1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta przekładane
  4. Ciasto Bajka

Ciasto Bajka

ciasto bajka na biszkopcie z konfiturą owoce leśne, kremem budyniowym, nasączonymi biszkoptami i posypane płatkami migdałowymi - wszystkiego słodkiego
ciasto bajka na biszkopcie z konfiturą owoce leśne, kremem budyniowym, nasączonymi biszkoptami i posypane płatkami migdałowymi - wszystkiego słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 3 oceny

Dziś chciałabym zaproponować przepis na coś mniej tradycyjnego. Ciasto Bajka to połączenie delikatnego biszkoptu, konfitury i kremu budyniowego. Do tego nasączone biszkopty i migdałowa posypka, po prostu bajka! Ciasto pięknie się prezentuje i na pewno szybko zniknie ze stołu. ❤️


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie biszkoptu do ciasta Bajka:

  • Krok 1

    Piekarnik rozgrzej do 160˚C. Dno formy o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia.

  • Krok 2

    Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywno z dodatkiem szczypty soli.

  • Krok 3

    Cały czas ubijając, wsypuj stopniowo cukier. Następnie dodaj żółtka i wymieszaj.

  • Krok 4

    Mąkę i budyń przesiej z proszkiem do pieczenia. Dodaj do masy jajecznej i delikatnie zmiksuj na najniższych obrotach miksera. Na koniec dodaj łyżkę wody i wymieszaj.

  • Krok 5

    Ciasto przełóż do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 30 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstaw do wystudzenia.

Warstwa owocowa:

  • Krok 6

    Listki żelatyny namocz przez 5 minut w zimnej wodzie, po czym dokładnie je odsącz.

  • Może się przydać

    Żelatyna w listkach od Dr. Oetkera jest wygodna w użyciu - możesz ją rozpuścić zarówno za pomocą mikrofali, jak i rondelka. Bardzo dobrze rozpuszcza się w zimnych i ciepłych płynach. Nie pozostawia grudek.

    Może się przydać
  • Krok 7

    Namoczone listki podgrzej do rozpuszczenia, uważając, by nie dopuścić do wrzenia.

  • Krok 8

    Konfiturę przełóż do miseczki. Jedną łyżkę dodaj do ciepłej żelatyny i wymieszaj.

  • Krok 9

    Żelatynę przelej do miseczki z konfiturą i mieszaj dość energicznie do połączenia się składników.

  • Krok 10

    Na wystudzony biszkopt wyłóż równomiernie konfiturę. Ciasto odstaw do lodówki na pół godziny.

Krem budyniowy:

  • Krok 11

    Do 200 ml zimnego mleka wsyp proszek budyniowy i wymieszaj. Pozostałą część mleka wlej do garnka, dodaj cukier i masło, zagotuj.

  • Krok 12

    Do wrzącego mleka dodaj rozmieszany wcześniej budyń i gotuj mieszając, aż zgęstnieje.

  • Krok 13

    Na schłodzone ciasto wylej połowę kremu budyniowego.

  • Tradycyjne masło irlandzkie Kerrygold

    Masło Kerrygold jest wyśmienite nie tylko do pieczywa, idealnie nadaje się do gotowania, pieczenia, wzbogacania zup i sosów. Całkowicie naturalne, nie zawiera konserwantów oraz sztucznych dodatków. Masło wytwarzane jest na bazie śmietanki z mleka krowiego. Charakteryzuje je pełna zawartość tłuszczu 82%, kremowy smak oraz wysoka zawartość beta karotenu.

    Tradycyjne masło irlandzkie Kerrygold

Przełożenie ciasta Bajka:

  • Krok 14

    W miseczce wymieszaj wodę z sokiem z cytryny i cukrem pudrem. Kolejno nasączaj w niej biszkopty.

  • Krok 15

    Następnie nasączone biszkopty poukładaj w dwóch rzędach na warstwie kremu budyniowego.

  • Krok 16

    Całość przykryj pozostałą częścią kremu i odstaw na godzinę do lodówki.

  • Może się przydać

    Migdały w płatkach są gotowe do użycia od razu po otwarciu opakowania. Świetnie sprawdzą się do deserów i ciast.

    Może się przydać
  • Krok 17

    Na suchej patelni upraż płatki migdałów Bakal i odstaw do wystudzenia. Posyp nimi wierzch ciasta przed podaniem.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-przekladane/ciasto-bajka

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej