Pani Walewska (Pychotka)
Pani Walewska to kruche ciasto, warstwa dżemu z czarnej porzeczki, puszysta beza z płatkami migdałów, a w środku smaczny waniliowy krem budyniowy. Jest hitem każdej rodzinnej imprezy! 🎈
Czy wiesz, jak uniknąć warzenia się kremu budyniowego? Sprawdź nasze wskazówki!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie ciasta Pani Walewska:
-
Krok 1
Składniki na ciasto zagnieć na jednolitą masę.
-
Krok 2
Uformuj kulę i podziel na pół. Każdą z części zawiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez około 30 minut.
-
Krok 3
Przygotuj formę o wymiarach 25x33 cm. Piekarnik rozgrzej do 170°C. Jedną część ciasta rozwałkuj pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i przełóż wraz z jednym arkuszem papieru do formy (papierem do dołu).
-
Krok 4
Składniki na bezę podziel na pół (3 białka i 150 g cukru i pół łyżki mąki ziemniaczanej). Białka ubij na sztywną pianę, następnie wsypuj stopniowo małymi porcjami cukier. Na koniec delikatnie wmieszaj mąkę ziemniaczaną.
-
Krok 5
Na pierwszym spodzie ciasta rozsmaruj połowę porcji dżemu z czarnej porzeczki.
-
Krok 6
Następnie wyłóż masę bezową, na wierzch wysyp połowę płatków migdałowych Bakal.
-
Może się przydać
Migdały w płatkach są gotowe do użycia od razu po otwarciu opakowania. Świetnie sprawdzą się do deserów i ciast.
-
Krok 7
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 40 minut. W ten sam sposób przygotuj drugi blat ciasta.
Krem budyniowy:
-
Krok 8
Z porcji mleka odmierz 100 ml i rozprowadź w nim budyń.
-
Krok 9
Pozostałą część mleka przelej do garnka i zagotuj. Gdy mleko się zagotuje, odstaw je z ognia i wlej do niego rozprowadzony proszek budyniowy. Dokładnie wymieszaj i wstaw z powrotem na palnik.
-
Krok 10
Ciągle mieszając doprowadź do zgęstnienia, na koniec dodaj kawałki masła i całość dokładnie wymieszaj. Przełóż do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw do wystudzenia
-
Tradycyjne masło irlandzkie Kerrygold
Masło Kerrygold jest wyśmienite nie tylko do pieczywa, idealnie nadaje się do gotowania, pieczenia, wzbogacania zup i sosów. Całkowicie naturalne, nie zawiera konserwantów oraz sztucznych dodatków. Masło wytwarzane jest na bazie śmietanki z mleka krowiego. Charakteryzuje je pełna zawartość tłuszczu 82%, kremowy smak oraz wysoka zawartość beta karotenu.
Przełożenie ciasta Pani Walewska:
-
Krok 11
Na paterze ułóż pierwszy placek ciasta i wyłóż na niego cały krem budyniowy, wyrównaj i przykryj drugim blatem.
-
Krok 12
Całość odstaw do schłodzenia na około 2 godziny. Ciasto smakuje najlepiej, gdy nieco postoi, krem się schłodzi, a blaty nieco zmiękną.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-przekladane/pani-walewska |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze