Oponki
Dziś mam dla Was idealny przepis na smaczne i pulchne oponki. Świetnie sprawdzą się na czas karnawału oraz na Tłusty Czwartek. Koniecznie wypróbuj i daj znać, jak Ci smakowały! 🎆
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Sposób przygotowania oponek:
-
Krok 1
Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże i dokładnie wymieszaj.
-
Drożdże suszone instant Dr. Oetker
Drożdże suszone instant można stosować do wszystkich rodzajów ciast drożdżowych (z wyjątkiem ciężkich z bakaliami). Wystarczy dodać je do mąki i wymieszać - bez przygotowywania rozczynu!
-
Krok 2
Następnie dodaj cukier, cukier wanilinowy, sól, jajka, spirytus i mleko. Wszystko dokładnie zagnieć.
-
Krok 3
Pod koniec zagniatania dodaj roztopione masło i wyrabiaj jeszcze przez kilka minut, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne (może się trochę kleić).
-
Krok 4
Wyrobione ciasto zostaw w misce, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny.
-
Krok 5
Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat oprószony mąką i rozwałkuj na grubość ok. 1,5 cm. Przy pomocy szklanki o średnicy 7 cm wycinaj krążki z ciasta, a potem w środku każdego z nich wytnij otwory za pomocą kieliszka o średnicy ok. 3 cm. Oponki przykryj ściereczką i zostaw na ok. 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
-
Krok 6
Na głębokiej patelni rozgrzej olej do temperatury 175°C. Oponki smaż po kilka minut z każdej strony. Usmażone oponki układaj na arkuszu ręcznika papierowego, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Po przestudzeniu oprósz je cukrem pudrem.
Porada:
⭐ Pamiętaj, aby nie dopuścić do zbytniego rozgrzania oleju – jeżeli będzie zbyt gorący, oponki będą spieczone na zewnątrz, a w środku surowe. Temperaturę podgrzewanego oleju najlepiej sprawdzić przy pomocy drewnianej łyżki - jeżeli po włożeniu łyżki do garnka wypływają bąbelki, jest to sygnał, że olej ma właściwą temperaturę.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-drozdzowe/sprawdzony-przepis-na-oponki |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze