1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta kruche i tarty
  4. Kruche ciasto z pianką, truskawkami i rabarbarem

Kruche ciasto z pianką, truskawkami i rabarbarem

kruche ciasto z pianką budyniową, usmażonymi truskawkami z rabarbarem, wykończone warstwą ciasta i płatkami migdałów - wszystkiego słodkiego
kruche ciasto z pianką budyniową, usmażonymi truskawkami z rabarbarem, wykończone warstwą ciasta i płatkami migdałów - wszystkiego słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 6 ocen

Kruche ciasto z budyniową pianką, truskawkami i rabarbarem 🍓🍓 to moja kolejna propozycja na sezonowe ciasto! Połączenie rabarbaru i truskawek kojarzy mi się z nadchodzącym latem. Przygotowałam domowe ciasto kruche, które stanowi podstawę dla całego ciasta. Owocową warstwę przykryłam delikatną, budyniową pianką. Ciasto cudownie pachnie rabarbarem, a dodane na wierzch migdały przyjemnie chrupią po każdym kęsie. Zachęciłam Was do upieczenia mojego Kruchego ciasta z budyniową pianką i owocami? 😉


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie ciasta kruchego:

  • Krok 1

    Do miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia, dodaj pokrojone zimne masło, cukier oraz żółtka.

     

    mąka, proszek do pieczenia, masło pokrojone w kostkę, cukier i żółtka w misie robota kuchennego marki Bosch
  • Krok 2

    Ciasto szybko zagnieć do połączenia składników. 

    zagniecione ciasto kruche w misie robota kuchennego marki bosch
  • Krok 3

    Ciasto kruche podziel na dwie części. Większą na spód ciasta, mniejszą na wierzch. Owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki.

    zagniecione ciasto kruche na blacie kuchennym uformowane w kulę i przekrojone nożem na dwie części - mniejszą i większą
  • Krok 4

    Dno formy o wymiarach 25 x 38 cm wyłóż papierem do pieczenia. Większą część ciasta zetrzyj na grubych oczkach.

    prostokątna forma do pieczenia wyłożona papierem do pieczenia z niewielką ilością startego ciasta kruchego, reszta startego ciasta obok w malakserze
  • Magda poleca

    Szeroki wybór prostokątnych form do pieczenia znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego. Jesteśmy pewni jakości naszych produktów, dlatego na serie Tradition oraz Back Trend dajemy aż 5 lat gwarancji! :)

    Magda poleca
  • Krok 5

    Całość lekko dociśniej dłonią do papieru. 

    prostokątna tortownica z dnem wyłożonym kruchym ciastem
  • Krok 6

    Następnie wstaw ciasto do piekarnika na około 20 minut w temperaturze 180°C i piecz do zrumienienia. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.

    upieczone ciasto kruche w prostokątnej tortownicy

Warstwa owocowa:

  • Krok 7

    Rabarbar umyj, obierz i pokrój na kawałki, odłóż około 200 g do poukładania na budyniowej piance. Pozostały rabarbar oraz truskawki umieść z cukrem na patelni i mieszając, zagotuj.

    rabarbar i truskawki z cukrem gotowane na patelni
  • Krok 8

    Kiedy owoce będą miękkie, rozmieszaj mąkę w zimnej wodzie, przelej na patelnię i cały czas mieszając, zagotuj.* Odstaw do wystudzenia.

    miękkie truskawki z rabarbarem na patelni, obok miseczka z mąką ziemniaczaną rozmieszaną z wodą

Budyniowa pianka:

  • Krok 9

    Białka ubijaj na średnich obrotach, pod koniec dosypując stopniowo cukier. Całość miksuj do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści, a piana będzie bardzo sztywna. 

    białka ubijane w robocie kuchennym marki bosch na sztywną pianę, obok miseczka z cukrem
  • Krok 10

    Do ubitej masy delikatnie wmiksuj budynie i cienką strużką wlewaj olej. 

    białka ubite z cukrem w robocie kuchennym marki bosch, obok dwa opakowania budyniu waniliowego od dr. oetkera oraz olej w niebieskim dzbanku z miarką kuchenną
  • Krok 11

    Delikatnie wymieszaj piankę.

    budyniowa pianka w misie robota kuchennego marki bosch wymieszana za pomocą szpatułki kuchennej
  • Może się przydać

    Silikonowa mini szpatułka z drewnianym uchwytem sprawdzi się zarówno do mieszania składników ciasta w misce, jak i wyrównania ciasta czy kremu w blaszce.

    Może się przydać
  • Krok 12

    Na podpieczony spód wyłóż równomiernie warstwę owocową. 

    truskawki i rabarbar wyłożone na kruche ciasto w tortownicy
  • Krok 13

    Następnie delikatnie przełóż budyniową piankę. poukładaj pozostałe owoce, lekko je dociskając.

    budyniowa pianka wyłożona na warstwę owocową i posypana pokrojonym rabarbarem
  • Krok 14

    Na wierzch zetrzyj drugą część ciasta, posyp płatkami migdałów. 

    ciasto kruche starte na budyniową piankę z rabarbarem i posypane płatkami migdałów
  • Krok 15

    Wstaw do nagrzanego do 180˚C piekarnika na około 40 minut. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

    upieczone kruche ciasto z pianką, truskawkami, rabarbarem i płatkami migdałów

Porada:

⭐ Ilość dodanej do owoców mąki ziemniaczanej uzależniona jest od ilości soku, któe puszczą owoce. A to z kolei zależy od soczystości owoców oraz od długości gotowania. Dlatego mąkę najlepiej dodawać stopniowo.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/kruche-ciasto-z-pianka-truskawkami-i-rabarbarem

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej