Rogale marcińskie
Owiane sławą i widmem długich godzin spędzonych w kuchni... już są, na wyciągnięcie ręki! Rogale marcińskie, czyli drożdżowe ciasto półfrancuskie wypełnione po brzegi najpyszniejszą masą z białego maku - pachnącą ekstraktem migdałowym i pełną bakalii.
Sekretem rogali marcińskich jest nie tylko delikatne ciasto i idealnie zbalansowana słodycz masy makowej, ale też sposób ich zawijania. Jeśli chcecie dowiedzieć się, jak krok po kroku zwijać rogale - zerknij na przepis! 🥐🥐🥐
Listopadowe świętowanie będzie o wiele przyjemniejsze z marcińskimi rogalami domowej roboty!
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch, Kerrygold oraz Bakal.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Trudny
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto drożdżowe półfrancuskie
-
Krok 1
Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, cukier i sól. Jajka wymieszaj z ciepłym mlekiem.
-
Krok 2
Zagnieć ciasto, pod koniec dodając rozpuszczone, przestudzone masło.
-
Krok 3
Ponownie zagnieć, przykryj ściereczką.
-
Krok 4
Odstaw do wyrośnięcia do podwojenia objętości.
-
Krok 5
Zimne masło zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Ciasto rozwałkuj na kształt prostokąta na około pół centymetra grubości.
-
Krok 6
Całość masła równmiernie rozłóż na 2/3 wielkości prostokąta. Pozostałe 1/3 ciasta złóż do środka.
-
Krok 7
Złóż tworząc ponownie kształt prostokąta.
-
Krok 8
Rozwałkuj ponownie na mniejszy już prostokąt i zwiń w taki sam sposób.
-
Krok 9
Przełóż do naczynia, przykryj szczelnie i odstaw do lodówki na co najmniej pół godziny. Czynność wałkowania, składania i schłodzenia powtórz jeszcze dwa razy.
Masa makowa
-
Krok 10
Przygotowania masy makowej zacznij od zagotowania maku. Gotuj go około pół godziny, odcedź i zmiel maszynką trzykrotnie. Dodaj do rozpuszczonego masła, dodaj cukier i wymieszaj.
-
Krok 11
Mak zmiksuj z posiekanymi bakaliami, dodaj pokruszone na piasek biszkopty, na końcu dodaj jajka.
-
Krok 12
Masę przełóż do worka cukierniczego.
Nadziewanie
-
Krok 13
Wałkowane trzykrotnie ciasto pokrój na trójkąty i nakładaj przy pomocy rękawa masę makową.
-
Krok 14
Zwiń dolną część ciasta i natnij pośrodku. Rozchyl nacięte części do zewnątrz, i zwiń całośc w rogala.
-
Krok 15
Rogale ukłądaj na blaszce wyłożonej papierem, odstaw pod przykryciem do ponownego wyrastania.
-
Krok 16
Piecz w nagrzanym piekarniku do 180°C około 25 minut.
Lukrowanie
-
Krok 17
Cukier puder przesiej do miski. Wymieszaj z sokiem z wrzątkiem oraz sokiem z cytryny.
-
Krok 18
Orzeszki ziemne posiekaj na drobne kawałki.
-
Krok 19
Polukrowane rogale posyp od razu posiekanymi orzechami.
-
Wszystkiego Słodkiego poleca
Kratka do studzenia ciast i ciasteczek Wilton o wymiarach 40,6 x 25,4 cm to niezastąpiony gadżet w każdej kuchni. Wykonana z wysokogatunkowej stali, odpornej na zniszczenia. Po wyjęciu wypieków z pieca umieszczamy je bezpośrednio na kratce – zapewnia to równomierny dopływ powietrza i zapobiega zaparzaniu się jeszcze ciepłego ciasta. Dzięki temu nasze wypieki szybko stygną i nie tracą na jakości.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-drozdzowe/rogale-marcinskie |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze