Kostka alpejska
Kostka alpejska jest przepysznym deserem o czekoladowo-kawowym smaku. Delikatne, czekoladowe ciasto, kawowy krem i aksamitne wykończenie ze śmietanki wspaniale się komponują i uzupełniają 🍫☕Ciasto pięknie pachnie kawą i czekoladą. Jest to jeden z przepisów odpowiednich na każdą okazję - serdecznie zachęcam Was do zaserwowania tego deseru swoim gościom. Będzie idealne na wspólnie spędzone popołudnie! ❤️
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto czekoladowe na alpejską kostkę:
-
Krok 1
Piekarnik nagrzej do temperatury 170°C. Dno formy o wymiarach 24 cm x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia.
-
Może się przydać
Szeroki wybór prostokątnych form do pieczenia znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego!
-
Krok 2
Mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiej.
-
Krok 3
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywno z cukrem.
-
Krok 4
Zmniejsz obroty miksera i dodawaj kolejno po jednym żółtku.
-
Krok 5
Gdy masa jajeczna będzie już dobrze wymieszana, delikatnie połącz ją z suchymi składnikami.
-
Krok 6
Ciasto przelej do formy i piecz przez około 20-25 minut. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.
-
Krok 7
Wodę i ajerkoniak wymieszaj. Otrzymanym ponczem nasącz biszkopt, a następnie rozsmaruj na nim dżem z czarnej porzeczki.
Krem kajmakowy:
-
Krok 8
Masło utrzyj na jasną, puszystą masę.
-
Krok 9
Partiami dodawaj zimną kawę i kajmak, ciągle ucierając.
-
Krok 10
Do utartej masy cienką strużką wlej ajerkoniak i dobrze wymieszaj.
-
Krok 11
Beziki połam i wmieszaj do masy kajmakowej.
-
Krok 12
Krem wyłóż na biszkopt posmarowany dżemem z czarnej porzeczki. Ciasto włóż do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.
Masa śmietankowa:
-
Krok 13
Śmietankę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj Śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem.
-
Śmietan-fix Dr. Oetker
Śmietan-fix Dr. Oetkera pomaga naturalnej bitej śmietanie oraz kremom na dłużej zachować stabilność, nie zmieniając przy tym ich konsystencji. Dzięki temu Twoje dekoracje będą piękne na dłużej!
-
Krok 14
Śmietankę delikatnie rozłóż na kremie kajmakowym.
-
Krok 15
Gorzką czekoladę zetrzyj na tarce o grubych oczkach i posyp nią ubitą śmietankę. Ciasto wstaw do lodówki do schłodzenia.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-przekladane/kostka-alpejska |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze