Pasteis de nata - babeczki z budyniem
Pasteis de nata, czyli pyszne babeczki z ciasta francuskiego, zapiekane z domowej roboty budyniem. Najlepiej smakują po wyjęciu z pieca, jeszcze lekko ciepłe i mocno przyrumienione na wierzchu 😍 Aby zaoszczędzić czas⏳, możesz przygotować je na bazie gotowego ciasta francuskiego.
Babeczki z budyniem pasteis de nata to portugalski słodki przysmak, który przygotujesz w dość szybki i łatwy sposób. Nadzienie budyniowe jest idealnie gładkie i wyjątkowo aromatyczne za sprawą laski wanilii Dr. Oetkera. Jeśli ten deser jest Ci już dobrze znany, dodatek cynamonu sprawi, że odkryjesz i pokochasz go na nowo💚❤️
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Nadzienie budyniowe:
-
Krok 1
Laskę wanilii rozetnij wzdłuż, wyjmij ziarenka wanilii i włóż wszystko do rondelka razem z 200 ml mleka i cynamonem.
Zagotuj.
-
Krok 2
Pozostałe mleko wymieszaj ze skrobią kukurydzianą i wmieszaj do gotującego się mleka.
Podgrzewaj ciagle mieszając do zgęstnienia budyniu.
-
Krok 3
Wodę zagotuj z cukrem na syrop cukrowy.
Połącz z budyniem wlewając go cienkim strumieniem.
-
Krok 4
Na koniec dodaj trochę masy budyniowej do żołtek, aby je zahartować i wymieszaj.
Następnie połącz żółtka z pozostałą częścią budyniu.
Przygotowanie pasteis de nata:
-
Krok 5
Ciasto francuskie wyjmij z opakowania, usuń papier i zwiń w rulon.
Podziel je na 12 kawałków i rozpłaszcz każdy na placek i wyłóż każdy placek w formie do muffinek.
-
Może się przydać
Forma na 12 babeczek (muffinek) wykonana z wysokiej jakości blachy i pokryta specjalną powłoką zapobiegającą przywieraniu. Wyczaruj pyszne mini wypieki i ciesz się wspaniałym deserem!
-
Krok 6
Miseczki z ciasta francuskiego wypełnij masą budyniową do 2/3 wysokości.
-
Krok 7
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 250°C i piecz około 10-15 minut, do zarumienienia wierzchu.
Podawaj lekko przestudzone.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-francuskie-i-polfrancuskie/pasteis-de-nata-babeczki-z-budyniem |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze