Mazurek cytrynowy
Jeśli tradycyjny mazurek, wypełniony kajmakiem i czekoladą, nie trafia w Twoje smaki, może dasz się przekonać do tego wielkanocnego przysmaku za sprawą przepisu na mazurek w wersji cytrynowej?😉
Delikatne, kruche ciasto tym razem wypełniłam po brzegi kwaskowatym lemon curd - w połączeniu z białą czekoladą zamienia się w najlepszy cytrynowy krem, którego intensywnie żółty kolor w mig przyprawi Was o wielkanocny, wiosenny zawrót głowy 🐤🌷🌼
Mazurek cytrynowy udekoruj niewielkimi białymi bezikami, a z części kruchego ciasta wytnij wielkanocne zajączki 🐇- upieczone ciasteczka zanurz w roztopionej czekoladzie i posyp cukrowymi perełkami w pastelowych kolorach🎨
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch, Kerrygold oraz Barry Callebaut.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto kruche na mazurek:
-
Krok 1
Mąkę razem z zimnym masłem, cukrem pudrem, solą, ekstraktem waniliowym umieść w misie, dodaj jajko i zagnieć na jednolite ciasto.
-
Krok 2
Ciasto zawiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez około 30 minut.
-
Krok 3
W miedzyczasie prostokątną formę o wymiarach 27,5 x 17,5 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzej do temperatury 190°C.
-
Krok 4
Nieduży kawałek ciasta odłóż na ciasteczka.
Z pozostałej części ciasta odetnij około 1/4 na brzegi.
Większą porcję ciasta rozwałkuj na prostokąt i wyłóż nim dno formy. Natępnie uformuj dwa długie wałki i zrób z nich brzegi mazurka.
-
Krok 5
Widelcem zrób na brzegach pionowe wgłębienia, a później nakłuj spód ciasta.
Schłodź krótko w zamrażarce a następnie wstaw do piekarnika i piecz przez około 25 minut do zarumienienia.
-
Krok 6
W czasie pieczenia mazurka rozwałkuj wcześniej odłożony kawałek ciasta na grubość około 3-4 mm i wytnij ciasteczka.
Upiecz w następniej kolejności w tej samej temperaturze przez około 12-15 minut.
-
Krok 7
Po upieczeniu ciastek, obniż temperaturę w piekarniku do 100°C.
Ubij białko z cukrem na sztywną, lśniącą pianę.
Przełóż do rękawa cukierniczego z dowolną ozdobną tylką i wyciskaj mini beziki. Moje miały wielkość 2 złotówki.
Wstaw do suszenia na około 30-40 minut.
Krem cytrynowy z białą czekoladą:
-
Krok 8
Cukier, jajka, żółtka, sok z cytryny i masło umieść w misce.
Postaw miskę na mniejszym garnku z gotującą się wodą.
Podgrzewaj całość (nie gotuj!) i mieszaj w trakcie do zgęstnienia masy.
Jeśli potrzeba przetrzyj przez sitko.
-
Krok 9
Gotowy lemon curd przestudź do temperatury około 40˚C.
Dodaj białą czekoladę i wymieszaj dokładnie.
Ważne! lemon curd nie może być gorący.
Rozpuszczona w zbyt wysokiej temperaturze czekolada może po zastygnięciu dać na wierzchu mazurka nieestetyczne białe plamki.
-
Krok 10
Krem cytrynowy z białą czekoladą wyłóż równomiernie na upieczonym kruchym cieście.
Dekorowanie mazurka:
-
Krok 11
Białą czekoladę rozpuść.
Maczaj lub smaruj nią ciasteczka a następnie zanurz w perełkach cukrowych.
Odłóż do zastygnięcia dekoracji.
-
Krok 12
Gotowy mazurek udekoruj zajączkami i bezikami.
-
Perełki cukrowe
Drobne perełki w słodkich pastelowych kolorach idealne do dekorowania na różne sposoby.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/mazurek-cytrynowy |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze