Brzoskwiniowa chmurka
Dziś przepis na ciasto brzoskwiniowa chmurka.🍑 W tym przepisie znajdziecie wszystko co najlepsze: delikatne ciasto, bezę, krem i owoce. Połączenie tych czterech warstw tworzy całość doskonałą. :) Jest to bardzo delikatny wypiek, który sprawdzi się niezależnie od okazji.
🍒 Zobacz również nasze przepisy na wiśniową chmurkę i malinową chmurkę! 🍒
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto kruche do brzoskwiniowej chmurki:
-
Krok 1
Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Dno formy o wymiarach 25 x 37 cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
-
Natalia poleca
Szeroki wybór prostokątnych form do pieczenia znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego. Jesteśmy pewni jakości naszych produktów, dlatego na serie Tradition oraz Black Trend dajemy aż 5 lat gwarancji! :)
-
Krok 2
Mąkę przesiej do miski razem z proszkiem do pieczenia.
-
Krok 3
Miękkie masło utrzyj mikserem na jasną masę. Następnie dodaj cukier, cukier wanilinowy, szczyptę soli i dalej ucieraj składniki. Stopniowo dodawaj po jednym żółtku.
-
Krok 4
Następnie dodawaj do masy po łyżce przesianej z proszkiem mąki i miksuj do połączenia się składników.
-
Krok 5
Gotowe ciasto rozsmaruj na spodzie formy cienką warstwą. Ciasto będzie bardzo gęste i będzie go tylko tyle, aby powstała z niego cienka warstwa. Następnie wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 18-20 minut do zarumienienia. Po upieczeniu przestudź, a potem wyjmij z formy.
Beza:
-
Krok 6
Piekarnik nagrzej do temperatury 140°C. Formę, w której wcześniej pieczone było ciasto odwróć do góry dnem i posmaruj lekko masłem. Obłóż papierem do pieczenia tak, by zwisał na boki.
-
Krok 7
Białka umieść w misie miksera i ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier.
-
Krok 8
Gotową masę bezową rozsmaruj na blasze, posyp płatkami migdałów i wstaw do piekarnika (o jeden poziom niżej od środka). Piecz około 60 minut. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia, a następnie przygotuj warstwę z galaretką.
-
Może się przydać
Kuchenna rękawica silikonowa to znaczne ułatwienie w wyjmowaniu gorących blach z piekarnika. Rękawica jest dwustronna, co oznacza, że pasuje na obie dłonie.
Galaretka z brzoskwiniami:
-
Krok 9
Galaretki wsyp do wrzątku, mieszaj do całkowitego rozpuszczenia i odstaw do przestudzenia.
-
Krok 10
Brzoskwinie odsącz z syropu i pokrój na małe kawałki.
-
Krok 11
Kiedy galaretka przestygnie, połącz ją z pokrojonymi brzoskwiniami i odstaw do lodówki do uzyskania żelowej konsystencji. Zamieszaj od czasu do czasu.
-
Krok 12
Blat ciasta umieść z powrotem w formie, w której był pieczony. Kiedy galaretka zacznie tężeć, przełóż ją na spód ciasta i włóż do lodówki. Następnie przygotuj krem śmietanowy.
Krem śmietanowy do brzoskwiniowej chmurki:
-
Krok 13
Śmietan-fix wymieszaj z przesianym cukrem pudrem. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodawaj śmietan-fix z cukrem pudrem.
-
Śmietan-fix Dr. Oetker
Śmietan-fix Dr. Oetkera pomaga naturalnej bitej śmietanie oraz kremom na dłużej zachować stabilność, nie zmieniając przy tym ich konsystencji. Dzięki temu Twoje dekoracje będą piękne na dłużej!
-
Krok 14
Gotowy krem wyłóż na owocową warstwę, a następnie przykryj upieczoną bezą. Odstaw do lodówki do schłodzenia.*
Porada:
⭐ Smarowanie masłem formy pod papierem do pieczenia pomaga w późniejszym rozsmarowaniu masy, gdyż papier się nie ślizga i pozostaje na miejscu.
⭐ Ciasto najlepiej się kroi i smakuje, gdy odstawisz je do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-przekladane/brzoskwiniowa-chmurka |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze