Mazurek z matchą i dżemem porzeczkowym
Mazurek z matchą i dżemem porzeczkowym to kolejna propozycja wypieku na świąteczny stół. Tym razem coś dla miłośników super foods i dekorowania. Mazurek przyciąga wzrok pięknym, wiosennym kolorem, który uzyskałam całkowicie naturalnie, dodając do kremu herbatę matcha! :)
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto kruche na mazurek:
-
Krok 1
Wymieszaj mąkę z cukrem i startą skórką z cytryny. Dodaj żółtka, wodę i pokrojone w kostkę zimne masło.
-
Krok 2
Całość szybko zagnieć, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na około 30 minut.
-
Krok 3
Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. 3/4 schłodzonego ciasta rozwałkuj na placek o średnicy 24 cm. Z pozostałej ilości ciasta zrób warkocz i ułóż go dookoła placka. Nakłuj ciasto widelcem i wstaw do schłodzenia na około godzinę. Piekarnik nagrzej do 190°C. Schłodzone ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 25 minut, do zrumienienia ciasta. Upieczony spód pozostaw do wystudzenia.
Nadzienie do mazurka:
-
Krok 4
Dżem podgrzej w garnku, a następnie rozsmaruj go na tarcie.
-
Krok 5
Serek mascarpone, cukier puder i śmietankę umieść w misie miksera. Miksuj na wysokich obrotach do ubicia masy. Pod koniec ubijania dodaj herbatę matcha i ekstrakt cytrynowy. Dokładnie zmiksuj. Krem przełóż do worka cukierniczego z okrągłą końcówką i wyciskaj małe porcje, jedna przy drugiej.
-
Marta poleca
Wysokiej jakości okrągła tylka 1A, która przyda Ci się do dekoracji Twoich ciast i tortów.
-
Krok 6
Posyp odrobiną herbaty matcha i udekoruj bratkami. Przed podaniem ciasto przechowuj w lodówce.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/mazurek-z-matcha-i-dzemem-porzeczkowym |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze