Szybka tarta migdałowa z konfiturą
Szybka tarta migdałowa z konfiturą od samego rana umila mi dzień. Jest to jedno z najpopularniejszych ciast kuchni francuskiej. Mimo że wypróbowałam już bardzo wiele przepisów i połączeń, wydaje mi się, że pieczenie tart nigdy mi się nie znudzi!❤️ W przepisie, którym dzisiaj się z Wami podzielę, spód różni się nieco od tradycyjnego, ponieważ jest migdałowy. Środek tarty natomiast wypełniłam konfiturami z brzoskwiń oraz malin.🍑🍓 Ich smak przypomina mi o ciepłych, letnich dniach.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Migdałowe ciasto kruche na tartę:
-
Krok 1
Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, zmielone migdały, cukier puder, cukier trzcinowy z cynamonem, zimne masło pokrojone w kostkę i żółtka. Zagnieć krótko do uzyskania gładkiego ciasta. Uformuj kulkę i owiń folią spożywczą. Ciasto odstaw do lodówki na około 30 minut.
-
Krok 2
Ciasto podziel na dwie części. 1/3 odłóż z powrotem do lodówki (to część do przygotowania kratki). Pozostałe ciasto rozwałkuj, wyłóż nim formę do tarty i nakłuj widelcem. Włóż je do zamrażarki na 30 minut.
-
Krok 3
Piekarnik nagrzej do 180°C i piecz w nim zamrożony spód przez około 25 minut do zrumienienia. Ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystudzenia.
Nadzienie owocowe:
-
Krok 4
Konfitury wymieszaj ze sobą. Mąkę ziemniaczaną rozmieszaj w wodzie, a następnie wymieszaj z konfiturami.
-
Krok 5
Konfitury rozsmaruj na kruchym spodzie migdałowym.
-
Krok 6
Pozostałą część ciasta wyjmij z lodówki, rozwałkuj i pokrój radełkiem długie paski, z których na cieście utwórz kratkę.
-
Może się przydać
Radełko z karbowanym kółeczkiem od Dr. Oetkera to kuchenny gadżet, który umożliwia nadanie ciastkom i pierogom karbowanych brzegów, zrobienie domowego makaronu oraz strucli. Radełko nadaje się dla osób prawo- i leworęcznych.
-
Krok 7
Żółtko wymieszaj z mlekiem i posmaruj nimi kratkę. Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 25 minut.
-
Krok 8
Upieczoną tartę migdałową z konfiturą wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/szybka-tarta-migdalowa-konfitura |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze