Tartaletki z rabarbarem i truskawkami
Tartaletki z rabarbarem i truskawkami otwierają tegoroczny letni sezon na owoce 🍓🍓🍓Idealnie kruche, 🧈maślane ciasto, które rozpływa się w ustach, wyrazisty, kwaskowaty mus z rabarbaru i puszysty, delikatnie słony krem na bazie serka śmietankowego. Prawdziwa bomba smaków!💣
Warstwa kremu jest jednocześnie dekoracją tartaletek - wyciskamy go za pomocą rękawa cukierniczego i specjalnej tylki, tworząc ozdobne gwiazdki. Nasze dzieło wieńczą czerwone, dojrzałe truskawki, które nadają deserowi wakacyjnego charakteru 🏖️
Tartaletki z rabarbarem i truskawkami będą hitem na letnich przyjęciach i piknikach. Delikatne i eleganckie, a jednocześnie bardzo proste w przygotowaniu, będą ozdobą każdego stołu. Wykorzystajcie w pełni sezon na rabarbar i truskawki i przygotujcie te smakowite słodkości 😋
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Kruche ciasto na tartaletki:
-
Krok 1
Wszystkie składniki oprócz jajka przełóż do misy i zagnieć na kruszonkę.
-
Krok 2
Dodaj jajko i krótko zagnieć. Owiń w folię spożywczą i włóż do zamrażarki na 30 minut.
-
Krok 3
Schodzone ciasto rozwałkuj na grubość około 3 mm pomiędzy arkuszami papieru do pieczenia.
-
Krok 4
Z ciasta wycinaj koła o średnicy nieco większej niż foremki. Ciasto owiń na wałku i przekładaj tartaletki. Spód ponakłuwaj widelcem.
-
Krok 5
Foremki przełóż na tackę i wstaw do lodówki na 30 mint do ponownego schłodzenia.
-
Może się przydać
Forma do tartaletek z wyjmowanym dnem 10 cm ułatwi i usprawni przygotowanie mini tart. Foremka posiada wyjmowane dno, co pozwala na sprawne wyjęcie upieczonego ciastka, nie krusząc go i nie łamiąc. Forma do tartaletek z wyjmowanym dnem to niezastąpiony produkt w kuchni każdego miłośnika wypieków.
-
Krok 6
Tartaletki piecz w rozgrzanym piekarniku do 170°C około 20 minut, do zarumienienia się ciasta. Odstaw na kratce do wystudzenia.
Warstwa rabarbarowa:
-
Krok 7
Rabarbar pokrój na kawałki, przełóż na patelnię, dodoaj wodę i cukier. Podgotuj na umiarkowanej mocy palnika do miękkości.
-
Krok 8
W miseczce z wodą namocz listek żelatyny przez około 5 minut. Po tym czasie odciśnij go w dłoni i dodaj do ciepłego rabarbaru. Dokładnie wymieszaj i odstaw do wystudzenia.
-
Krok 9
Wystudzony rabarbar wyłóż na upieczone foremki - grubość wartwy około pół centymetra.
Krem śmietankowy z mascarpone:
-
Krok 10
Do misy przełóż serki i krótko zmiksuj.
-
Krok 11
W osobnym naczyniu ubij śmietankę z cukrem pudrem wymieszanym z śmietan-fixwem, po czym delikatnie połącz z serkami i pastą z wanilii.
-
Krok 12
Gotowy krem przełóż do worka z ozdobną końcówką i udekoruj nim tartaletki. Przed podaniem udekoruj świeżymi truskawkami.
-
Może się przydać
Wielorazowy worek (rękaw) cukierniczy marki Wilton o długości 40 cm idealnie sprawdzi się do dekoracji ciast i tortów. Wykonany z wysokiej jakości poliestru, odpornego na tłuszcz. Możesz używać go wielokrotnie - wystarczy umyć go pod gorącą wodą lub w zmywarce, dzięki czemu dbasz o środowisko.
Z podanych proporcji uzyskasz 8 dużych tartaletek lub 12 małych kruchych babeczek.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/tartaletki-z-rabarbarem-i-truskawkami |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze