1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta przekładane
  4. Kostka alpejska

Kostka alpejska

kawałek kostki alpejskiej na kakaowym biszkopcie posmarowanym dżemem z czarnej porzeczki, kremem kajmakowym i ubitą śmietanką oraz posypanym wiórkami startej czekolady
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Kostka alpejska jest przepysznym deserem o czekoladowo-kawowym smaku. Delikatne, czekoladowe ciasto, kawowy krem i aksamitne wykończenie ze śmietanki wspaniale się komponują i uzupełniają 🍫☕Ciasto pięknie pachnie kawą i czekoladą. Jest to jeden z przepisów odpowiednich na każdą okazję - serdecznie zachęcam Was do zaserwowania tego deseru swoim gościom. Będzie idealne na wspólnie spędzone popołudnie! ❤️


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto czekoladowe na alpejską kostkę:

  • Krok 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 170°C. Dno formy o wymiarach 24 cm x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia.  

  • Może się przydać

    Szeroki wybór prostokątnych form do pieczenia znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego!

    Może się przydać
  • Krok 2

    Mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiej.

  • Krok 3

    Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywno z cukrem.

  • Krok 4

    Zmniejsz obroty miksera i dodawaj kolejno po jednym żółtku.

  • Krok 5

    Gdy masa jajeczna będzie już dobrze wymieszana, delikatnie połącz ją z suchymi składnikami.

  • Krok 6

    Ciasto przelej do formy i piecz przez około 20-25 minut. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.

  • Krok 7

    Wodę i ajerkoniak wymieszaj. Otrzymanym ponczem nasącz biszkopt, a następnie rozsmaruj na nim dżem z czarnej porzeczki.

Krem kajmakowy:

  • Krok 8

    Masło utrzyj na jasną, puszystą masę.

  • Krok 9

    Partiami dodawaj zimną kawę i kajmak, ciągle ucierając.

  • Krok 10

    Do utartej masy cienką strużką wlej ajerkoniak i dobrze wymieszaj.

  • Krok 11

     Beziki połam i wmieszaj do masy kajmakowej.

  • Krok 12

    Krem wyłóż na biszkopt posmarowany dżemem z czarnej porzeczki. Ciasto włóż do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.

Masa śmietankowa:

  • Krok 13

    Śmietankę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj Śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem.  

  • Śmietan-fix Dr. Oetker

    Śmietan-fix Dr. Oetkera pomaga naturalnej bitej śmietanie oraz kremom na dłużej zachować stabilność, nie zmieniając przy tym ich konsystencji. Dzięki temu Twoje dekoracje będą piękne na dłużej!

    Śmietan-fix Dr. Oetker
  • Krok 14

    Śmietankę delikatnie rozłóż na kremie kajmakowym.

  • Krok 15

    Gorzką czekoladę zetrzyj na tarce o grubych oczkach i posyp nią ubitą śmietankę. Ciasto wstaw do lodówki do schłodzenia.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-przekladane/kostka-alpejska

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej