1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta drożdżowe
  4. Oponki

Oponki

Oponki tradycyjne na karnawał lub tłusty czwartek, posypane cukrem pudrem - Wszystkiego Słodkiego
Oponki tradycyjne na karnawał lub tłusty czwartek, posypane cukrem pudrem - Wszystkiego Słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Dziś mam dla Was idealny przepis na smaczne i pulchne oponki. Świetnie sprawdzą się na czas karnawału oraz na Tłusty Czwartek. Koniecznie wypróbuj i daj znać, jak Ci smakowały! 🎆


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Sposób przygotowania oponek:

  • Krok 1

    Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże i dokładnie wymieszaj. 

  • Drożdże suszone instant Dr. Oetker

    Drożdże suszone instant można stosować do wszystkich rodzajów ciast drożdżowych (z wyjątkiem ciężkich z bakaliami). Wystarczy dodać je do mąki i wymieszać - bez przygotowywania rozczynu!

    Drożdże suszone instant Dr. Oetker
  • Krok 2

    Następnie dodaj cukier, cukier wanilinowy, sól, jajka, spirytus i mleko. Wszystko dokładnie zagnieć.

  • Krok 3

    Pod koniec zagniatania dodaj roztopione masło i wyrabiaj jeszcze przez kilka minut, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne (może się trochę kleić).

  • Krok 4

    Wyrobione ciasto zostaw w misce, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny.

  • Krok 5

    Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat oprószony mąką i rozwałkuj na grubość ok. 1,5 cm. Przy pomocy szklanki o średnicy 7 cm wycinaj krążki z ciasta, a potem w środku każdego z nich wytnij otwory za pomocą kieliszka o średnicy ok. 3 cm. Oponki przykryj ściereczką i zostaw na ok. 30 minut do ponownego wyrośnięcia.

  • Krok 6

    Na głębokiej patelni rozgrzej olej do temperatury 175°C. Oponki smaż po kilka minut z każdej strony. Usmażone oponki układaj na arkuszu ręcznika papierowego, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Po przestudzeniu oprósz je cukrem pudrem.

Porada:

⭐ Pamiętaj, aby nie dopuścić do zbytniego rozgrzania oleju – jeżeli będzie zbyt gorący, oponki będą spieczone na zewnątrz, a w środku surowe. Temperaturę podgrzewanego oleju najlepiej sprawdzić przy pomocy drewnianej łyżki - jeżeli po włożeniu łyżki do garnka wypływają bąbelki, jest to sygnał, że olej ma właściwą temperaturę.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-drozdzowe/sprawdzony-przepis-na-oponki

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej