Wiśniowa chmurka
Znacie malinową chmurkę ? ☁️ Jedno z najbardziej popularnych ciast z owocami i galaretką, przyjęło się robić głównie z malinami.
Jednak inne owoce sprawdzają się w tym cieście równie dobrze i mogą być ciekawą odmianą dla klasycznej wersji.
Dzisiaj przygotowałam to ciasto z wiśniami.🍒 Pyszny, kruchy spód, beza a płatkami migdałów, galaretka z wiśniami i waniliowy krem. Po prostu pycha!
Lubię ciasto wiśniowa chmurka za jego uniwersalność oraz proste i pyszne połączenie smaków. Nie bez powodu jest również nazywane ciastem "Zemsta Teściowej". Koniecznie wypróbuj ten przepis!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Spód do Wiśniowej Chmurki:
-
Krok 1
Piekarnik nagrzej do temperatury 190°C. Dno formy o wymiarach 25 x 38 cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
Taką prostokątną formę możesz kupić w naszym sklepie internetowym.
-
Tortownica prostokątna 38x25 cm
Dwuczęściowa forma do pieczenia ciast, które można wyjąć z formy w bardzo łatwy sposób dzięki zamykanemu brzegowi i powłoce zapobiegającej przywieraniu.
-
Krok 2
Miękkie masło utrzyj z cukrem i cukrem z wanilią. Następnie ucieraj dodając kolejno żółtka.
Na koniec wmiksuj mąkę z proszkiem do pieczenia do połączenia składników.
-
Krok 3
Gotowe ciasto rozsmaruj na spodzie formy cienką warstwą (ciasto będzie gęste).
-
Krok 4
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 15 minut do zarumienienia. Wyjmij formę z upieczonym spodem i odstaw do wystudzenia.
Nie wyłączaj piekarnika tylko obniż w nim temperaturę do 140°C.
Beza:
-
Krok 5
Wystudzony spód wyjmij z formy, odłóż rant. Spód formy posmaruj cienko masłem i wyłóż papierem do pieczenia, tak by zwisał na boki.
-
Krok 6
Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier.
Gotową masę bezową rozsmaruj na blasze, posyp płatkami migdałów i wstaw do piekarnika . Piecz około 60 minut.
Galaretka z wiśniami:
-
Krok 7
Galaretki rozpuść we wrzątku, mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Odstaw do przestudzenia.
-
Może się przydać
Galaretka o smaku wiśniowym od Dr. Oetkera. Idealna do dekoracji ciast i deserów.
-
Krok 8
Kiedy galaretka przestygnie, połącz ją z wiśniami* i odstaw do lodówki do uzyskania żelowej konsystencji, mieszaj od czasu do czasu. Wyłóż na kruchy spód.
*Jeśli użyjesz mrożonych wiśni, nie rozmrażaj ich tylko dodaj do przestudzonej galaretki. Mieszaj delikatnie aby owoce zawiesiły się w galaretce, po około 5 minutach galaretka będzie miała już żelową konsystencję i możesz ją od razu wyłożyć na kruchy spód.
Krem waniliowy do Wiśniowej Chmurki:
-
Krok 9
Śmietan-fix wymieszaj z przesianym cukrem pudrem i cukrem z wanilią. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier ze śmietan-fixem.
-
Krok 10
Gotowy krem wyłóż na wiśniową warstwę.
Następnie przykryj wcześniej upieczoną bezą. Odstaw do lodówki do schłodzenia.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-przekladane/wisniowa-chmurka |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze