1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta przekładane
  4. Makowa panienka

Makowa panienka

Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Mak to nieodłączny element bożonarodzeniowych deserów. Jego spożycie ma nam zapewnić pomyślność przez cały nadchodzący rok, dlatego lepiej go nie pomijać przygotowując świąteczne menu. 😉

Jeśli jesteś koneserem klasycznego makowca, to przypadnie Ci do gustu także MAKOWA PANIENKA, która zwraca na siebie uwagę nie tylko uroczą nazwą, ale przede wszystkim fantastycznym smakiem oraz odświętnym wyglądem.

Makowa panienka to rodzaj ciasta przekładanego, na które składają się wilgotne blaty z masą makową przełożone gęstym kremem budyniowym oraz, dla przełamania smaku (nie może być przecież zbyt słodko! 😊), domową konfiturą np. z żurawiny.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie biszkoptu na makową panienkę:

  • Krok 1

    Spód formy o wymiarach 38 cm x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180°C. Białka przełóż do misy miksera i ubijaj, stopniowo dodając cukier.

    Białka w misie miksera firmy Bosch. Obok w miseczce cukier.
  • Krok 2

    Białka ubijaj aż do otrzymania gęstej, lśniącej konsystencji. Następnie dodawaj stopniowo żółtka i delikatnie wymieszaj.

    Ubite białka w misie miksera bosch. Obok żółtka w miseczce.
  • Krok 3

    Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i solą. Dodaj do masy i wymieszaj.

    W misie miksera bosch wymieszane ubite białka z żółtkami. Obok opakowanie proszku do pieczenia dr. oetkera, mąka pszenna w miseczce oraz sól na łyżeczce.
  • Krok 4

    Następnie dodaj zmielone migdały, wiórki kokosowe i mak. Krótko i delikatnie wymieszaj.

    W misie miksera bosch masa na biszkopt do makowej panienki. Obok w osobnych miseczkach mak, zmielone migdały oraz wiórki kokosowe.
  • Krok 5

    Ciasto przełóż do formy i piecz przez 25 minut.

    Prostokątna forma wyłożona papierem do pieczenia. Obok w misie miksera bosch masa na biszkopt makowy do makowej panienki.
  • Może się przydać

    Duża, praktyczna forma do pieczenia z odpinanym rantem z serii Back Trend od Dr. Oetkera. Posiada trwałą, nieprzywierającą powłokę ceramiczną. Forma jest objęta 5-letnią gwarancją.

    Może się przydać
  • Krok 6

    Upieczone ciasto wystudź, a następnie przekrój na dwa blaty. Nasącz oba blaty rumem.

    upieczony biszkopt makowy przekrojony na dwa blaty
  • Krok 7

    Następnie na pierwszym blacie rozłóż konfiturę żurawinową.

    Konfitura żurawinowa rozłożona na makowym blacie.

Krem budyniowy:

  • Krok 8

    Do garnka przelej połowę mleka i zagotuj. Drugą połowę mleka przełóż do pojemnika i dobrze rozmieszaj z budyniem, cukrem żółtkami oraz cukrem z wanilią.

    na palniku kuchenki rondelek z połową mleka, reszta mleka w pojemniku, obok miseczki z cukrem oraz żółtkami, opakowanie budyniu śmietankowego oraz opakowanie cukru z wanilią dr. oetkera
  • Krok 9

    Gdy mleko zacznie się gotować, wlej przygotowaną mieszankę z budyniem i, ciągle gotując, mieszaj do uzyskania gęstego, waniliowego budyniu.

    Gotujące się mleko w rondelku. Obok trzepaczka i mieszanka budyniowa w plastikowym pojemniku.
  • Krok 10

    Do gorącego budyniu dodaj pokrojone w kostkę masło i dobrze wymieszaj.

    ugotowany budyń w rondelku na palniku kuchenki, obok miseczka z pokrojonym w kostkę masłem
  • Krok 11

    Gorący budyń przelej na spód i delikatnie wyrównaj. Przykryj drugim blatem i lekko dociśnij.

    krem budyniowy rozsmarowany na dolnym blacie makowym
  • Krok 12

    Suszoną żurawinę zalej rumem. Zagotuj śmietankę. Do gorącej śmietanki dodaj białą czekoladę i dokładnie wymieszaj. Polewę rozprowadź po wierzchu ciasta. 

    Ciasto makowa panienka w formie do pieczenia. Obok suszona żurawina w miseczce, wiórki kokosowe w drugiej miseczce oraz polewa z białej czekolady i śmietanki w rondelku..
  • Krok 13

    Posyp wiórkami kokosowymi i żurawiną.

    Gotowe ciasto makowa panienka polane polewą z białej czekolady, posypane wiórkami kokosowymi oraz udekorowane suszoną żurawiną namoczoną w rumie.
  • Wszystkiego Słodkiego poleca

    Biała czekolada W2 Callebaut o aksamitnej konsystencji, wyważonej słodyczy i przyjemnej kremowości z cudowną karmelowa nutą. W2 jest gotowa do różnych prac w kuchni: wyrobów cukierniczych, wypieków, deserów i ciast oraz do podjadania w czystejj postaci! Ta czekolada zawiera 100% masła kakaowego (żadnych innych tłuszczów roślinnych) i oferuje wyjątkową delikatność i kremowość smaku.

    Wszystkiego Słodkiego poleca
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-przekladane/makowa-panienka

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej