1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta drożdżowe
  4. Rogale marcińskie

Rogale marcińskie

rogale marcińskie wszystkiego słodkiego
rogale marcińskie wszystkiego słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Owiane sławą i widmem długich godzin spędzonych w kuchni... już są, na wyciągnięcie ręki! Rogale marcińskie, czyli drożdżowe ciasto półfrancuskie wypełnione po brzegi najpyszniejszą masą z białego maku - pachnącą ekstraktem migdałowym i pełną bakalii.

Sekretem rogali marcińskich jest nie tylko delikatne ciasto i idealnie zbalansowana słodycz masy makowej, ale też sposób ich zawijania. Jeśli chcecie dowiedzieć się, jak krok po kroku zwijać rogale - zerknij na przepis! 🥐🥐🥐

Listopadowe świętowanie będzie o wiele przyjemniejsze z marcińskimi rogalami domowej roboty!

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch, Kerrygold oraz Bakal.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Trudny

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto drożdżowe półfrancuskie

  • Krok 1

    Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, cukier i sól. Jajka wymieszaj z ciepłym mlekiem.

    w misie suche składniki na ciasto drożdżowe obok drożdże suszone instant Dr. Oetkera, mleko i jaja
  • Krok 2

    Zagnieć ciasto, pod koniec dodając rozpuszczone, przestudzone masło.

     

     

    w misie robota zagniatane ciasto drożdżowe
  • Krok 3

    Ponownie zagnieć, przykryj ściereczką.

    zagniecione ciasto drożdżowe w misie robota Bosch
  • Krok 4

    Odstaw do wyrośnięcia do podwojenia objętości.

    wyrośnięte ciasto drożdżowe
  • Krok 5

    Zimne masło zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Ciasto rozwałkuj na kształt prostokąta na około pół centymetra grubości.

    rozwałkowany prostokąt ciasta drożdżowego
  • Krok 6

    Całość masła równmiernie rozłóż na 2/3 wielkości prostokąta. Pozostałe 1/3 ciasta złóż do środka.

    rozwałkowane ciasto z masłem na rogale marcińskie
  • Krok 7

    Złóż tworząc ponownie kształt prostokąta. 

    złożone ciasto półfrancuskie do rogali marcińskich
  • Krok 8

    Rozwałkuj ponownie na mniejszy już prostokąt i zwiń w taki sam sposób.

    wałkowane ciasto półfrancuskie
  • Krok 9

    Przełóż do naczynia, przykryj szczelnie i odstaw do lodówki na co najmniej pół godziny. Czynność wałkowania, składania i schłodzenia powtórz jeszcze dwa razy.

    złożone ciasto półfrancuskie w naczyniu szklanym

Masa makowa

  • Krok 10

    Przygotowania masy makowej zacznij od zagotowania maku. Gotuj go około pół godziny, odcedź i zmiel maszynką trzykrotnie. Dodaj do rozpuszczonego masła, dodaj cukier i wymieszaj.

    w garnku masa z białego maku
  • Krok 11

    Mak zmiksuj z posiekanymi bakaliami, dodaj pokruszone na piasek biszkopty, na końcu dodaj jajka.

    w robocie masa makowa w miseczce jajka, w malakserze okruchy biszkoptowe
  • Krok 12

    Masę przełóż do worka cukierniczego.

    w misie robota masa z białego maku

Nadziewanie

  • Krok 13

    Wałkowane trzykrotnie ciasto pokrój na trójkąty i nakładaj przy pomocy rękawa masę makową.

    trójkąty z ciasta drożdżowego na rogale
  • Krok 14

    Zwiń dolną część ciasta i natnij pośrodku. Rozchyl nacięte części do zewnątrz, i zwiń całośc w rogala.

    zawijane rogale marcińskie
  • Krok 15

    Rogale ukłądaj na blaszce wyłożonej papierem, odstaw pod przykryciem do ponownego wyrastania.

    rogale marcińskie na blaszce wyłożonej papierem
  • Krok 16

    Piecz w nagrzanym piekarniku do 180°C około 25 minut.

    na blaszce upieczone rogale marcińskie

Lukrowanie

  • Krok 17

    Cukier puder przesiej do miski. Wymieszaj z sokiem z wrzątkiem oraz sokiem z cytryny.

    w miseczce przesiany lukier
  • Krok 18

    Orzeszki ziemne posiekaj na drobne kawałki.

    orzeszki ziemne niesolone Bakal krojone na drewnianej desce
  • Krok 19

    Polukrowane rogale posyp od razu posiekanymi orzechami.

    na kratce rogale marcińskie
  • Wszystkiego Słodkiego poleca

    Kratka do studzenia ciast i ciasteczek Wilton o wymiarach 40,6 x 25,4 cm to niezastąpiony gadżet w każdej kuchni. Wykonana z wysokogatunkowej stali, odpornej na zniszczenia. Po wyjęciu wypieków z pieca umieszczamy je bezpośrednio na kratce – zapewnia to równomierny dopływ powietrza i zapobiega zaparzaniu się jeszcze ciepłego ciasta. Dzięki temu nasze wypieki szybko stygną i nie tracą na jakości.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-drozdzowe/rogale-marcinskie

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej