Kostka Dacquoise (dakłas)
Dacquoise, tym razem jako dodatek do ciasta! Chrupiąca, pełna orzechów włoskich beza jest wisienką na torcie... a raczej na czekoladowym biszkopcie przykrytym kremem z mascarpone, bakaliami i kajmakiem.
Kostka Dacquoise (dakłas) to idealny przepis na świąteczny stół🎄 Nikt nie odmówi kawałka najlepszego ciasta - nawet brzuch pełen pierogów i karpia😋
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch oraz Bakal.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Biszkopt czekoladowy:
-
Krok 1
Spód formy o wymiarach 25 x 38 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C.
-
Krok 2
Białka oddziel od żółtek i ubij na pianę. W połowie ubijania zacznij dodawać stopniowo cukier. Ubij do uzyskania gęstej konsystencji.
-
Krok 3
Następniej dodawaj po jednym żółtku i ciągle ubijaj. Na samym końcu dodaj cienkim strumieniem olej.
-
Krok 4
Mąkę przesiej do miseczki razem z kakao, kawą i proszkiem do pieczenia, wymieszaj dokładnie.
-
Krok 5
Na koniec na najmniejszych obrotach lub przy pomocy szpatuły wmieszaj suche składniki.
-
Krok 6
Piecz około 25-30 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia. Następnie wyciągnij blat z formy i przygotuj ją do upieczenia blatu bezowego.
Dacquoise:
-
Krok 7
Białka ubij z cukrem do sztywnej i gęstej konsystencji.
-
Krok 8
Następnie dosyp szczyptę soli, mąkę ziemniaczaną i posiekane orzechy włoskie. Delikatnie wymieszaj,
-
Krok 9
Bezę przełóż na formę o tych samych wymiarach, co biszkopt i piecz przez 30 minut w temperaturze 130°C. Następnie zmniejsz temperaturę do 110°C i piecz przez 40 minut. Wystudź w wyłączonym piekarniku.
Krem:
-
Krok 10
W misie miksera umieść mascarpone i śmietankę. Ubij do uzyskania gęstego kremu. Następnie zmniejsz obroty miksera i wmieszaj kajmak.
-
Krok 11
Pokrojone daktyle i orzechy wmieszaj do masy na samym końcu. Następnie przełoż krem na upieczony i wystudzony blat czekoladowy.
-
Krok 12
Delikatnie przełóż na krem blat bezowy. Lekko dociśnij.
-
Krok 13
Wierzch posyp delikatnie kakao i wstaw do lodówki do schłodzenia na kilka godzin.
-
Krok 14
Zobacz nasze wideo📹
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-przekladane/kostka-dacquoise-daklas |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze