Cynamonowa babka drożdżowa
Cynamonowa babka drożdżowa, czyli ciąg dalszy smaków jesieni. 🍁 Po babce z dynią i matchą przyszedł czas na trochę klasyki. Jako że obecna pora roku najmocniej kojarzy nam się z bakaliami i przyprawami, babkę wzbogaciłam migdałami i mocną, cynamonową nutą - dzięki takim dodatkom całość zyskała cudowny aromat! Babka jest po prostu pyszna! Polecamy wypróbować! 💛
Czy wiesz jak upiec idealne ciasto drożdżowe?
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Masa cynamonowa:
-
Krok 1
Masło rozpuść, dodaj do niego cukier oraz cynamon (lub cukier z cynamonem). Dokładnie wymieszaj i odstaw na czas przygotowania ciasta.
Ciasto drożdżowe:
-
Krok 2
Keksówkę o długości 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Mąkę wymieszaj z drożdżami i solą.
-
Drożdże suszone instant Dr. Oetker
Drożdże suszone instant można stosować do wszystkich rodzajów ciast drożdżowych (z wyjątkiem ciężkich z bakaliami). Wystarczy dodać je do mąki i wymieszać - bez przygotowywania rozczynu!
-
Krok 3
Następnie dodaj żółtka.
-
Krok 4
Masło roztop i lekko przestudź. Do mąki z drożdżami i żółtkami dodaj cukier i ciepłe mleko. Zagniataj składniki mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego. Po ściance misy stopniowo dodawaj roztopione masło. Ciasto zagniataj przez kilka minut. Następnie przykryj misę ściereczką i odstaw ciasto w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
-
Krok 5
Wyrośnięte ciasto zagnieć ponownie. Rozwałkuj na prostokąt o wymiarach ok. 30x40 cm.
-
Krok 6
Na rozwałkowanym cieście rozsmaruj cynamonowe nadzienie.
-
Krok 7
Przekrój ciasto na 3 części.
-
Krok 8
Każdą część zwiń w rulon.
-
Krok 9
Ciasto zapleć w warkocz i przełóż do formy. Przykryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
-
Może się przydać
Keksówka Tradition od Dr. Oetkera o długości 30 cm to idealna forma do pieczenia chleba, ciast i pasztetów. Jesteśmy pewni jakości naszych produktów, dlatego dajemy na nie 5 lat gwarancji!
-
Krok 10
Wyrośnięte ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp płatkami migdałów. Piecz ciasto przez ok. 40 minut w temperaturze 180°C.
-
Krok 11
Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-drozdzowe/cynamonowa-babka-drozdzowa |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze