Ciasto jogurtowe z truskawkami
Szybkie ciasta to bardzo popularna kategoria deserowych przepisów. Wszak nie każdy ma czas na pojedynek z pracochłonnymi wypiekami oraz spędzanie wielu godzin w kuchni. Jeśli należysz do tej grupy, to ekspresowe ciasto jogurtowe ze świeżymi truskawkami będzie dla Ciebie! Dzięki dodatkowi jogurtu naturalnego charakteryzuje się lekko wilgotną konsystencją, aksamitną miękkością i lekko mlecznym smakiem, który w towarzystwie owoców tworzy cudowny, wiosenny duet.
Ciasto jogurtowe możesz przygotować na bazie ulubionych owoców, najlepiej sezonowych! Późną wiosną sięgaj po truskawki, latem po maliny, morele i czereśnie, zaś jesień zarezerwuj dla pachnących sadem śliwek.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto jogurtowe z truskawkami:
-
Krok 1
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wyciągnij z lodówki jogurt i jajka najlepiej na kilka godzin przed przygotowaniem.
Dno formy o wymiarach 25 x 38 cm wyłóż papierem do peiczenia. Piekarnik rozgrzej do 170°C.
-
Krok 2
Jajka ubij z cukrem na jasną, puszystą masę.
-
Krok 3
Cienkim strumieniem przelej olej.
-
Krok 4
Dodaj jogurt naturalny.
-
Krok 5
Mąkę wymeszaj z cukrem z wanilią oraz proszkiem do pieczenia. Dodaj do masy i delikatnie wmieszaj, jak najkrócej, tylko do połączenia składników.
-
Krok 6
Ciasto przełóż do przygotowanej formy. Na wierzchu poukładaj przekrojone na pół truskawki.
-
Krok 7
Ciasto piecz w 170°C przez 45 minut, do suchego patyczka.
Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia.
-
Krok 8
Galaretkę rozpuść i odstaw do wystudzenia.
-
Krok 9
Kiedy zacznie nabierać żelowej konsystencji, posmaruj nią ciasto.
Glazura na cieście sprawia, że ciasto nie obsycha i dłużej pozostaje świeże i wilgotne.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-z-owocami/ciasto-jogurtowe-z-truskawkami |
Przepis w Waszym wykonaniu
1 / 1
Komentarze