1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta przekładane
  4. Malinowa Fantazja

Malinowa Fantazja

ciasto malinowa fantazja na kakaowym biszkopcie z warstwą kremu śmietankowego o smaku malinowym, warstwą dżemu z owoców leśnych oraz górną warstwą z kakaowej bezy - Wszystkiego Słodkiego
ciasto malinowa fantazja na kakaowym biszkopcie z warstwą kremu śmietankowego o smaku malinowym, warstwą dżemu z owoców leśnych oraz górną warstwą z kakaowej bezy - Wszystkiego Słodkiego
Dr. Oetker - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Malinowa Fantazja niezwykłe połączenie delikatnego, kakaowego biszkoptu nasączonego wódką porzeczkową, puszystego kremu o smaku malinowym, dżemu z owoców leśnych oraz kruchej, czekoladowej bezy. To ciasto fantastycznie rozpływa się u ustach, przenosząc Cię do słodkiej krainy. Spróbuj koniecznie! ❤️


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Kakaowy biszkopt:

  • Krok 1

    Przygotuj dwie formy o wymiarach 25 x 35 cm, dno wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 170°C.

  • Krok 2

    Obie mąki i kakao przesiej przez sito. 

  • Może się przydać

    Sitko z drewnianą rączką w stylu Retro o średnicy 10 cm i długości 24 cm od Dr. Oetkera. Idealne do przesiewania mąki, cukru pudru czy kakao.

    Może się przydać
  • Krok 3

    Białka oddziel od żółtek i ubij na pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania cały czas miksując, dodawaj stopniowo cukier i cukier wanilinowy.

  • Krok 4

    Następnie dodawaj kolejno po jednym żółtku.  

  • Krok 5

    Gdy piana będzie już ubita, delikatnie połącz ją ze suchymi składnikami.

  • Krok 6

    Ciasto przelej do jednej z form, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 35 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.

Kakaowa beza:

  • Krok 7

    Piekarnik ustaw na 160°C. Mąkę ziemniaczaną przesiej z kakao.

  • Krok 8

    Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dodając cukier - łyżka po łyżce. Całość miksuj jeszcze przez 3 minuty do uzyskania gęstej, błyszczącej piany. 

  • Krok 9

    Następnie dodaj mąkę i kakao i delikatnie wymieszaj.

  • Krok 10

    Bezę wyłóż do drugiej formy i wstaw do nagrzanego piekarnika.

  • Krok 11

    Piecz przez 45 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 90°C i susz jeszcze przez 15 minut. Upieczoną bezę odstaw na kratkę do wystudzenia.

Krem malinowy:

  • Krok 12

    Schłodzoną śmietankę ubij mikserem, pod koniec dodając masę śmietanową o smaku malinowym. Biszkopt nasącz ponczem i wyłóż na niego krem malinowy.

     

  • Masa śmietanowa malinowa Dr. Oetker

    Malinowa masa śmietanowa z kawałkami owoców od Dr. Oetkera to proszek, który po dodaniu do bitej śmietany, stabilizuje ją i nadaje przyjemnego malinowego smaku. Nadaje się do przekładania tortów i ciast.

    Masa śmietanowa malinowa Dr. Oetker

Przełożenie ciasta Malinowa Fantazja:

  • Krok 13

    Dżem przełóż do rondelka i lekko go podgrzej, aby zrobił się bardziej płynny. Odstaw do przestudzenia, po czym łyżką przelej go na krem.

  • Krok 14

    Z wystudzonej bezy ściągnij ostrożnie papier do pieczenia i przełóż ją na wierzch ciasta. Przed podaniem Malinową Fantazję odstaw na kilka godzin do lodówki.

     

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-przekladane/malinowa-fantazja

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej