Kruche ciasto z pianką, truskawkami i rabarbarem
Kruche ciasto z budyniową pianką, truskawkami i rabarbarem 🍓🍓 to moja kolejna propozycja na sezonowe ciasto! Połączenie rabarbaru i truskawek kojarzy mi się z nadchodzącym latem. Przygotowałam domowe ciasto kruche, które stanowi podstawę dla całego ciasta. Owocową warstwę przykryłam delikatną, budyniową pianką. Ciasto cudownie pachnie rabarbarem, a dodane na wierzch migdały przyjemnie chrupią po każdym kęsie. Zachęciłam Was do upieczenia mojego Kruchego ciasta z budyniową pianką i owocami? 😉
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie ciasta kruchego:
-
Krok 1
Do miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia, dodaj pokrojone zimne masło, cukier oraz żółtka.
-
Krok 2
Ciasto szybko zagnieć do połączenia składników.
-
Krok 3
Ciasto kruche podziel na dwie części. Większą na spód ciasta, mniejszą na wierzch. Owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki.
-
Krok 4
Dno formy o wymiarach 25 x 38 cm wyłóż papierem do pieczenia. Większą część ciasta zetrzyj na grubych oczkach.
-
Magda poleca
Szeroki wybór prostokątnych form do pieczenia znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego. Jesteśmy pewni jakości naszych produktów, dlatego na serie Tradition oraz Back Trend dajemy aż 5 lat gwarancji! :)
-
Krok 5
Całość lekko dociśniej dłonią do papieru.
-
Krok 6
Następnie wstaw ciasto do piekarnika na około 20 minut w temperaturze 180°C i piecz do zrumienienia. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.
Warstwa owocowa:
-
Krok 7
Rabarbar umyj, obierz i pokrój na kawałki, odłóż około 200 g do poukładania na budyniowej piance. Pozostały rabarbar oraz truskawki umieść z cukrem na patelni i mieszając, zagotuj.
-
Krok 8
Kiedy owoce będą miękkie, rozmieszaj mąkę w zimnej wodzie, przelej na patelnię i cały czas mieszając, zagotuj.* Odstaw do wystudzenia.
Budyniowa pianka:
-
Krok 9
Białka ubijaj na średnich obrotach, pod koniec dosypując stopniowo cukier. Całość miksuj do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści, a piana będzie bardzo sztywna.
-
Krok 10
Do ubitej masy delikatnie wmiksuj budynie i cienką strużką wlewaj olej.
-
Krok 11
Delikatnie wymieszaj piankę.
-
Może się przydać
Silikonowa mini szpatułka z drewnianym uchwytem sprawdzi się zarówno do mieszania składników ciasta w misce, jak i wyrównania ciasta czy kremu w blaszce.
-
Krok 12
Na podpieczony spód wyłóż równomiernie warstwę owocową.
-
Krok 13
Następnie delikatnie przełóż budyniową piankę. poukładaj pozostałe owoce, lekko je dociskając.
-
Krok 14
Na wierzch zetrzyj drugą część ciasta, posyp płatkami migdałów.
-
Krok 15
Wstaw do nagrzanego do 180˚C piekarnika na około 40 minut. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Porada:
⭐ Ilość dodanej do owoców mąki ziemniaczanej uzależniona jest od ilości soku, któe puszczą owoce. A to z kolei zależy od soczystości owoców oraz od długości gotowania. Dlatego mąkę najlepiej dodawać stopniowo.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/kruche-ciasto-z-pianka-truskawkami-i-rabarbarem |
Przepis w Waszym wykonaniu
1 / 1
Komentarze