Ciasto śliwkowe z chrupiącą kruszonką
Ciasto śliwkowe z chrupiącą kruszonką - zamarzyło mi się ciasto ze śliwkami, więc nie pozostało nic innego, jak je zrobić. 😉 Urozmaiciłam przepis, dodając budyń i migdałowe płatki. Wierzch obsypałam ulubioną kruszonką. Wyszło doskonale, polecam! 💜
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Nadzienie śliwkowe:
-
Krok 1
Śliwki umyj, wypestkuj, pokrój w drobną kostkę i wsyp do garnka.
-
Krok 2
Proszek budyniowy wsyp do miseczki, dodaj cukier oraz 6 łyżek soku jabłkowego i wymieszaj. Pozostałą część soku wlej do garnka ze śliwkami.
-
Krok 3
Owoce zagotuj, cały czas mieszając. Następnie wlej rozpuszczony budyń i wciąż mieszając gotuj jeszcze 1 minutę. Masę śliwkową odstaw do wystygnięcia.
Kruszonka owsiana:
-
Krok 4
Przygotowanie kruszonki zacznij od rozpuszczenia masła na patelni.
-
Krok 5
Dosyp cukier i płatki owsiane. Upraż wszystko na jasnobrązowy kolor, cały czas mieszając na małym ogniu. Kiedy kruszonka nabierze właściwej barwy, odstaw ją do wystygnięcia.
Przygotowanie ciasta śliwkowego z chrupiącą kruszonką:
-
Krok 6
Tortownicę o średnicy 27 cm posmaruj masłem i obsyp mąką.
-
Może się przydać
Tortownica to forma idealna do pieczenia biszkoptów na tort, ale też innych okrągłych ciast. Szeroki wybór znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego.
-
Krok 7
Mąkę przesiej do miski razem z proszkiem do pieczenia, wsyp cukier, cukier wanilinowy, dodaj jajko, mleko i masło. Całość miksuj około 3 minuty na gładką masę.
-
Krok 8
Ciasto przełóż do tortownicy, podwyższając brzeg ciasta na około 3 cm.
-
Krok 9
Na wierzch wysyp płatki migdałowe, a na nie wyłóż masę śliwkową. Górę posyp kruszonką owsianą. Piecz około 45-50 minut w 180°C. Upieczone ciasto odstaw do całkowitego wystudzenia.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-z-owocami/ciasto-sliwkowe-z-chrupiaca-kruszonka |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze