Malinowa Fantazja
Malinowa Fantazja niezwykłe połączenie delikatnego, kakaowego biszkoptu nasączonego wódką porzeczkową, puszystego kremu o smaku malinowym, dżemu z owoców leśnych oraz kruchej, czekoladowej bezy. To ciasto fantastycznie rozpływa się u ustach, przenosząc Cię do słodkiej krainy. Spróbuj koniecznie! ❤️
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Kakaowy biszkopt:
-
Krok 1
Przygotuj dwie formy o wymiarach 25 x 35 cm, dno wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 170°C.
-
Krok 2
Obie mąki i kakao przesiej przez sito.
-
Może się przydać
Sitko z drewnianą rączką w stylu Retro o średnicy 10 cm i długości 24 cm od Dr. Oetkera. Idealne do przesiewania mąki, cukru pudru czy kakao.
-
Krok 3
Białka oddziel od żółtek i ubij na pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania cały czas miksując, dodawaj stopniowo cukier i cukier wanilinowy.
-
Krok 4
Następnie dodawaj kolejno po jednym żółtku.
-
Krok 5
Gdy piana będzie już ubita, delikatnie połącz ją ze suchymi składnikami.
-
Krok 6
Ciasto przelej do jednej z form, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 35 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.
Kakaowa beza:
-
Krok 7
Piekarnik ustaw na 160°C. Mąkę ziemniaczaną przesiej z kakao.
-
Krok 8
Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dodając cukier - łyżka po łyżce. Całość miksuj jeszcze przez 3 minuty do uzyskania gęstej, błyszczącej piany.
-
Krok 9
Następnie dodaj mąkę i kakao i delikatnie wymieszaj.
-
Krok 10
Bezę wyłóż do drugiej formy i wstaw do nagrzanego piekarnika.
-
Krok 11
Piecz przez 45 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 90°C i susz jeszcze przez 15 minut. Upieczoną bezę odstaw na kratkę do wystudzenia.
Krem malinowy:
-
Krok 12
Schłodzoną śmietankę ubij mikserem, pod koniec dodając masę śmietanową o smaku malinowym. Biszkopt nasącz ponczem i wyłóż na niego krem malinowy.
-
Masa śmietanowa malinowa Dr. Oetker
Malinowa masa śmietanowa z kawałkami owoców od Dr. Oetkera to proszek, który po dodaniu do bitej śmietany, stabilizuje ją i nadaje przyjemnego malinowego smaku. Nadaje się do przekładania tortów i ciast.
Przełożenie ciasta Malinowa Fantazja:
-
Krok 13
Dżem przełóż do rondelka i lekko go podgrzej, aby zrobił się bardziej płynny. Odstaw do przestudzenia, po czym łyżką przelej go na krem.
-
Krok 14
Z wystudzonej bezy ściągnij ostrożnie papier do pieczenia i przełóż ją na wierzch ciasta. Przed podaniem Malinową Fantazję odstaw na kilka godzin do lodówki.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-przekladane/malinowa-fantazja |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze