1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta drożdżowe
  4. Pieczone pierożki wigilijne

Pieczone pierożki wigilijne

pieczone pierożki wigilijne z kapustą i grzybami na blaszce z papierem do pieczenia - Wszystkiego Słodkiego
Zespół Wszystkiego Słodkiego - zdjęcie profilowe
Zespół Wszystkiego Słodkiego Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Wigilijne pieczone pierożki - złociste, kruche, z pysznym nadzieniem z kapusty z grzybami leśnymi i pieczarkami. Doskonałe do wigilijnego barszczu. 🎄 Przygotowanie ich to czysta przyjemność. Z ciastem pracuje się bardzo łatwo, całość poszła mi wyjątkowo sprawnie. Polecam tym bardziej, że można je przygotować na spokojnie wcześniej i zamrozić, a wystudzone ponownie odgrzać. Polecam! 😃


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto na pieczone pierożki wigilijne:

  • Krok 1

    Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, sól, cukier i dokładnie wymieszaj.

  • Drożdże suszone instant Dr. Oetker

    Drożdże suszone instant można stosować do wszystkich rodzajów ciast drożdżowych (z wyjątkiem ciężkich z bakaliami). Wystarczy dodać je do mąki i wymieszać - bez przygotowywania rozczynu!

    Drożdże suszone instant Dr. Oetker
  • Krok 2

    Następnie dodaj pozostałe składniki i zagnieć całość na jednolite ciasto.

  • Krok 3

    Włóż je do foliowego woreczka, szczelnie zamknij (użyj woreczka strunowego) i włóż do wysokiego naczynia z zimną wodą.

  • Krok 4

    Kiedy ciasto wyrośnie i wypłynie, oznacza to, że jest gotowe do przygotowania pierożków.

Farsz z kapustą i grzybami:

  • Krok 5

    W międzyczasie zabierz się za przygotowanie farszu (możesz go również przyrządzić wcześniej). Kapustę przepłucz, przełóż do garnka, dodaj opłukane suszone grzyby (jeżeli są w dużych kawałkach, pokrój je drobno), dolej wodę i całość gotuj do momentu, aż kapusta zmięknie.

  • Krok 6

    Cebulę pokrój bardzo drobno i podsmaż na oleju. Oczyszczone pieczarki drobno pokrój, wsyp na gorącą patelnię i podsmaż. Następnie dodaj je do kapusty razem z cebulą, dopraw solą oraz pieprzem, po czym całość zagotuj. Jeżeli w farszu pojawi się za dużo wody, odlej ją.

Lepienie pierożków wigilijnych:

  • Krok 7

    Gotowe, wyrośnięte ciasto podziel na pół i wałkuj kolejno na płaty o grubości około 2 mm.

  • Może się przydać

    Mata do wałkowania ciasta marki Wilton z nieprzywierającą powłoką skutecznie zastąpi tradycyjną stolnicę. Możesz mieć pewność, że ciasto z łatwością będzie odchodzić od maty.

    Może się przydać
  • Krok 8

    Szklanką wycinaj kółka, nakładaj farsz i zlepiaj pierogi. WAŻNE! W trakcie lepienia pierogów rozwałkowany płat ciasta przykryj folią spożywczą, aby nie obsychał.

  • Krok 9

    Piekarnik nagrzej do temperatury 220°C. Pierożki układaj na blasze z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.

  • Krok 10

    Pierożki posmaruj roztrzepanym jajkiem, wstaw do piekarnika i piecz około 13-15 minut.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-drozdzowe/pieczone-pierozki-wigilijne

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej