Bezglutenowy spód do tarty
Bezglutenowy spód na tartę, to idealna propozycja dla osób, które uwielbiają wypieki, a jednocześnie ograniczają gluten w swojej diecie. Do wypełnienia tarty możecie użyć każdego ulubionego nadzienia. Ten spód jest kruchy, ale zwarty, dlatego bez problemu można go przygotować bez konieczności zapiekania z dodatkami i wykorzystać do tarty na zimno. Postanowiłam upiec spód w dwóch wariantach - jasnym i ciemnym. Wybierz swój ulubiony. Smacznego!
A jeśli interesuje Cię bezglutenowe pieczenie, to koniecznie zobacz naszą poradę "Jak zastąpić mąkę pszenną w wypiekach"!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Spód do tarty bezglutenowy:
-
Krok 1
Wszystkie składniki zagnieć na jednolite ciasto, zawiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez ok. 60 minut.
-
Krok 2
Po schłodzeniu rozwałkuj ciasto pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, a następnie wyłóż nim formę do tarty, odetnij ewentualny nadmiar ciasta.
-
Może się przydać
Forma do tarty z wyjmowanym dnem ułatwi i usprawni przygotowanie tart zarówno na słodko, jak i w wytrawnej wersji. Formy do tart mogą posiadać wyjmowane dno, co pozwala na sprawne wyjęcie upieczonego ciasta, nie krusząc go i nie łamiąc. Niezastąpiony produkt w kuchni każdego miłośnika wypieków.
-
Krok 3
Wstaw na chwilę do lodówki do ponownego schłodzenia i w międzyczasie nagrzej piekarnik do temperatury 180°C.
-
Krok 4
Schłodzone ciasto na bezglutenową tartę nakłuj widelcem, połóż na nie arkusz papieru do pieczenia i wysyp ceramiczne kulki, ryż lub fasolę w celu obciążenia ciasta.
-
Krok 5
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15 minut. Po tym czasie zdejmij obciążenie i piecz jeszcze przez kolejne 12-15 minut. Po upieczeniu wyjmij i odstaw do wystudzenia.
-
Krok 6
Przygotuj ulubione nadzienie i wypełnij nim tartę.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/bez-glutenu/bezglutenowy-spod-do-tarty |
Przepis w Waszym wykonaniu
1 / 2
Komentarze