1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta przekładane
  4. Orzechowiec

Orzechowiec

Zespół Wszystkiego Słodkiego - zdjęcie profilowe
Zespół Wszystkiego Słodkiego Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Orzechowiec to proste ciasto na blatach miodowych z kremem budyniowym i warstwą karmelizowanych orzechów. Świetnie sprawdzi się na każdym przyjęciu lub po prostu do kawy na weekend.

Ciasto orzechowiec to moja modyfikacja przepisu na Ciasto orzech włoski. W orzechowcu wielbiciele kremu znajdą aż dwie warstwy kremu budyniowego. Ponadto zamieniłam miejscami blaty, a warstwę z karmelizowanymi orzechami ułożyłam na wierzchu.

 

 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie kremu budyniowego na orzechowiec:

  • Krok 1

    Około 500 ml mleka zagotuj z cukrem i łyżką masła. Pozostałą część mleka wymieszaj z proszkiem budyniowym, a następnie przelej do gotującego się mleka. Wymieszaj i zagotuj do zgęstnienia budyniu.

    na palniku kuchenki rondelek z mlekiem, łyżką masła i rózgą kuchenną, obok miseczka z cukrem, pojemnik z mlekiem i łyżką oraz dwa opakowania budyniu waniliowego od dr. oetkera
  • Krok 2

    Gotowy budyń przełóź do miski, przykryj folią spożywczą w kontakcie i odstaw do wystudzenia.

    budyń w misce przykryty folią spożywczą w kontakcie

Ciasto miodowe:

  • Krok 3

    Wszystkie składniki zagnieć dokładnie. Zawiń ciasto w folię spożywczą i schładzaj w lodówce przez około pół godziny.

    W międzyczasie nagrzej piekarnik do 180°C.

    ciasto miodowe zawinięte w folię spożywczą na blacie kuchennym
  • Krok 4

    Schłodzone ciasto miodowe podziel na 3 części. Kolejno rozwałkuj je na wielkość formy (33 x 23 cm).

    ciasto miodowe rozłożone w prostokątnej formie wyłożonej papierem do pieczenia
  • Krok 5

    Pierwsze dwa blaty ciasta wstaw kolejno do nagrzanego piekarnika (180°C)  i piecz przez 10 minut. 

    upieczony blat ciasta miodowego w formie do pieczenia
  • Mąka pszenna Polka do ciast

    Najdelikatniejsza i najbielsza mąka. Doskonale sprawdzi się przy pieczeniu biszkoptów, puszystych tortów, muślinowych bab ucieranych. Doskonale się napowietrza przy przesiewaniu, co sprawia, że ciasto po upieczeniu jest niezwykle puszyste. Bardzo łatwo też wyrabia się z niej ciasto, które później fantastycznie rośnie. Ta mąka jest idealnie gładka.

    Mąka pszenna Polka do ciast

Masa orzechowa:

  • Krok 6

    Masło, miód i cukier rozpuść w rondelku. Dodaj posiekane orzechy włoskie Bakal, wymieszaj i podgrzewaj przez ok. 1 minutę, mieszając.

    Następnie rozłóż równomiernie na trzecim, surowym blacie ciasta. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 12-14 minut do zrumienienia.

    masa orzechowa na ciasto orzechowiec w rondelku, obok blaszka z surowym blatem ciasta miodowego
  • Może się przydać

    Orzechy Włoskie z linii Bakal Naturalnie to wyjątkowa odmiana o wytrawnym, intensywnym smaku i zawierają ogromne ilości białka.

    Może się przydać

Przełożenie:

  • Krok 7

    Miękkie masło utrzyj na puszystą masę.

    miękkie masło ucierane mikserem ręcznym w misce
  • Krok 8

    Dodawaj partiami wystudzony budyń i miksuj na jednolity krem.

    krem budyniowy w misce, czyli budyń zmiksowany z miękkim, ubitym masłem
  • Krok 9

    Jeden blat ciasta ułóż na dnie formy, w której był pieczony.

    Wyłóż połowę kremu budyniowego i przykryj drugim blatem ciasta.

    warstwa kremu budyniowego wyłożona na pierwszy blat ciasta miodowego w formie, obok drugi blat ciasta miodowego
  • Krok 10

    Resztę kremu budyniowego rozłóż równomiernie na cieście i przykryj blatem ciasta miodowego z orzechami.

    Wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.

    blat ciasta miodowego z orzechami, obok krem budyniowy wyłożony na drugi blat ciasta miodowego w formie
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-przekladane/orzechowiec

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej