Orzechowiec
Orzechowiec to proste ciasto na blatach miodowych z kremem budyniowym i warstwą karmelizowanych orzechów. Świetnie sprawdzi się na każdym przyjęciu lub po prostu do kawy na weekend.
Ciasto orzechowiec to moja modyfikacja przepisu na Ciasto orzech włoski. W orzechowcu wielbiciele kremu znajdą aż dwie warstwy kremu budyniowego. Ponadto zamieniłam miejscami blaty, a warstwę z karmelizowanymi orzechami ułożyłam na wierzchu.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie kremu budyniowego na orzechowiec:
-
Krok 1
Około 500 ml mleka zagotuj z cukrem i łyżką masła. Pozostałą część mleka wymieszaj z proszkiem budyniowym, a następnie przelej do gotującego się mleka. Wymieszaj i zagotuj do zgęstnienia budyniu.
-
Krok 2
Gotowy budyń przełóź do miski, przykryj folią spożywczą w kontakcie i odstaw do wystudzenia.
Ciasto miodowe:
-
Krok 3
Wszystkie składniki zagnieć dokładnie. Zawiń ciasto w folię spożywczą i schładzaj w lodówce przez około pół godziny.
W międzyczasie nagrzej piekarnik do 180°C.
-
Krok 4
Schłodzone ciasto miodowe podziel na 3 części. Kolejno rozwałkuj je na wielkość formy (33 x 23 cm).
-
Krok 5
Pierwsze dwa blaty ciasta wstaw kolejno do nagrzanego piekarnika (180°C) i piecz przez 10 minut.
-
Mąka pszenna Polka do ciast
Najdelikatniejsza i najbielsza mąka. Doskonale sprawdzi się przy pieczeniu biszkoptów, puszystych tortów, muślinowych bab ucieranych. Doskonale się napowietrza przy przesiewaniu, co sprawia, że ciasto po upieczeniu jest niezwykle puszyste. Bardzo łatwo też wyrabia się z niej ciasto, które później fantastycznie rośnie. Ta mąka jest idealnie gładka.
Masa orzechowa:
-
Krok 6
Masło, miód i cukier rozpuść w rondelku. Dodaj posiekane orzechy włoskie Bakal, wymieszaj i podgrzewaj przez ok. 1 minutę, mieszając.
Następnie rozłóż równomiernie na trzecim, surowym blacie ciasta. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 12-14 minut do zrumienienia.
-
Może się przydać
Orzechy Włoskie z linii Bakal Naturalnie to wyjątkowa odmiana o wytrawnym, intensywnym smaku i zawierają ogromne ilości białka.
Przełożenie:
-
Krok 7
Miękkie masło utrzyj na puszystą masę.
-
Krok 8
Dodawaj partiami wystudzony budyń i miksuj na jednolity krem.
-
Krok 9
Jeden blat ciasta ułóż na dnie formy, w której był pieczony.
Wyłóż połowę kremu budyniowego i przykryj drugim blatem ciasta.
-
Krok 10
Resztę kremu budyniowego rozłóż równomiernie na cieście i przykryj blatem ciasta miodowego z orzechami.
Wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-przekladane/orzechowiec |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze