1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta przekładane
  4. Brzoskwiniowa chmurka

Brzoskwiniowa chmurka

ciasto brzoskwiniowa chmurka: delikatne ciasto z galaretką brzoskwiniową z brzoskwiniami z puszki, kremem śmietankowym i słodką bezą posypaną płatkami migdałów - wszystkiego słodkiego
ciasto brzoskwiniowa chmurka: delikatne ciasto z galaretką brzoskwiniową z brzoskwiniami z puszki, kremem śmietankowym i słodką bezą posypaną płatkami migdałów - wszystkiego słodkiego
Zespół Wszystkiego Słodkiego - zdjęcie profilowe
Zespół Wszystkiego Słodkiego Autor Zaktualizowano:
5/5 9 ocen

Dziś przepis na ciasto brzoskwiniowa chmurka.🍑 W tym przepisie znajdziecie wszystko co najlepsze: delikatne ciasto, bezę, krem i owoce. Połączenie tych czterech warstw tworzy całość doskonałą. :)  Jest to bardzo delikatny wypiek, który sprawdzi się niezależnie od okazji.

🍒 Zobacz również nasze przepisy na wiśniową chmurkęmalinową chmurkę! 🍒


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto kruche do brzoskwiniowej chmurki:

  • Krok 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Dno formy o wymiarach 25 x 37 cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.

  • Natalia poleca

    Szeroki wybór prostokątnych form do pieczenia znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego. Jesteśmy pewni jakości naszych produktów, dlatego na serie Tradition oraz Black Trend dajemy aż 5 lat gwarancji! :)

    Natalia poleca
  • Krok 2

    Mąkę przesiej do miski razem z proszkiem do pieczenia.

  • Krok 3

    Miękkie masło utrzyj mikserem na jasną masę. Następnie dodaj cukier, cukier wanilinowy, szczyptę soli i dalej ucieraj składniki. Stopniowo dodawaj po jednym żółtku.

  • Krok 4

    Następnie dodawaj do masy po łyżce przesianej z proszkiem mąki i miksuj do połączenia się składników.

  • Krok 5

    Gotowe ciasto rozsmaruj na spodzie formy cienką warstwą. Ciasto będzie bardzo gęste i będzie go tylko tyle, aby powstała z niego cienka warstwa. Następnie wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 18-20 minut do zarumienienia. Po upieczeniu przestudź, a potem wyjmij z formy.

Beza:

  • Krok 6

    Piekarnik nagrzej do temperatury 140°C. Formę, w której wcześniej pieczone było ciasto odwróć do góry dnem i posmaruj lekko masłem. Obłóż papierem do pieczenia tak, by zwisał na boki.

  • Krok 7

    Białka umieść w misie miksera i ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier. 

  • Krok 8

    Gotową masę bezową rozsmaruj na blasze, posyp płatkami migdałów i wstaw do piekarnika (o jeden poziom niżej od środka). Piecz około 60 minut. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia, a następnie przygotuj warstwę z galaretką.

  • Może się przydać

    Kuchenna rękawica silikonowa to znaczne ułatwienie w wyjmowaniu gorących blach z piekarnika. Rękawica jest dwustronna, co oznacza, że pasuje na obie dłonie.

    Może się przydać

Galaretka z brzoskwiniami:

  • Krok 9

    Galaretki wsyp do wrzątku, mieszaj do całkowitego rozpuszczenia i odstaw do przestudzenia. 

  • Krok 10

    Brzoskwinie odsącz z syropu i pokrój na małe kawałki. 

  • Krok 11

    Kiedy galaretka przestygnie, połącz ją z pokrojonymi brzoskwiniami i odstaw do lodówki do uzyskania żelowej konsystencji. Zamieszaj od czasu do czasu.

  • Krok 12

    Blat ciasta umieść z powrotem w formie, w której był pieczony. Kiedy galaretka zacznie tężeć, przełóż ją na spód ciasta i włóż do lodówki. Następnie przygotuj krem śmietanowy.

Krem śmietanowy do brzoskwiniowej chmurki:

  • Krok 13

    Śmietan-fix wymieszaj z przesianym cukrem pudrem. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodawaj śmietan-fix z cukrem pudrem.

  • Śmietan-fix Dr. Oetker

    Śmietan-fix Dr. Oetkera pomaga naturalnej bitej śmietanie oraz kremom na dłużej zachować stabilność, nie zmieniając przy tym ich konsystencji. Dzięki temu Twoje dekoracje będą piękne na dłużej!

    Śmietan-fix Dr. Oetker
  • Krok 14

    Gotowy krem wyłóż na owocową warstwę, a następnie przykryj upieczoną bezą. Odstaw do lodówki do schłodzenia.*

Porada:

⭐ Smarowanie masłem formy pod papierem do pieczenia pomaga w późniejszym rozsmarowaniu masy, gdyż papier się nie ślizga i pozostaje na miejscu.

⭐ Ciasto najlepiej się kroi i smakuje, gdy odstawisz je do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.

 

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-przekladane/brzoskwiniowa-chmurka

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej