1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta kruche i tarty
  4. Tarta cytrynowa

Tarta cytrynowa

tarta cytrynowa z lemon curd na czarnym spodzie wszystkiego słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 10 ocen

Tarta cytrynowa to jeden z najpopularniejszych brytyjskich deserów, a jej kwaskowaty smak zawsze dodaje mi energii i wywołuje na twarzy uśmiech. Uwielbiam przygotowywać ją w czasie, kiedy za oknami czuć już wiosnę. Kruchy spód z dodatkiem kakao, krem cytrynowy oraz beza włoska kształtem przypominająca koronę. Przed podaniem, dla osiągnięcia efektu WOW, bezę lekko opalam palnikiem cukierniczym. Brzmi i smakuje pięknie! 🍋 🥧 👑

Tarta to wypiek historycznie wywodzący się z kuchni francuskiej. Przybiera najczęściej formę kruchego ciasta, które w zależności od dodatków tudzież farszu możemy serwować zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej.

Jednym z najpopularniejszych przedstawicieli opcji słodkiej jest tarta cytrynowa. Do jej przygotowania potrzebujesz specjalnej formy z pofalowanymi brzegami, która nada Twojemu wypiekowi klasyczny kształt.

Przygotowując niezbędne składniki, pamiętaj aby masło było zimne, zaś cytryny przed wyciśnięciem włóż na kilka minut do gorącej wody lub turlaj po blacie, delikatnie naciskając owoc. Stanie się ona bardziej soczysta, dzięki czemu Twój cytrynowo-maślany krem lemon curd, stanowiący bazę tarty, będzie jeszcze smaczniejszy! 🍋


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Trudny

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Kruche ciasto na tartę cytrynową:

  • Krok 1

    Wszystkie składniki na kruche ciasto zagnieć szybko i uformuj kulkę.

    zagniecione kruche ciasto z czarnym kakao dr. oetkera
  • Krok 2

    Ciasto rozwałkuj na placek wielkości spodu do tarty. Użyłam formy o średnycy 23 cm.

    czarne kruche ciasto rozwałkowane między arkuszami papieru do pieczenia
  • Mąka pszenna Polka do ciast

    Najdelikatniejsza i najbielsza mąka. Doskonale sprawdzi się przy pieczeniu biszkoptów, puszystych tortów, muślinowych bab ucieranych. Doskonale się napowietrza przy przesiewaniu, co sprawia, że ciasto po upieczeniu jest niezwykle puszyste. Bardzo łatwo też wyrabia się z niej ciasto, które później fantastycznie rośnie. Ta mąka jest idealnie gładka.

    Mąka pszenna Polka do ciast
  • Krok 3

    Ściągnij górny arkusz i przełoż go na formę do góry dnem. Wyrównaj i uformuj przegi. Spód ponakłuwaj widelcem. Wstaw do zamrażarki na kilkanaście minut.

    ciasto na tartę cytrynową wyłożone na formę do tarty
  • Krok 4

    Schłodzone ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika do 190°C i piecz około 15 minut.

    Upieczone ciasto na tartę
  • Może się przydać

    Forma do tarty z wyjmowanym dnem ułatwi i usprawni przygotowanie tart zarówno na słodko, jak i w wytrawnej wersji. Formy do tart mogą posiadać wyjmowane dno, co pozwala na sprawne wyjęcie upieczonego ciasta, nie krusząc go i nie łamiąc. Niezastąpiony produkt w kuchni każdego miłośnika wypieków.

    Może się przydać

Krem cytrynowy (lemon curd) do tarty:

  • Krok 5

    Wycisnij sok z cytryny.

    Sok z cytryny
  • Krok 6

    Do garnuszka przelej sok, dodaj pozostałe składniki (oprócz wody i mąki) i podgrzewaj mieszając, na niedużej mocy palnika.

    podgrzewane w garnuszku masło, żółtka, jajko, cukier, skórka z cytryny
  • Krok 7

    Pod koniec dodaj wymieszaną mąkę z wodą i mieszaj do zgęstnienia kremu.

    Dodanie do masy cytrynowej wody i mąki
  • Krok 8

    Krem przełóż na podpieczony spód do tarty, przykryj folią spożywczą, wystudź i odstaw do lodówki.

    Krem cytrynowy (lemon curd) przełożony na spód do tarty

Beza włoska do tarty cytrynowej:

  • Krok 9

    Wodę z cukrem umieść w rondelku i zagotuj syrop. 

    Woda z cukrem w rondelku
  • Krok 10

    Podgrzewaj do 118°C i zacznij ubijać białka.

    Podgrzana woda i ubite białka
  • Krok 11

    Kiedy temperatura wzrośnie do 120°C zacznij przelewać cienkim strumieniem do ubijającej się piany.

    Ubite białka z wodą z cukrem
  • Krok 12

    Bezę ubijaj do momentu kiedy misa przestanie być gorąca, około 10 minut.

    Ubita beza do tarty
  • Krok 13

    Bezę przełóż do rękawów cukierniczych z ozdobną tylką.

    Beza w rękawach cukierniczych i tylkach
  • Krok 14

    Wierzch tarty cytrynowej udekoruj bezą. Wierzch tarty opal palnikiem gazowym.

    Tarta cytrynowa udekorowana bezą
  • Może się przydać

    Zestaw aż 55 różnych tylek do dekoracji w fioletowej kasetce Wilton. Dzięki nim udekorujesz pięknie ciasta, ciasteczka, babeczki i torty. Idealne do mas, kremów, bitej śmietany, bezy.

    Może się przydać
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/tarta-cytrynowa

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej