Ciasto drożdżowe z serem i rabarbarem
Ciasto drożdżówe z serem i rabarbarem to moje dwa ulubione ciasta w jednym :) Ciasto, które wyrasta na zimno! Jest bardzo proste, nie trzeba go zagniatać i czekać na wyrastanie. Przygotowujemy je dzień wcześniej, dosłownie wrzucając kolejno składniki do miski. Chowamy na noc do lodówki, rano miksujemy, dodajemy ulubione dodatki i wstawiamy do zimnego pieca. Wyrasta już w piekarniku. To idealna opcja dla osób, które nie mają doświadczenia z drożdżami. Sama tak zaczynałam zamin nie odkryłam wygody i prostego przygotowania suchych drożdży :)
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie ciasta drożdzowego:
-
Krok 1
Na dno miski pokrusz drożdże.
-
Krok 2
Drożdże przysyp cukrem.
-
Cukier drobny biały 1 kg
Cukier królewski drobny do wypieków 1 kg. Idealnie się rozpuszcza i dzięki temu, że jest drobny nie pozostawia drobinek w cieście. Świetny dodatek do wypieków oraz deserów.Wyprodukowany z polskich buraków cukrowych.
-
Krok 3
Na cukier przelej stróżką olej, w całości go pokrywając.
-
Krok 4
Jajka wymieszaj dokładnie z solą i przelej do miski.
-
Krok 5
Na warstwę z jajkami przelej mleko.
-
Krok 6
Ostatnią warstwą jest przesiana mąka pszenna. Miskę szczelnie owiń filią spożywczą i wstaw na 8 - 10 godzin do lodówki.
Serowe nadzienie:
-
Krok 7
Wszystkie składniki zmiksuj krótko na jednolitą masę.
Kruszonka:
-
Krok 8
Z podanych składników zagnieć kruszonkę.
-
Krok 9
Rabarbar lub truskawki pokrój na kawałki.
-
Krok 10
Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia.
-
Może się przydać
Formy do pieczenia to podstawowe akcesoria w każdej kuchni. Sprawdź szeroką ofertę blach i form do pieczenia w Sklepie Wszystkiego Słodkiego.
-
Krok 11
Przygotowane wcześniej ciasto wyciągnij z lodówki i ściągnij folię.
-
Krok 12
Zmiksuj krótko mikserem.
-
Krok 13
Ciasto przekładaj łyżkami do formy, naprzemiennie z masą serową.
-
Krok 14
Rabarbar obtocz w cukrze i przełóż na ciasto.
-
Krok 15
Ciasto przykryj kruszonką. Wstaw do zimnego piekarnika. piekarnik nastaw na 180˚C i piecz 55 - 60 minut.
-
Krok 16
Pod koniec pieczenia uchyl minimalnie drzwiczki i pozostaw do wystudzenia.
Porada:
Nadzienie serowe, owoce czy kruszonkę najlepiej przygotować razem z ciastem, tak by następnego dnia przełożyć do formy wszystkie przygotowane wcześniej składniki i szybciej się cieszyć efektem :)
Drożdżówkę możesz przygotować bez dodatku sera i przygotować z samymi owocami lub tylko z kruszonką. Pamiętaj, by w tym przypadku skrócić nieco czas pieczenia.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-drozdzowe/ciasto-drozdzowe-z-serem-i-rabarbarem |
Przepis w Waszym wykonaniu
1 / 1
Komentarze