Galette ze śliwkami i cynamonem


Galette ze śliwkami i cynamonem to wyjątkowo prosty do przygotowania deser, który jest połączeniem pysznych smaków lata zamkniętych w kruchym wnętrzu. Środek tarty posypałam płatkami migdałów, które nadały deserowi chrupkości. Galette to jeden z moich ulubionych przepisów, niezależnie od pory roku. Szybki, prosty i zawsze się udaje. Polecam podawanie go na ciepło z gałką ulubionych lodów. Smacznego 😊
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch, Mąka Polka oraz Barry Callebaut.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Kruche ciasto na galette:
-
Krok 1
Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieć na jednolite ciasto.
-
Krok 2
Ciasto owiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na czas przygotowania nadzienia.
Nadzienie do galette:
-
Krok 3
Mąkę ziemniaczaną przesiej i wymieszaj z cynamonem.
-
Magda poleca
Metalowe sitko z drewnianą rączkę to wdzięczny i niezawodny gadżet w każdej kuchni. Suche składniki przesiejesz w kilka sekund. Styl Retro świetnie wpisuje się w panujące trendy, więc dlaczego nie przenieść go również do kuchni?
-
Krok 4
Śliwki wypestkuj i pokrój.
-
Krok 5
Mieszankę dodaj do śliwek i wymieszaj.
-
Krok 6
Piekarnik rozgrzej do 200˚C. Schłodzone ciasto rozwałkuj na obficie posypanym blacie mąką.
-
Krok 7
Mieszanką z mąki, cukru pudru i mielonych migdałów posmaruj ciasto, pozostawiając około 2 cm brzegu.
-
Krok 8
Na ciasto wyłóż śliwki.
-
Krok 9
Ciasto przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Możesz wcześniej wałkować je już na papierze. Zawiń brzegi ciasta, posmaruj je białkiem. Środek posyp płatkami migdałów.
Piecz około 40 minut.
Galette ze śliwkami i cynamonem najlepiej smakuje lekko ciepłe, podane z gałką ulubionych lodów 🍦💗
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/galette-ze-sliwkami-i-cynamonem |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze