1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Bez glutenu
  4. Bezglutenowy spód do tarty

Bezglutenowy spód do tarty

bezglutenowy spód do tarty jasny oraz ciemny - Wszystkiego Słodkiego
bezglutenowy spód do tarty jasny oraz ciemny - Wszystkiego Słodkiego
Zespół Wszystkiego Słodkiego - zdjęcie profilowe
Zespół Wszystkiego Słodkiego Autor Zaktualizowano:
5/5 4 oceny

Bezglutenowy spód na tartę, to idealna propozycja dla osób, które uwielbiają wypieki, a jednocześnie ograniczają gluten w swojej diecie.  Do wypełnienia tarty możecie użyć każdego ulubionego nadzienia. Ten spód jest kruchy, ale zwarty, dlatego bez problemu można go przygotować bez konieczności zapiekania z dodatkami i wykorzystać do tarty na zimno. Postanowiłam upiec spód w dwóch wariantach - jasnym i ciemnym. Wybierz swój ulubiony. Smacznego! 

A jeśli interesuje Cię bezglutenowe pieczenie, to koniecznie zobacz naszą poradę "Jak zastąpić mąkę pszenną w wypiekach"!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Spód do tarty bezglutenowy:

  • Krok 1

    Wszystkie składniki zagnieć na jednolite ciasto, zawiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez ok. 60 minut.

  • Krok 2

    Po schłodzeniu rozwałkuj ciasto pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, a następnie wyłóż nim formę do tarty, odetnij ewentualny nadmiar ciasta.

  • Może się przydać

    Forma do tarty z wyjmowanym dnem ułatwi i usprawni przygotowanie tart zarówno na słodko, jak i w wytrawnej wersji. Formy do tart mogą posiadać wyjmowane dno, co pozwala na sprawne wyjęcie upieczonego ciasta, nie krusząc go i nie łamiąc. Niezastąpiony produkt w kuchni każdego miłośnika wypieków.

    Może się przydać
  • Krok 3

    Wstaw na chwilę do lodówki do ponownego schłodzenia i w międzyczasie nagrzej piekarnik do temperatury 180°C.

  • Krok 4

    Schłodzone ciasto na bezglutenową tartę nakłuj widelcem, połóż na nie arkusz papieru do pieczenia i wysyp ceramiczne kulki, ryż lub fasolę w celu obciążenia ciasta.

  • Krok 5

    Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15 minut. Po tym czasie zdejmij obciążenie i piecz jeszcze przez kolejne 12-15 minut. Po upieczeniu wyjmij i odstaw do wystudzenia.

  • Krok 6

    Przygotuj ulubione nadzienie i wypełnij nim tartę.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/bez-glutenu/bezglutenowy-spod-do-tarty

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej