Raffaello czarna porzeczka bez pieczenia
Raffaello & czarna porzeczka bez pieczenia - ideał dla zabieganych łasuchów oraz wielbicieli prostych w przygotowaniu słodkości! 😄 Odmianą od klasycznego przepisu jest kwaskowy dżem porzeczkowy, który świetnie przełamuje słodycz budyniowo-kokosowego kremu. Dodatkowo smak całego deseru dopełniają prażone wiórki kokosowe, ich zapach podczas prażenia jest po prostu obłędny. Jest to kolejna propozycja prostego ciasta bez pieczenia. Polecam! 🍰❤️
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie ciasta Raffaello czarna porzeczka bez pieczenia:
-
Krok 1
Odmierz 300 ml mleka i wymieszaj dokładnie z żółtkami i proszkiem budyniowym. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem.
-
Krok 2
Do gotującego się mleka wlej przygotowaną mieszankę na budyń i ciągle mieszając, gotuj, aż całość zgęstnieje. Przełóż do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw do wystudzenia.
-
Krok 3
Wiórki kokosowe Bakal zalej likierem i dokładnie wymieszaj.
-
Krok 4
Miękkie masło utrzyj mikserem na jasną, puszystą masę. Następnie zmniejsz obroty miksera na niskie i dodawaj stopniowo budyń.
-
Tradycyjne masło irlandzkie Kerrygold
Masło Kerrygold jest wyśmienite nie tylko do pieczywa, idealnie nadaje się do gotowania, pieczenia, wzbogacania zup i sosów. Całkowicie naturalne, nie zawiera konserwantów oraz sztucznych dodatków. Masło wytwarzane jest na bazie śmietanki z mleka krowiego. Charakteryzuje je pełna zawartość tłuszczu 82%, kremowy smak oraz wysoka zawartość beta karotenu.
-
Krok 5
Na koniec dodaj wiórki kokosowe nasączone likierem i wymieszaj, aby równo je rozprowadzić.
-
Krok 6
Formę 23x29 cm wyłóż papierem do pieczenia (samo dno) i ułóż pierwszą warstwę herbatników. Na herbatnikach rozsmaruj 1/3 masy kokosowej, na masę wyłóż małymi kleksami połowę porcji dżemu i rozsmaruj.
Całość przykryj drugą warstwą herbatników i powtórz czynność z kremem i dżemem.
Na trzeciej warstwie herbatników rozsmaruj równomiernie ostatnią, trzecią cześć masy kokosowej.
Posypka kokosowa:
-
Krok 7
Wiórki kokosowe Bakal wymieszaj z cukrem i upraż na patelni (średnia moc palnika) na zloty kolor. Pamiętaj, aby stale mieszać - wówczas wiórki zrumienią się równomiernie. Po uprażeniu przesyp na talerz lub do miski, aby ostygły.
-
Krok 8
Wystudzonymi wiórkami posyp wierzch ciasta. Raffaello wstaw do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.
-
Może się przydać
Wiórki Kokosowe 200g od Bakal — bogate w witaminy i minerały.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-bez-pieczenia/raffaello-czarna-porzeczka-bez-pieczenia |
Przepis w Waszym wykonaniu
1 / 1
Komentarze