Ciasto Bajka
Dziś chciałabym zaproponować przepis na coś mniej tradycyjnego. Ciasto Bajka to połączenie delikatnego biszkoptu, konfitury i kremu budyniowego. Do tego nasączone biszkopty i migdałowa posypka, po prostu bajka! Ciasto pięknie się prezentuje i na pewno szybko zniknie ze stołu. ❤️
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie biszkoptu do ciasta Bajka:
-
Krok 1
Piekarnik rozgrzej do 160˚C. Dno formy o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia.
-
Krok 2
Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywno z dodatkiem szczypty soli.
-
Krok 3
Cały czas ubijając, wsypuj stopniowo cukier. Następnie dodaj żółtka i wymieszaj.
-
Krok 4
Mąkę i budyń przesiej z proszkiem do pieczenia. Dodaj do masy jajecznej i delikatnie zmiksuj na najniższych obrotach miksera. Na koniec dodaj łyżkę wody i wymieszaj.
-
Krok 5
Ciasto przełóż do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 30 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstaw do wystudzenia.
Warstwa owocowa:
-
Krok 6
Listki żelatyny namocz przez 5 minut w zimnej wodzie, po czym dokładnie je odsącz.
-
Może się przydać
Żelatyna w listkach od Dr. Oetkera jest wygodna w użyciu - możesz ją rozpuścić zarówno za pomocą mikrofali, jak i rondelka. Bardzo dobrze rozpuszcza się w zimnych i ciepłych płynach. Nie pozostawia grudek.
-
Krok 7
Namoczone listki podgrzej do rozpuszczenia, uważając, by nie dopuścić do wrzenia.
-
Krok 8
Konfiturę przełóż do miseczki. Jedną łyżkę dodaj do ciepłej żelatyny i wymieszaj.
-
Krok 9
Żelatynę przelej do miseczki z konfiturą i mieszaj dość energicznie do połączenia się składników.
-
Krok 10
Na wystudzony biszkopt wyłóż równomiernie konfiturę. Ciasto odstaw do lodówki na pół godziny.
Krem budyniowy:
-
Krok 11
Do 200 ml zimnego mleka wsyp proszek budyniowy i wymieszaj. Pozostałą część mleka wlej do garnka, dodaj cukier i masło, zagotuj.
-
Krok 12
Do wrzącego mleka dodaj rozmieszany wcześniej budyń i gotuj mieszając, aż zgęstnieje.
-
Krok 13
Na schłodzone ciasto wylej połowę kremu budyniowego.
-
Tradycyjne masło irlandzkie Kerrygold
Masło Kerrygold jest wyśmienite nie tylko do pieczywa, idealnie nadaje się do gotowania, pieczenia, wzbogacania zup i sosów. Całkowicie naturalne, nie zawiera konserwantów oraz sztucznych dodatków. Masło wytwarzane jest na bazie śmietanki z mleka krowiego. Charakteryzuje je pełna zawartość tłuszczu 82%, kremowy smak oraz wysoka zawartość beta karotenu.
Przełożenie ciasta Bajka:
-
Krok 14
W miseczce wymieszaj wodę z sokiem z cytryny i cukrem pudrem. Kolejno nasączaj w niej biszkopty.
-
Krok 15
Następnie nasączone biszkopty poukładaj w dwóch rzędach na warstwie kremu budyniowego.
-
Krok 16
Całość przykryj pozostałą częścią kremu i odstaw na godzinę do lodówki.
-
Może się przydać
Migdały w płatkach są gotowe do użycia od razu po otwarciu opakowania. Świetnie sprawdzą się do deserów i ciast.
-
Krok 17
Na suchej patelni upraż płatki migdałów Bakal i odstaw do wystudzenia. Posyp nimi wierzch ciasta przed podaniem.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-przekladane/ciasto-bajka |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze