Pączki z różą
Klasyk nad klasykami, czyli pączki z różą 🌹 Puszyste, idealnie wysmażone, i oblane lukrem. Zapraszam do przepisu, który sprawi, że być może w tym roku pobijecie rekord w ilości zjedzonych pączków z okazji Tłustego Czwartku 🤣
Usmażone i wystudzone pączki nadziałam dżemem z dzikiej róży (możecie zastąpić go konfiturą). Do tego zadania z pewnością przyda się specjalna tylka cukiernicza do nadziewania, tzw. bismarck. Jej długa i cienka końcówka świetnie poradzi sobie z wypełniem Waszych pączuszków różanym nadzieniem po same brzegi 😁
Pączki z różą to mój faworyt na nadchodzący Tłusty Czwartek - koniecznie spróbujcie!
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch oraz Kerrygold.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto drożdżowe na pączki:
-
Krok 1
Mąkę przesiej do miski, dodaj suche składniki.
-
Krok 2
Żółtka z jajkiem wymieszaj z mlekiem, wymieszaj suche składniki.
-
Krok 3
Zagnieć ciasto, na końcu dodając rozpuszczone masło. Na końcu doadaj łyżkę spirytusu i zagnieć tylko do uzyskania jednolitego ciasta.
-
Krok 4
Odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
-
Krok 5
Wyrośnięte ciasto lekko zbij i zagnieć.
-
Krok 6
Rozwałkuj na grubość około centymetra i wytnij kółeczka. Przykryj ściereczką do ponownego wyrastania na około pół godziny.
-
Krok 7
Pączki smaż na rozgrzanym oleju z obu stron.
-
Krok 8
Z przesianego cukru pudru, soku z cytryny i wrzątku wymieszaj lukier.
-
Krok 9
Pączki maczaj w lukrze. Dżem przełóż do worka z końcówką do nadziewania i wypełnij nim pączki. Możesz udekorować płatkami róży.
-
Magda poleca
Ta wysokiej jakości tylka bismarck do nadziewania Wilton z pewnością ułatwi Ci pracę.
-
Krok 10
Zobacz nasze wideo 📹
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-drozdzowe/paczki-z-roza |
Przepis w Waszym wykonaniu
1 / 1
Komentarze