1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta z owocami
  4. Ciasto jogurtowe

Ciasto jogurtowe

Kawałek ciasta jogurtowego z brzoskwiniami i kruszonką na talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
Kawałek ciasta jogurtowego z brzoskwiniami i kruszonką na talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Co może być lepszego od ciasta z brzoskwiniami? Ciasto z brzoskwiniami i... kruszonką! Puszyste i dzięki dodatkowi jogurtu wyjątkowo wilgotne🥰 

Do ciasta jogurtowego dodałam brzoskwinie z puszki, ale z powodzeniem możecie wykorzystać świeże, dojrzałe owoce🍑, które coraz częściej pojawiają się na sklepowych półkach. Koniecznie pamiętajcie o solidnej warstwie kruszonki - idealnie komponuje się z ciastem i przyjemnie chrupie podczas jedzenia.

Zobacz mój przepis na szybkie ciasto jogurtowe!

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch, Kerrygold oraz Mąka Polka.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Kruszonka do ciasta jogurtowego:

  • Krok 1

    Do misy miksera wsyp mąkę, dodaj cukier oraz zimne masło pokrojone w kostkę. Zagnieć szybko na kruszonkę.

    Na blacie kuchennym mąka, kostka masła oraz masło w miseczce. Obok robot kuchenny.
  • Krok 2

    Przygotowaną kruszonkę wstaw do lodówki na czas przygotowania pozostałej części ciasta jogurtowego.

    Kruszonka w misie.

Ciasto jogurtowe:

  • Krok 3

    Spód prostokątnej formy o wymiarach 25 cm x 38 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boki wysmaruj masłem.

    Blacha do pieczenia wyłożona papierem do pieczenia.
  • Krok 4

    Zmiksuj razem jogurt, jajka, cukier oraz cukier wanilinowy.

    Na blacie kuchennym cukier wanilinowy, jajka, cukier, olej oraz jogurt.
  • Krok 5

    Przesiej mąkę i wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia oraz solą. Dodaj suche składniki do masy jogurtowej i krótko zmiksuj. 

    W miseczce mąka pszenna. Obok proszek do pieczenia i sól na łyżeczce.
  • Krok 6

    Następnie miksuj wlewając stopniowo olej. Brzoskwinie pokrój w kostkę.

    Na desce kuchennej brzoskwinie. Obok ciasto w misie.
  • Krok 7

    Ciasto przelej do przygotowanej wcześniej formy i wyrównaj. Część kruszonki posyp na cieście. Następnie ułóż kawałki brzoskwiń i ponownie posyp kruszonką.

    Jogurtowe ciasto w formie przed upieczeniem.
  • Krok 8

    Ciasto piecz przez około 60 minut w temperaturze 170°C w trybie góra-dół.

    Upieczone ciasto jogurtowe z brzoskwiniami i kruszonką.
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-z-owocami/ciasto-jogurtowe

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej