1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta przekładane
  4. Ciasto Kubuś

Ciasto Kubuś

ciasto kubuś z kremem budyniowym z sokiem marchewkowym i z bitą śmietaną posypane startą czekoladą - wszystkiego słodkiego
ciasto kubuś z kremem budyniowym z sokiem marchewkowym i z bitą śmietaną posypane startą czekoladą - wszystkiego słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

To ciasto z pewnością jest wszystkim znane. Możecie przygotowywać je na bazie różnych soków przecierowych (typu Kubuś), co pozwala na modyfikowanie koloru i smaku kremu. Ja użyłam soku o smaku marchwiowym. Delikatny biszkopt, masa budyniowa i bita śmietana pod czekoladowymi płatkami to moja propozycja ciasta Kubuś na dziś. 😊 🍰


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie biszkoptu do ciasta Kubuś:

  • Krok 1

    Piekarnik rozgrzej do 170°C. Dno formy o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia.

  • Krok 2

    Mąki przesiej do miski, dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj.

  • Krok 3

    Oddziel białka od żółtek, do białek dodaj szczyptę soli i ubijaj na sztywno. Pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier, łyżka po łyżce. Nie przerywając ubijania dodawaj żółtka.

  • Krok 4

    Na końcu dodaj przesiane mąki z proszkiem i delikatnie wymieszaj rózgą.

  • Krok 5

    Ciasto przełóż do formy, wyrównaj i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 35 minut, sprawdzając patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.

Krem budyniowy z sokiem Kubuś:

  • Krok 6

    Około 750 ml soku przelej do garnka i zagotuj.

  • Krok 7

    Pozostały sok wymieszaj z budyniami, po czym wlej go do gotującego się soku.

  • Budyń smak waniliowy Dr. Oetker

    Budyń waniliowy Dr. Oetkera to świetny pomysł na deser dla dorosłych i dzieci. Możesz użyć go także do przygotowania kremów budyniowych.

    Budyń smak waniliowy Dr. Oetker
  • Krok 8

    Cały czas mieszając rózgą, doprowadź do wrzenia i ugotuj gęsty budyń.

  • Krok 9

    Przykryj folią spożywczą tak, aby dotykała wierzchu budyniu. Odstaw do wystudzenia.

  • Krok 10

    W tym czasie z wody, soku z cytryny i cukru pudru przygotuj poncz.

  • Krok 11

    Po wystudzeniu budyniu utrzyj masło z cukrem na lekką, puszystą masę.

  • Krok 12

    Cały czas miksując, dodawaj do masła z cukrem budyń - łyżka po łyżce, aby krem się nie zważył.

Bita śmietana:

  • Krok 13

    Lekko ubij schłodzoną śmietankę. Pod koniec ubijania dodaj śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem i miksuj do uzyskania sztywnej konsystencji.

Składanie ciasta Kubuś:

  • Krok 14

    Biszkopt nasącz ponczem. Następnie posmaruj marchewkowym kremem budyniowym.

  • Krok 15

    Na krem wyłóż bitą śmietanę i ozdób posypką czekoladową.

  • Może się przydać

    Posypka o smaku czekoladowym Dr. Oetkera to smaczna i chrupiąca dekoracja Twoich wypieków.

    Może się przydać

Porada

⭐ Zobacz nasze sposoby, jak dobrze ubić śmietankę!

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-przekladane/ciasto-kubus

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej