Drożdżowa strucla z jagodami
Sezon na jagody nie trwa zbyt długo, dlatego zawsze wykorzystuję go do granic możliwości 🌲🌳Tym razem padło na drożdżową struclę z jagodami - ciasto jest puszyste i delikatne, pełne owocowego nadzienia i obficie potraktowane maślaną kruszonką z nutką wanilii 😍 Stucla wychodzi naprawdę pokaźnych rozmiarów - można się nią podzielić, ale znika jeszcze ciepła w mgnieniu oka 😉 Najlepiej smakuje z kubkiem świeżego mleka🥛
Przygotuj drożdżową struclę z jagodami i zabierz ją na piknik, wycieczkę do lasu czy leniwy podwieczorek na tarasie🏖️ Tak właśnie smakuje lato!🌄
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto drożdżowe:
-
Krok 1
Mąkę przesiej do miski, mleko podgrzej.
-
Krok 2
Do mąki dodaj suche składniki, wymieszaj.
-
Krok 3
Dodaj mleko i jajko, zagnieć. Na końcu dodaj miękkie masło, pnownie zagnieć do uzyskania jednolitej konsystencji.
-
Krok 4
Ciasto odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia na około godzinę.
-
Krok 5
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt, delikatnie podsypując mąką.
-
Krok 6
Jagody oprósz mąką kukurydzianą (lub ziemnaiczaną). Jeśli używasz mrożonych, wcześniej je rozmroź na ręczniku papierowym.
-
Krok 7
Zwiń na zakładkę z lewej i prawej strony, przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Odstaw do ponownego wyrośnięcia.
Waniliowa kruszonka:
-
Krok 8
Do mąki dodaj cukier z wanilią, cukier i masło. Zagnieć na kruszonkę.
-
Krok 9
Ciasto posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp kruszonką.
-
Krok 10
Wstaw do nagrzanego do 170°C piekarnika i piecz około 30 minut. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
-
Może się przydać
Drożdże suszone instant Dr. Oetkera są doskonałe do wypieków słodkich i pikantnych. Bez przygotowywania rozczynu i zawsze pod ręką.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-drozdzowe/drozdzowa-strucla-z-jagodami |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze