1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta drożdżowe
  4. Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

drożdżówka ze śliwkami i kruszonką na talerzyku - wszystkiego słodkiego
drożdżówka ze śliwkami i kruszonką na talerzyku - wszystkiego słodkiego
Zespół Wszystkiego Słodkiego - zdjęcie profilowe
Zespół Wszystkiego Słodkiego Autor Zaktualizowano:
5/5 6 ocen

Wielbiciele ciasta drożdżowego twierdzą, że za każdym razem kiedy kuchnię wypełnia jego zapach… przenoszą się w czasie do beztroskich lat dzieciństwa. Jest w tym bardzo dużo prawdy, zwłaszcza, że potrafi ono bezwzględnie zawsze poprawić humor.❤️

Ciasto drożdżowe to jedno z obowiązkowych ciast w sezonie owocowym. Puszyste, miękkie i pachnące a do tego te soczyste owoce.

Jesienią koniecznie wypróbuj drożdżówkę z dodatkiem śliwek i oczywiście duuużą ilością maślanej kruszonki. Smakuje wspaniale!

 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto drożdżowe:

  • Krok 1

    Mąkę, drożdże, sól, cukier i cukier z wanilią wymieszaj w misie.

    mąka, drożdże 14 g Dr. Oetkera, cukier, sól, cukier z wanilią Dr. Oetkera, robot kuchenny Bosch OptiMUM MUM9BX5S65
  • Krok 2

    Dodaj jajka w temperaturze pokojowej, ciepłe mleko i zagnieć na jednolite ciasto.

    Na koniec dodaj stopniowo rozpuszczone masło i wyrabiaj, aż całe się wchłonie.

    ciasto drożdżowe, rozpuszczone masło, robot kuchenny bosch OptiMUM MUM9BX5S65
  • Krok 3

    Przykryj ciasto folią spożywczą lub ściereczką i odstaw na około 1 h do wyrośnięcia.

    ciasto drożdżowe

Kruszonka do ciasta drożdżowego ze śliwkami:

  • Krok 4

    Masło, cukier, cukier z wanilią i mąkę zagnieć szybko na kruszonkę. Odstaw do lodówki do czasu wyrośnięcia ciasta.

    kruszonka do ciasta drożdżowego
  • Może się przydać

    Masło Kerrygold jest wyśmienite nie tylko do pieczywa, idealnie nadaje się do gotowania, pieczenia, wzbogacania zup i sosów. Całkowicie naturalne, nie zawiera konserwantów oraz sztucznych dodatków. Masło wytwarzane jest na bazie śmietanki z mleka krowiego. Charakteryzuje je pełna zawartość tłuszczu 82%, kremowy smak oraz wysoka zawartość beta karotenu.

    Może się przydać

Pieczenie drożdżówki ze śliwkami:

  • Krok 5

    Prostokątną formę do pieczenia o wymiarach 28 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia (samo dno).

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C.

    forma prostokątna do pieczenia back trend Dr. Oetkera
  • Krok 6

    Śliwki umyj, usuń pestki i pokrój na ćwiartki.

    śliwki
  • Krok 7

    Wyrośnięte ciasto zagnieć lekko i rozłóż równomiernie w formie. 

    Na wierzch wyłóż śliwki (wciśnij je w ciasto) i posyp kruszonką. 

    ciasto drożdżowe, śliwki i kruszonka
  • Krok 8

    Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 40 minut. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.

    drożdżówka ze śliwkami i kruszonką
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-drozdzowe/ciasto-drozdzowe-ze-sliwkami

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej