1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta przekładane
  4. Ciasto w kropki

Ciasto w kropki

Ciasto w kropki na puszystym biszkopcie z kremem budyniowym i dziurkami wypełnionymi galaretką - Wszystkiego Słodkiego
Ciasto w kropki na puszystym biszkopcie z kremem budyniowym i dziurkami wypełnionymi galaretką - Wszystkiego Słodkiego
Dr. Oetker - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
5/5 5 ocen

Przedstawiamy pomysł na ciasto w kropki. To puszyste i deliktne blaty ciasta przełożone dżemem oraz kremem budyniowym i posypane wiórkami kokosowymi. Dziurki w górnym blacie są wypełnione galaretką wiśniową i brzoskwiniową. Takie ciasto można przygotować również w wersjji czekoladowo-jesiennej. Idealny i oryginalny poczętsunek dla Twoich gości! ❤️


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie ciasta w kropki:

  • Krok 1

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 175°C, a formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przesiej obie mąki razem z proszkiem do pieczenia.

  • Może się przydać

    Szeroki wybór prostokątnych form do pieczenia znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego. Jesteśmy pewni jakości naszych produktów, dlatego na serie Tradition oraz Back Trend dajemy aż 5 lat gwarancji! :)

    Może się przydać
  • Krok 2

    Białka ubij na sztywno z dodatkiem soku z cytryny. Pod koniec ubijania dodawaj stopniowo małymi partiami cukier wraz z cukrem wanilinowym.

  • Krok 3

    Do ubitej z cukrem piany dodaj żółtka i zmiksuj na jednolitą masę. Następnie cienką strużką wlewaj olej, nie przerywając miksowania.

    Na koniec zmniejsz obroty miksera do najniższych i dodawaj stopniowo w 2-3 turach mąkę z proszkiem. Delikatnie wymieszaj na jednolitą masę.

  • Krok 4

    Gotową masę przelej do formy, wyrównaj i wstaw do piekarnika. Piecz przez około 40 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika do przestudzenia.

Krem budyniowy do ciasta w kropki:

  • Krok 5

    Połowę mleka odlej do garnka i zagotuj, a w pozostałym rozprowadź zawartość opakowania z kremem budyniowym. Gdy mleko zacznie się gotować, przelej do niego przygotowaną mieszankę. Trzymając garnek na średniej mocy palnika, doprowadź do zgęstnienia kremu, nieustannie go mieszając, żeby się nie przypalił.

    Kiedy krem zgęstnieje, przełóż go do miski, przykryj folią spożywczą w taki sposób, żeby dotykała jego powierzchni, i odstaw do wystudzenia.

    Jeżeli chcesz przygotować krem wcześniej, np. poprzedniego dnia, należy go przechowywać w lodówce.

  • Krok 6

    Kiedy krem budyniowy będzie już schłodzony, utrzyj mikserem miękkie masło na jasną, puszystą masę. Potem zmniejsz obroty miksera i stopniowo dodawaj budyń, aby całość wymieszała się na gładki krem.

Przełożenie ciasta w kropki:

  • Krok 7

    Dwie galaretki rozprowadź w gorącej wodzie. Pamiętaj, że w tym przepisie używamy tylko połowy gorącej wody, jaka jest zalecana na opakowaniu.

  • Galaretka o smaku wiśniowym Dr. Oetker

    Galaretka o smaku wiśniowym od Dr. Oetkera to szybki deser na zimno dla całej rodziny! :)

    Galaretka o smaku wiśniowym Dr. Oetker
  • Krok 8

    Wystudzony biszkopt przekrój poziomo na dwa blaty. W górnym blacie wytnij otwory - można użyć do tego wykrawaczki do ciastek albo małego kieliszka.

    Dolny blat nasącz ponczem, następnie posmaruj dżemem, a na niego wyłóż około 3/4 kremu i równomiernie rozprowadź.

  • Krok 9

    Resztą kremu posmaruj górny biszkopt (ten z otworami) i oprósz go wiórkami kokosowymi. Następnie przełóż go na dolny blat z kremem za pomocą płaskiej podkładki i dociśnij.

  • Krok 10

    Otwory w cieście wypełnij wystudzoną i tężejącą galaretką, która powinna mieć w tym momencie konsystencję żelu. Użyj do tego małej łyżeczki. Gotowe ciasto wstaw do lodówki do schłodzenia i całkowitego stężenia galaretki.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-przekladane/ciasto-w-kropki

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej