Makowa panienka
Mak to nieodłączny element bożonarodzeniowych deserów. Jego spożycie ma nam zapewnić pomyślność przez cały nadchodzący rok, dlatego lepiej go nie pomijać przygotowując świąteczne menu. 😉
Jeśli jesteś koneserem klasycznego makowca, to przypadnie Ci do gustu także MAKOWA PANIENKA, która zwraca na siebie uwagę nie tylko uroczą nazwą, ale przede wszystkim fantastycznym smakiem oraz odświętnym wyglądem.
Makowa panienka to rodzaj ciasta przekładanego, na które składają się wilgotne blaty z masą makową przełożone gęstym kremem budyniowym oraz, dla przełamania smaku (nie może być przecież zbyt słodko! 😊), domową konfiturą np. z żurawiny.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie biszkoptu na makową panienkę:
-
Krok 1
Spód formy o wymiarach 38 cm x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180°C. Białka przełóż do misy miksera i ubijaj, stopniowo dodając cukier.
-
Krok 2
Białka ubijaj aż do otrzymania gęstej, lśniącej konsystencji. Następnie dodawaj stopniowo żółtka i delikatnie wymieszaj.
-
Krok 3
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i solą. Dodaj do masy i wymieszaj.
-
Krok 4
Następnie dodaj zmielone migdały, wiórki kokosowe i mak. Krótko i delikatnie wymieszaj.
-
Krok 5
Ciasto przełóż do formy i piecz przez 25 minut.
-
Może się przydać
Duża, praktyczna forma do pieczenia z odpinanym rantem z serii Back Trend od Dr. Oetkera. Posiada trwałą, nieprzywierającą powłokę ceramiczną. Forma jest objęta 5-letnią gwarancją.
-
Krok 6
Upieczone ciasto wystudź, a następnie przekrój na dwa blaty. Nasącz oba blaty rumem.
-
Krok 7
Następnie na pierwszym blacie rozłóż konfiturę żurawinową.
Krem budyniowy:
-
Krok 8
Do garnka przelej połowę mleka i zagotuj. Drugą połowę mleka przełóż do pojemnika i dobrze rozmieszaj z budyniem, cukrem żółtkami oraz cukrem z wanilią.
-
Krok 9
Gdy mleko zacznie się gotować, wlej przygotowaną mieszankę z budyniem i, ciągle gotując, mieszaj do uzyskania gęstego, waniliowego budyniu.
-
Krok 10
Do gorącego budyniu dodaj pokrojone w kostkę masło i dobrze wymieszaj.
-
Krok 11
Gorący budyń przelej na spód i delikatnie wyrównaj. Przykryj drugim blatem i lekko dociśnij.
-
Krok 12
Suszoną żurawinę zalej rumem. Zagotuj śmietankę. Do gorącej śmietanki dodaj białą czekoladę i dokładnie wymieszaj. Polewę rozprowadź po wierzchu ciasta.
-
Krok 13
Posyp wiórkami kokosowymi i żurawiną.
-
Wszystkiego Słodkiego poleca
Biała czekolada W2 Callebaut o aksamitnej konsystencji, wyważonej słodyczy i przyjemnej kremowości z cudowną karmelowa nutą. W2 jest gotowa do różnych prac w kuchni: wyrobów cukierniczych, wypieków, deserów i ciast oraz do podjadania w czystejj postaci! Ta czekolada zawiera 100% masła kakaowego (żadnych innych tłuszczów roślinnych) i oferuje wyjątkową delikatność i kremowość smaku.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-przekladane/makowa-panienka |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze