnie przewodzi ciepło, dzięki czemu wypieki są równomiernie wypieczone.
Lukier do bułeczek cynamnowych:
-
Krok 12
Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180°C i piecz około 20 - 25 minut, do zrumienienia.
Przesiany cukier puder wymieszaj z wrzącą wodą i sokiem z cytryny. Bułeczki polej przygotowanym lukrem.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-drozdzowe/buleczki-cynamonowe-rollsy |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze