Ciasto jogurtowe
Co może być lepszego od ciasta z brzoskwiniami? Ciasto z brzoskwiniami i... kruszonką! Puszyste i dzięki dodatkowi jogurtu wyjątkowo wilgotne🥰
Do ciasta jogurtowego dodałam brzoskwinie z puszki, ale z powodzeniem możecie wykorzystać świeże, dojrzałe owoce🍑, które coraz częściej pojawiają się na sklepowych półkach. Koniecznie pamiętajcie o solidnej warstwie kruszonki - idealnie komponuje się z ciastem i przyjemnie chrupie podczas jedzenia.
Zobacz mój przepis na szybkie ciasto jogurtowe!
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch, Kerrygold oraz Mąka Polka.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Kruszonka do ciasta jogurtowego:
-
Krok 1
Do misy miksera wsyp mąkę, dodaj cukier oraz zimne masło pokrojone w kostkę. Zagnieć szybko na kruszonkę.
-
Krok 2
Przygotowaną kruszonkę wstaw do lodówki na czas przygotowania pozostałej części ciasta jogurtowego.
Ciasto jogurtowe:
-
Krok 3
Spód prostokątnej formy o wymiarach 25 cm x 38 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boki wysmaruj masłem.
-
Krok 4
Zmiksuj razem jogurt, jajka, cukier oraz cukier wanilinowy.
-
Krok 5
Przesiej mąkę i wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia oraz solą. Dodaj suche składniki do masy jogurtowej i krótko zmiksuj.
-
Krok 6
Następnie miksuj wlewając stopniowo olej. Brzoskwinie pokrój w kostkę.
-
Krok 7
Ciasto przelej do przygotowanej wcześniej formy i wyrównaj. Część kruszonki posyp na cieście. Następnie ułóż kawałki brzoskwiń i ponownie posyp kruszonką.
-
Krok 8
Ciasto piecz przez około 60 minut w temperaturze 170°C w trybie góra-dół.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-z-owocami/ciasto-jogurtowe |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze