Pieczone pierożki wigilijne
Wigilijne pieczone pierożki - złociste, kruche, z pysznym nadzieniem z kapusty z grzybami leśnymi i pieczarkami. Doskonałe do wigilijnego barszczu. 🎄 Przygotowanie ich to czysta przyjemność. Z ciastem pracuje się bardzo łatwo, całość poszła mi wyjątkowo sprawnie. Polecam tym bardziej, że można je przygotować na spokojnie wcześniej i zamrozić, a wystudzone ponownie odgrzać. Polecam! 😃
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto na pieczone pierożki wigilijne:
-
Krok 1
Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, sól, cukier i dokładnie wymieszaj.
-
Drożdże suszone instant Dr. Oetker
Drożdże suszone instant można stosować do wszystkich rodzajów ciast drożdżowych (z wyjątkiem ciężkich z bakaliami). Wystarczy dodać je do mąki i wymieszać - bez przygotowywania rozczynu!
-
Krok 2
Następnie dodaj pozostałe składniki i zagnieć całość na jednolite ciasto.
-
Krok 3
Włóż je do foliowego woreczka, szczelnie zamknij (użyj woreczka strunowego) i włóż do wysokiego naczynia z zimną wodą.
-
Krok 4
Kiedy ciasto wyrośnie i wypłynie, oznacza to, że jest gotowe do przygotowania pierożków.
Farsz z kapustą i grzybami:
-
Krok 5
W międzyczasie zabierz się za przygotowanie farszu (możesz go również przyrządzić wcześniej). Kapustę przepłucz, przełóż do garnka, dodaj opłukane suszone grzyby (jeżeli są w dużych kawałkach, pokrój je drobno), dolej wodę i całość gotuj do momentu, aż kapusta zmięknie.
-
Krok 6
Cebulę pokrój bardzo drobno i podsmaż na oleju. Oczyszczone pieczarki drobno pokrój, wsyp na gorącą patelnię i podsmaż. Następnie dodaj je do kapusty razem z cebulą, dopraw solą oraz pieprzem, po czym całość zagotuj. Jeżeli w farszu pojawi się za dużo wody, odlej ją.
Lepienie pierożków wigilijnych:
-
Krok 7
Gotowe, wyrośnięte ciasto podziel na pół i wałkuj kolejno na płaty o grubości około 2 mm.
-
Może się przydać
Mata do wałkowania ciasta marki Wilton z nieprzywierającą powłoką skutecznie zastąpi tradycyjną stolnicę. Możesz mieć pewność, że ciasto z łatwością będzie odchodzić od maty.
-
Krok 8
Szklanką wycinaj kółka, nakładaj farsz i zlepiaj pierogi. WAŻNE! W trakcie lepienia pierogów rozwałkowany płat ciasta przykryj folią spożywczą, aby nie obsychał.
-
Krok 9
Piekarnik nagrzej do temperatury 220°C. Pierożki układaj na blasze z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
-
Krok 10
Pierożki posmaruj roztrzepanym jajkiem, wstaw do piekarnika i piecz około 13-15 minut.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-drozdzowe/pieczone-pierozki-wigilijne |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze