Galette ze śliwkami i cynamonem
Galette ze śliwkami i cynamonem to wyjątkowo prosty do przygotowania deser, który jest połączeniem pysznych smaków lata zamkniętych w kruchym wnętrzu. Środek tarty posypałam płatkami migdałów, które nadały deserowi chrupkości. Galette to jeden z moich ulubionych przepisów, niezależnie od pory roku. Szybki, prosty i zawsze się udaje. Polecam podawanie go na ciepło z gałką ulubionych lodów. Smacznego 😊
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Kruche ciasto na galette:
-
Krok 1
Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieć na jednolite ciasto.
-
Krok 2
Ciasto owiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na czas przygotowania nadzienia.
Nadzienie do galette:
-
Krok 3
Mąkę ziemniaczaną przesiej i wymieszaj z cynamonem.
-
Magda poleca
Metalowe sitko z drewnianą rączkę to wdzięczny i niezawodny gadżet w każdej kuchni. Suche składniki przesiejesz w kilka sekund. Styl Retro świetnie wpisuje się w panujące trendy, więc dlaczego nie przenieść go również do kuchni?
-
Krok 4
Śliwki wypestkuj i pokrój.
-
Krok 5
Mieszankę dodaj do śliwek i wymieszaj.
-
Krok 6
Piekarnik rozgrzej do 200˚C. Schłodzone ciasto rozwałkuj na obficie posypanym blacie mąką.
-
Krok 7
Mieszanką z mąki, cukru pudru i mielonych migdałów posmaruj ciasto, pozostawiając około 2 cm brzegu.
-
Krok 8
Na ciasto wyłóż śliwki.
-
Krok 9
Ciasto przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Możesz wcześniej wałkować je już na papierze. Zawiń brzegi ciasta, posmaruj je białkiem. Środek posyp płatkami migdałów.
-
Krok 10
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 40 minut.
Galette ze śliwkami i cynamonem najlepiej smakuje lekko ciepłe, podane z gałką ulubionych lodów 🍦💗
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/galette-ze-sliwkami-i-cynamonem |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze