1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta kruche i tarty
  4. Galette ze śliwkami i cynamonem

Galette ze śliwkami i cynamonem

Obecne ustawienia prywatności nie pozwalają na wyświetlenie elementów wideo.

Zezwól na wykorzystanie plików cookie z kategorii: Preferencje, Statystyki oraz Marketing, aby obejrzeć film.

Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 5 ocen

Galette ze śliwkami i cynamonem to wyjątkowo prosty do przygotowania deser, który jest połączeniem pysznych smaków lata zamkniętych w kruchym wnętrzu. Środek tarty posypałam płatkami migdałów, które nadały deserowi chrupkości. Galette to jeden z moich ulubionych przepisów, niezależnie od pory roku. Szybki, prosty i zawsze się udaje. Polecam podawanie go na ciepło z gałką ulubionych lodów. Smacznego 😊

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch, Mąka Polka oraz Barry Callebaut.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Kruche ciasto na galette:

  • Krok 1

    Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieć na jednolite ciasto.

    mąka polka, masło kerrygold i proszek do pieczenia Dr. Oetkera na desce obok robot bosch
  • Krok 2

    Ciasto owiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na czas przygotowania nadzienia.

    Zagniecione ciasto kruche z folią spożywczą.

Nadzienie do galette:

  • Krok 3

    Mąkę ziemniaczaną przesiej i wymieszaj z cynamonem.

    Mąka ziemniaczana z cynamonem w miseczce.
  • Magda poleca

    Metalowe sitko z drewnianą rączkę to wdzięczny i niezawodny gadżet w każdej kuchni. Suche składniki przesiejesz w kilka sekund. Styl Retro świetnie wpisuje się w panujące trendy, więc dlaczego nie przenieść go również do kuchni?

    Magda poleca
  • Krok 4

    Śliwki wypestkuj i pokrój.

    Pokrojone śliwki na drewnianej desce.
  • Krok 5

    Mieszankę dodaj do śliwek i wymieszaj.

    Śliwki wymieszane z mąką ziemniaczaną i cynamonem.
  • Krok 6

    Piekarnik rozgrzej do 200˚C. Schłodzone ciasto rozwałkuj na obficie posypanym blacie mąką.

    Rozwałkowane ciasto na blacie posypanym mąką.
  • Krok 7

    Mieszanką z mąki, cukru pudru i mielonych migdałów posmaruj ciasto, pozostawiając około 2 cm brzegu.

    Rozwałkowane ciasto kruche, posypane mieszanką z mąki, cukru pudru i mielonych migdałów.
  • Krok 8

    Na ciasto wyłóż śliwki.

    Wyłożone śliwki na cieście kruchym.
  • Krok 9

    Ciasto przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Możesz wcześniej wałkować je już na papierze. Zawiń brzegi ciasta, posmaruj je białkiem. Środek posyp płatkami migdałów.

     Piecz około 40 minut.

    Ciasto kruche z zawiniętymi do środka brzegami posmarowanymi jajkiem. W środku nadzienie ze śliwek.
  • Galette ze śliwkami i cynamonem najlepiej smakuje lekko ciepłe, podane z gałką ulubionych lodów 🍦💗

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/galette-ze-sliwkami-i-cynamonem

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej