1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta przekładane
  4. Wiśniowa chmurka

Wiśniowa chmurka

Zespół Wszystkiego Słodkiego - zdjęcie profilowe
Zespół Wszystkiego Słodkiego Autor Zaktualizowano:
4.97/5 40 ocen

Znacie malinową chmurkę ? ☁️ Jedno z najbardziej popularnych ciast z owocami i galaretką, przyjęło się robić głównie z malinami.

Jednak inne owoce sprawdzają się w tym cieście równie dobrze i mogą być ciekawą odmianą dla klasycznej wersji.

Dzisiaj przygotowałam to ciasto z wiśniami.🍒 Pyszny, kruchy spód, beza a płatkami migdałów, galaretka z wiśniami i waniliowy krem. Po prostu pycha!

Lubię ciasto wiśniowa chmurka za jego uniwersalność oraz proste i pyszne połączenie smaków. Nie bez powodu jest również nazywane ciastem "Zemsta Teściowej". Koniecznie wypróbuj ten przepis!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Spód do Wiśniowej Chmurki:

  • Krok 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 190°C. Dno formy o wymiarach 25 x 38 cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.

    Taką prostokątną formę możesz kupić w naszym sklepie internetowym.

    forma back trend Dr. Oetkera
  • Tortownica prostokątna 38x25 cm

    Dwuczęściowa forma do pieczenia ciast, które można wyjąć z formy w bardzo łatwy sposób dzięki zamykanemu brzegowi i powłoce zapobiegającej przywieraniu.

    Tortownica prostokątna 38x25 cm
  • Krok 2

    Miękkie masło utrzyj z cukrem i cukrem z wanilią. Następnie ucieraj dodając kolejno żółtka.

     

    Na koniec wmiksuj mąkę z proszkiem do pieczenia do połączenia składników.

    masło utarte z cukrem i cukrem z wanilią , żółtka, maka z proszkiem do pieczenia
  • Krok 3

    Gotowe ciasto rozsmaruj na spodzie formy cienką warstwą (ciasto będzie gęste).

    ciasto na spód
  • Krok 4

    Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 15 minut do zarumienienia. Wyjmij formę z upieczonym spodem i odstaw do wystudzenia.

     

    Nie wyłączaj piekarnika tylko obniż w nim temperaturę do 140°C.

    upieczony spód do wiśniowej chmurki

Beza:

  • Krok 5

    Wystudzony spód wyjmij z formy, odłóż rant. Spód formy posmaruj cienko masłem i wyłóż papierem do pieczenia, tak by zwisał na boki.

    forma prostokątna back trend
  • Krok 6

    Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier.

     

    Gotową masę bezową rozsmaruj na blasze, posyp płatkami migdałów i wstaw do piekarnika . Piecz około 60 minut.

    piana bezowa i płatki migdałów

Galaretka z wiśniami:

  • Krok 7

    Galaretki rozpuść we wrzątku, mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Odstaw do przestudzenia.

    galaretka wiśniowa
  • Może się przydać

    Galaretka o smaku wiśniowym od Dr. Oetkera. Idealna do dekoracji ciast i deserów.

    Może się przydać
  • Krok 8

    Kiedy galaretka przestygnie, połącz ją z wiśniami* i odstaw do lodówki do uzyskania żelowej konsystencji, mieszaj od czasu do czasu. Wyłóż na kruchy spód.

     

    *Jeśli użyjesz mrożonych wiśni, nie rozmrażaj ich tylko dodaj do przestudzonej galaretki. Mieszaj delikatnie aby owoce zawiesiły się w galaretce, po około 5 minutach galaretka będzie miała już żelową konsystencję i możesz ją od razu wyłożyć na kruchy spód.

    galaretka malinowa z malinami na kruchym spodzie

Krem waniliowy do Wiśniowej Chmurki:

  • Krok 9

    Śmietan-fix wymieszaj z przesianym cukrem pudrem i cukrem z wanilią. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier ze śmietan-fixem.

    śmietanka kremówka, śmietan-fix Dr. Oetkera , mikser ręczny Bosch
  • Krok 10

    Gotowy krem wyłóż na wiśniową warstwę.

    Następnie przykryj wcześniej upieczoną bezą. Odstaw do lodówki do schłodzenia.

    krem na galaretce z wiśniami , beza z płatkami migdałów
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-przekladane/wisniowa-chmurka

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej