1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta kruche i tarty
  4. Kruche ciasto z lekkim budyniowym kremem i truskawkami

Kruche ciasto z lekkim budyniowym kremem i truskawkami

kruche ciasto z lekkim budyniowym kremem z truskawkami i pistacjami wszystkiego słodkiego
kruche ciasto z lekkim budyniowym kremem z truskawkami i pistacjami wszystkiego słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Kruche ciasto z lekkim budyniowym kremem i truskawkami - ciasto szybkie i proste. To alternatywa dla uwielbianych tart z kremem budyniowym, ale w uniwersalnej formie do pieczenia. Na podpieczony kruchy spód ciasta wędruje lekki krem na bitej śmietanie z ziarenkami wanilii Bourbon. Przed podaniem dołaczają świeże, soczyste truskawki obsypane okruchami pistacji i podrażonych płatków migdałów.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Kruche ciasto na spód:

  • Krok 1

    Wszystkie składniki na kruche ciasto szybko zagnieć do połączenia składników.

    zagniecione w kulkę kruche ciasto 3:2:1
  • Krok 2

    Ciasto wyłóż na dużą formę do pieczenia 25 x 38 cm (najlepiej z odpinanymi brzegami).

    duża forma prostokątna z odpinanym rantem Dr. Oetekara
  • Może się przydać

    Świetna, dwuczęściowa forma do pieczenia tortów i ciast, które można wyjąć z formy w bardzo prosty sposób dzięki zamykanemu brzegowi i powłoce zapobiegającej przywieraniu.

    Może się przydać
  • Krok 3

    Ciasto piecz około 20 minut w 180 °C. Upieczony spód odstaw do wystudzenia.

    kruchy upieczony spód do ciasta z kremem budyniowym i truskawkami

Lekki krem budyniowy na bitej śmietanie:

  • Krok 4

    Około 450 ml mleka przelej do garnka, dodaj cukier i zagotuj. 

    w garnuszku mleko przygotowane do gotowania budyniu
  • Krok 5

    Budynie wymieszaj w pozostałej ilości mleka i przelej do gotującego się mleka. Mieszaj do czasu aż budyń zgęstneije i ponowanie się zagotuje.

    w rondelku ugotowane budynie do lekkiego kremu budyniowego
  • Krok 6

    Ugotowany budyń odstaw do całokowitego wystudzenia, przykryty folią, tak by stykała się z budyniem.

    ugotowany budyń w głębokim talerzu przykryty folią spożywczą
  • Krok 7

    Śmietankę przelej do miski, wystudzony budyń zmiksuj.

    w misce przelana śmietanka tortowa obok ugotowany i zmiksowany budyń oraz Pasta z wanilii Dr. Oetkera
  • Krok 8

    Śmietankę ubij z pastą z wanilii, pod koniec dodawaj porcjami budyń.

    w szklanej misce ubita śmietanka mikserem ręcznym bosch
  • Krok 9

    Krem przełóż na upieczony i wystudzony kruchy spód. Odstaw do lodówki do czasu stężenia kremu.

    na kruchy spód wyłożony krem budyniowy na śmietance

Dodatkowo:

  • Krok 10

    Przed podaniem ciasto udekoruj świeżymi truskawkami, podprażonymi płatkami migdałów oraz posiekanymi pistacjami.

    na desce kawałki świeżych truskawek

Zaróno ciasto na kruchy spód jak i budyń możesz przygotować dzień wcześniej. Ciasto zagnieć, owiń w folię i odstaw do lodówki. Ugotowany i przykryty folią budyń również może poczekać do czasu przygotowania ciasta. Tym sposobem w mgnieniu oka przygotujesz całe ciasto :)

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/kruche-ciasto-z-lekkim-budyniowym-kremem-i-truskawkami

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej