1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta kruche i tarty
  4. Mazurek cytrynowy

Mazurek cytrynowy

mazurek wielkanocny z kremem cytrynowym i bezikami
mazurek wielkanocny z kremem cytrynowym i bezikami
Zespół Wszystkiego Słodkiego - zdjęcie profilowe
Zespół Wszystkiego Słodkiego Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Jeśli tradycyjny mazurek, wypełniony kajmakiem i czekoladą, nie trafia w Twoje smaki, może dasz się przekonać do tego wielkanocnego przysmaku za sprawą przepisu na mazurek w wersji cytrynowej?😉

Delikatne, kruche ciasto tym razem wypełniłam po brzegi kwaskowatym lemon curd - w połączeniu z białą czekoladą zamienia się w najlepszy cytrynowy krem, którego intensywnie żółty kolor w mig przyprawi Was o wielkanocny, wiosenny zawrót głowy 🐤🌷🌼

Mazurek cytrynowy udekoruj niewielkimi białymi bezikami, a z części kruchego ciasta wytnij wielkanocne zajączki 🐇- upieczone ciasteczka zanurz w roztopionej czekoladzie i posyp cukrowymi perełkami w pastelowych kolorach🎨

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch, Kerrygold oraz Barry Callebaut.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto kruche na mazurek:

  • Krok 1

    Mąkę razem z zimnym masłem, cukrem pudrem, solą, ekstraktem waniliowym umieść w misie, dodaj jajko i zagnieć na jednolite ciasto.

     

    masło klasyczne kerrygold, mąka, jajko, cukier puder, ekstrakt waniliowy Dr. Oetkera,
  • Krok 2

    Ciasto zawiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez około 30 minut.

    kruche ciasto na mazurek
  • Krok 3

    W miedzyczasie prostokątną formę o wymiarach 27,5 x 17,5 cm wyłóż papierem do pieczenia.

    Piekarnik nagrzej do temperatury 190°C.

    prostokątna forma do pieczenia Wilton
  • Krok 4

    Nieduży kawałek ciasta odłóż na ciasteczka.

    Z pozostałej części ciasta odetnij około 1/4 na brzegi

    Większą porcję ciasta rozwałkuj na prostokąt i wyłóż nim dno formy. Natępnie uformuj dwa długie wałki i zrób z nich brzegi mazurka. 

    wykładanie kruchego ciasta na blasze
  • Krok 5

    Widelcem zrób na brzegach pionowe wgłębienia, a później nakłuj spód ciasta.

    Schłodź krótko w zamrażarce a następnie wstaw do piekarnika i piecz przez około 25 minut do zarumienienia.

    kruche ciasto na mazurek przed pieczeniem
  • Krok 6

    W czasie pieczenia mazurka rozwałkuj wcześniej odłożony kawałek ciasta na grubość około 3-4 mm i wytnij ciasteczka.

    Upiecz w następniej kolejności w tej samej temperaturze przez około 12-15 minut.

    kruche ciasteczka zajączki do dekoracji mazurka cytrynowego
  • Krok 7

    Po upieczeniu ciastek, obniż temperaturę w piekarniku do 100°C.

    Ubij białko z cukrem na sztywną, lśniącą pianę.

    Przełóż do rękawa cukierniczego z dowolną ozdobną tylką i wyciskaj mini beziki. Moje miały wielkość 2 złotówki.

    Wstaw do suszenia na około 30-40 minut.

    mini beziki do dekoracji mazurka

Krem cytrynowy z białą czekoladą:

  • Krok 8

    Cukier, jajka, żółtka, sok z cytryny i masło umieść w misce.

    Postaw miskę na mniejszym garnku z gotującą się wodą.

    Podgrzewaj całość (nie gotuj!) i mieszaj w trakcie do zgęstnienia masy.

    Jeśli potrzeba przetrzyj przez sitko.

    cytryna, masło, cukier, skórka z cytryny na lemon curd
  • Krok 9

    Gotowy lemon curd przestudź do temperatury około 40˚C.

    Dodaj białą czekoladę i wymieszaj dokładnie.

    Ważne! lemon curd nie może być gorący.

    Rozpuszczona w zbyt wysokiej temperaturze czekolada może po zastygnięciu dać na wierzchu mazurka nieestetyczne białe plamki.

    lemon curd i biała czekolada Callebaut
  • Krok 10

    Krem cytrynowy z białą czekoladą wyłóż równomiernie na upieczonym kruchym cieście.

    krem cytrynowy z białą czekoladą Callebaut

Dekorowanie mazurka:

  • Krok 11

    Białą czekoladę rozpuść.

    Maczaj lub smaruj nią ciasteczka a następnie zanurz w perełkach cukrowych.

    Odłóż do zastygnięcia dekoracji.

    kruche ciasteczka dekorowane czekoladą i perełkami cukrowymi
  • Krok 12

    Gotowy mazurek udekoruj zajączkami i bezikami.

    mazurek z kremem cytrynowym dekorowany bezami i zajączkami z ciasteczek
  • Perełki cukrowe

    Drobne perełki w słodkich pastelowych kolorach idealne do dekorowania na różne sposoby.

    Perełki cukrowe
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/mazurek-cytrynowy

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej